Odpowidziałem na tyle na ile pozwoliła mi szczegółowość Twojego zapytania. Pytanie jest bardzo nieprecyzyjne bo nie wymiania żadnych objawów więc i odpowiedź musi być wyjątkowo ogólna.Expired pisze:blabla dzięki za radę ale to są sprawy tak oczywiste, że każdy pewnie to wie ;) mimo moich starań jednak bez jakiegoś środka na grzyba się nie obejdzie :/
CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
blabla niedawno rozmawiałem z Tobą o właśnie objawach jakie mają moje kaktusy ale ok a powiedzcie jeszcze te grzybowe "rdze", "naloty" czy jakkolwiek to nazwać po stosowaniu np tego Topsinu jakoś znikają czy zostają jakieś "blizny"? I ile może trwać takie leczenie? Pierwszy raz coś takiego próbuje leczyć... kiedyś miałem coś takiego na jednym z kaktusów dawno temu i w końcu to doprowadziło do tego że całkiem padł więc teraz wole to leczyć...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Blizny pozostaną. Rdza zamieni się w korek. Dopiero nowe przyrosty przykryją ślady po infekcji. Jeśli roślina ma pokrój kolumnowy to taki korek pozostanie po wsze czasy. Leczenie trwa około pół roku. Zimą plamy potrafią się silnie rozwinąć zwłaszcza jak warunki zimowania nie będą najkorzystniejsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ponownie,
czy powinienem się martwić brązowymi plamkami na Stetsonii coryne? Z góry dziękuję za pomoc.
czy powinienem się martwić brązowymi plamkami na Stetsonii coryne? Z góry dziękuję za pomoc.
- tom_ek
Dorzucam zdjęcia jeszcze jednego kaktusa, na którym zauważyłem podobne plamki, tyle że ciemniejsze, i może nie tyle są to plamki na skórce, co raczej drobne narośle:
i ostatnie, które wygląda mi na zasklepiona ranę, ale pewności nie mam
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
i ostatnie, które wygląda mi na zasklepiona ranę, ale pewności nie mam
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Hej,
niestety mój kaktus dalej usycha od góry (zdjęcia zamieszczone na stronie 11). Czy ktoś może pomóc?!
Mam odciąć górę kaktusa by to nie szło bardziej w dół? Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na tym kaktusie
niestety mój kaktus dalej usycha od góry (zdjęcia zamieszczone na stronie 11). Czy ktoś może pomóc?!
Mam odciąć górę kaktusa by to nie szło bardziej w dół? Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na tym kaktusie
- tom_ek
Do dwóch wcześniejszych pytań chciałbym dołączyć kolejne. Czy przebarwienia po oparzeniach słonecznych na poniższym Eriosyce znikną? A co ważniejsze, czy powinienem teraz ustawić go z pozostałymi kaktusami w najcieplejszym i najbardziej nasłonecznionym miejscu?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To prawdopodobnie poparzenia słoneczne. Są pewne szanse, że one znikną ale przez najbliższe 2 tygodnie sugeruję cieniować roślinkę np. jedną warstwą bibuły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
Panie Tomku, dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego Eriosyce, zauważyłem niedawno, że roślinka wbija w siebie jeden z cierni, a wokół ranki pojawiła się brązowa plamka. Usunąć ten cierń, czy zostawić jak jest?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Można uciąć ten cierń.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam, chciałbym prosić o pomoc, mam problem z kilkoma kaktusami.
Z jednym sprawa wygląda tak:
http://ifotos.pl/z/spnhxhs
Pozostałe czarnieją od góry, w efekcie usychają w tych czarnych miejscach. Co to może być i jak to wyleczyć ?
Pozdrawiam
Z jednym sprawa wygląda tak:
http://ifotos.pl/z/spnhxhs
Pozostałe czarnieją od góry, w efekcie usychają w tych czarnych miejscach. Co to może być i jak to wyleczyć ?
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Na pewno jest to choroba grzybowa. U mnie nie jest jakoś specjalnie groźna. Miejsca zakażone wycinam i najczęściej to kończy infekcję. Nie stosuję żadnej chemii. Nie mniej jeśli ktoś ma inne doświadczenia w temacie to chętnie dowiem się czegoś nowego o tym paskudztwie. Może jakaś chemia jest w stanie szybciej się z tym rozprawić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Niestety u mnie większość roślin, która została zaatakowana, nie jest w stanie przeżyć.
Skąd się to bierze w ogóle ?
Jak się tego pozbyć ?
Skąd się to bierze w ogóle ?
Jak się tego pozbyć ?