Dziwidło Riviera, Język diabła( Amorphophallus rivieri ) dyskusja
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moja w zeszłym roku też tylko liście miała... Więc nie przejmuj się ? nie w tym roku, to w następnym... A zresztą może i jeszcze w tym zakwitnie. Mam dwie ? ta już kwitnie, a na drugiej dopiero spomiędzy liści wychylił się niewielki pąk kwiatowy i zakwitnie pewnie dopiero za jakieś trzy tygodnie do miesiąca...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
U mnie Arum Dracunculus zakwitł dwiema kwiatami i zimuje w gruncie tylko przykrywam na zimę sianem..[suchą trawą]
Zapach utrzymuje się krótko tylko jeden dzień, ale całe szczęście bo by się dłużej nie wytrzymało
Zapach utrzymuje się krótko tylko jeden dzień, ale całe szczęście bo by się dłużej nie wytrzymało
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Palczycha
Tak wyglądała moja palczycha na wiosnę teraz rośnie w ogródku, mam jeszcze pytanie jak ją rozmnożyć?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu. Wytworzy sporo cebulek przybyszowych, zobaczysz przy wykopywaniu.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Kasiu,to nie jest pałczycha tylko amorphophallus konjack (riverii) on zakwitnie jak bulwa osiągnie odpowiednie rozmiary,po Twojej roślince widać że jest młoda bulwa czasami amorphophallus zakwita jak bulwa osiągnie 0,5-1kg czyli trochę poczekasz,nawet 10 lat przy odpowiedniej pielęgnacji
Powodzenia w uprawie
Powodzenia w uprawie
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Zobacz 2 posty wcześniej nad Twoim zdjęciem jak wyglądają liście palczychy
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Re: Język diabła,dziwidło Rivieri
-
- 200p
- Od: 10 wrz 2015, o 22:56
Re: Dziwidło Riviera, Język diabła( Amorphophallus rivieri ) dyskusja
Ostatnio kupiłem Dziwidło rivieri oraz bulbifera, dracunculusa oraz arum cornutum. Kiedy będę mógł wysadzić je do gruntu?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Widzę, że mało osób hoduje tę roślinę
Cała roślina ma egzotyczny wygląd, podobno dość mocno śmierdzi podczas kwitnienia (nie było mnie w domu w momencie gdy zakwitła) - ale u mnie zakwitła w środę a ja w domu byłem w piątek, już wtedy zapach był wyczuwalny tylko z bliska i był bardzo słaby. Wnioskuję z tego, że tylko pierwsze 2 dni kwitnienia są uciążliwe. Kwiatostan jest bardzo duży, wręcz spektakularny, nie spodziewałem się kwitnienia tak młodej rośliny. Kupiłem ją jako malutką bulwkę wielkości czereśni, po 3 sezonach wzrostu (pierwszy sezon to był tylko mały liść, w kolejnych 2 sezonach liście były znacznie większe) zakwitła.
Cała roślina ma egzotyczny wygląd, podobno dość mocno śmierdzi podczas kwitnienia (nie było mnie w domu w momencie gdy zakwitła) - ale u mnie zakwitła w środę a ja w domu byłem w piątek, już wtedy zapach był wyczuwalny tylko z bliska i był bardzo słaby. Wnioskuję z tego, że tylko pierwsze 2 dni kwitnienia są uciążliwe. Kwiatostan jest bardzo duży, wręcz spektakularny, nie spodziewałem się kwitnienia tak młodej rośliny. Kupiłem ją jako malutką bulwkę wielkości czereśni, po 3 sezonach wzrostu (pierwszy sezon to był tylko mały liść, w kolejnych 2 sezonach liście były znacznie większe) zakwitła.
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam . Mam tak zwaną palczychę i dokupiłem " Dziwidło różowe " .mam zamiar hodować na balkonie w donicy . Jak głęboko trzeba posadzić .
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Bulwę sadzi się trochę na oko Zależy od jej wielkości. Im większa, tym głębiej, przynajmniej kilka centymetrów pod ziemią