Winorośle i winogrona cz. 5
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Rozumiem, że tunel nie jest przeznaczony jedynie na winorośle? Co tam rośnie i co będzie posadzone? Ja do swojego tunelu pomidorowego posadziłem w 2013 r Arkadię, Łorę, Nadieżdę Azos i Kodriankę. W tym roku miałem pierwsze owocowanie. Naprawdę warto. Jako pierwsza w tym roku zakwitła mi Łora a ponieważ jest ona obcopylna nie miało jej co zapylić. Dopiero pod koniec kwitnienia dołączyła się Arkadia i część jagód Łory jest bardzo mała w stosunku do jej możliwości. Po prostu nie zostały zapylone. Aby uniknąć takiej sytuacji musisz dobrze przemyśleć dobór odmian aby Twoja obcopylna odmiana nie została "na lodzie", bez zapylacza.
Częściowo zapylone grono Łory
Arkadia i Łora
Moje krzaki pierwotnie były posadzone wzdłuż północnej ściany, ale to ze względu na konieczność zaoszczędzenia miejsca na pomidory.
Częściowo zapylone grono Łory
Arkadia i Łora
Moje krzaki pierwotnie były posadzone wzdłuż północnej ściany, ale to ze względu na konieczność zaoszczędzenia miejsca na pomidory.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz rosną pomidory ale na jesień je wyrwę i już więcej nie będę sadził ich po uzgodnieniu z rodziną ( oczywiście nie mówiłem co będzie rosnąć póżniej ). Jeszcze mam w planach wymianę ziemi. Mam jakąś odmianę z marketu NN białe, owocki już dobre do jedzenia bardzo słodkie, małe, przerobowe.
Zamówiłem Nero i Podarok Zaporoży. Ta NN 24 maja jeszcze miała zamknięte kwiaty. nie wiem kiedy Nero i Podarok kwitnie także liczę na to że się współgra to.
Zamówiłem Nero i Podarok Zaporoży. Ta NN 24 maja jeszcze miała zamknięte kwiaty. nie wiem kiedy Nero i Podarok kwitnie także liczę na to że się współgra to.
Mam tę moc - Sylwek
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odradzam sadzenia Nero pod folią.To odmiana do gruntu i pod chmurką czuje się dużo lepieej.W tunelu wiąże drobne,mało smaczne owoce.Podarok Zaporoza to jedna z moich ulubionych odmian.Bardzo duże owoce i grona,jej cytrynowy smak też mi odpowiada.PZ jest obcopylny,wymaga obecności zapylacza.
-
- 200p
Na razie nie czuję się na siłach żeby sadzić pod chmurką - kwestia okrywania no i braku miejsca jak na razie. Ogólnie to chodzi mi o owoce nie jakieś olbrzymy a zwykłe, słodkie i nie galaretowate jakie uprawiałem do tej pory - tylko nadające się na wino. A dlaczego pod folią są małe owoce? Możliwe że gdzieś tkwi problem. Trzeba się zastanowić dobrze. Wiem bo czytałem że ludzie odradzają sadzenia w tunelu. Ja zawsze muszę się przekonać na własnej skórze bo nie wierze że nie uda się wyhodować dorodnych owocków.
Mam tę moc - Sylwek
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Nie wiem czy się dobrze zrozumielismy.Z tymi drobnymi owocami chodziło mi konkretnie o odmianę Nero.Pod folią wiąże bardzo dużo owoców na gronie i pewnie dlatego są drobne.W gruncie go nie okrywam i spisuje się bardzo dobrze choć tu trzeba wspomnieć że ostatnie trzy zimy były nadzwyczaj łagodne.Wielkoowocowe odmiany sprawują się pod folią bardzo dobrze i rodzą bardzo duże owoce.Jak będę miał możliwość to wrzucę fotki z tegorocznego owocowania.SylwesterK6 pisze:Na razie nie czuję się na siłach żeby sadzić pod chmurką - kwestia okrywania no i braku miejsca jak na razie. Ogólnie to chodzi mi o owoce nie jakieś olbrzymy a zwykłe, słodkie i nie galaretowate jakie uprawiałem do tej pory - tylko nadające się na wino. A dlaczego pod folią są małe owoce?
-
- 200p
Mi tam nie będzie raczej to przeszkadzać Dzięki.
Mam tę moc - Sylwek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Podaj wymiary tunelu. Pokazałeś wejście a co z drugiej strony.SylwesterK6 pisze:Jak ci przerasta to zagnij i niech rośnie dalej. Dużo jest tutaj zwolenników nieucinania. Ja też postanowiłem zostawić, niech rośnie dalej. Na zimę przytnę.
A spójrzcie na mój tunel i doradźcie mi jak rozmieścić mam 2 odmiany deserowe z czego jedna jest obcopylna. Dopiero na jesień dostanę te odmiany ale już chciałbym wiedzieć jak najkorzystniej rozmieścić mam je. Na rysunku mam zaznaczoną winorośl kolorem zielonym i nie wiem czy posadzić pozostałe obok przy tej co rośnie czy lepiej wzdłuż ścianek?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja myślałam ,że wątek "obumarł" a to po prostu przegapiłam rozpoczęcie kolejnej jego części
-
- 1000p
Nie żartuj, tu zawsze coś się dzieje
-
- 200p
Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.
Mam tę moc - Sylwek
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
Od połowy sierpnia. mniej więcej co 2 tygodnie.tencia pisze:Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
-
- 1000p
Jak na winorośl to trochę mały ten tunel i źle ustawiony, długie ściany powinny być w kierunku N-S. Jeśli posadzisz wzdłuż długich ścian to winorośle od północy będą zacienione. Arkadia ok.SylwesterK6 pisze:Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.