Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Ok, pozostają zachodnie sklepy internetowe.
U mnie na pewno w przyszłym roku będzie Arbuznyj (po rozkrojeniu kolor i smak rzeczywiście "arbuzowy"), Olena Ukrainka (olbrzymi smaczny pomidor), Brandywine (przepyszny olbrzym) i Green Zebra (pyszna!). Wszystkie dość wcześnie zaczęły dojrzewać, za wyjątkiem Zebry, którą jem dopiero od tygodnia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie green zebra,mnie też smakuje,ale ona szybko robi się miękka,nie wiem kiedy ją zrywać,poza tym bardzo ładny i zgrabny pomidorek.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Green Zebra miękka? Ja zrywam jak już wybarwia się na żółto i zawsze jest twarda.
Sadzę go od trzech lat, też mi smakuje choć wolę słodkie pomidorki ale zawsze 2 krzaczki mam
Orlik - a u ciebie Arbuznyj nie miał twardej skórki? U mnie miał 2 lata pod rząd i już go więcej nie będę sadzić.
Sadzę go od trzech lat, też mi smakuje choć wolę słodkie pomidorki ale zawsze 2 krzaczki mam

Orlik - a u ciebie Arbuznyj nie miał twardej skórki? U mnie miał 2 lata pod rząd i już go więcej nie będę sadzić.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z tego wynika,że mam słabe nasiona albo ma jakiś niedobór.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
U mnie Arbuznyj ma najgorszy smak ze wszystkich czarnych jakie mam (a mam sporo). Już jemy drugie grono (tzn. nie jemy, bo jest tak niedobry, ze zawsze ląduje w przecierze, ale kontroluję, czy smak się przypadkiem nie poprawia). U mnie ma gwarantowany wylot.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A u mnie Arbuznyj też jest pyszny.
na pewno będzie w kolejnym sezonie.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2014, o 09:25
Mój top na przyszły sezon:
Malachitowa Szkatułka - drugi rok z rzędu bije wszystkie inne na głowe
Darbo NN - samo mięsko
Amana Orange - tak plenny, że mój M. pytał czy same żółte mamy w foliaku
K/125 - Czarna zebra malinowa - pyszna i niezawodna, niezwykle plenna
Opal Essense - smaczny, okrąglutki, w sam raz na raz i zdecydowanie najzdrowszy, na każdym gronie zawiązał po 5-6 owoców
Aussie - ulubieniec M., płakać mi sie chce jak patrzę na kolejne opadające kwiatki, ale dla M. nawet jeśli miałby być jeden pomidor na krzaku to warto
Rudy - pyszny, plenny, troche pęka
San Marzano - na ukochane suszone
Zostaje jeszcze troche miejsca na wypróbowanie innych odmian.
Rozczarowania tego sezonu to:
Albenga x Copia - w zeszłym roku był to smaczny czerwony pomidor ze złotymi smugami, w tym roku małe żółto pomarańczowe sakiewki, bez samku i ciapa straszna. Plenny niesamowicie ale smak i konsystencja go dykwalifikuje.
Brandywine - jakoś nie mogę się przekonać do tej odmiany, u mnie kolejny raz słabo wiąże i smak też nie jest jakiś powalający
K/37 - nie doczekałam się tego niesamowitego smaku opisywanego przez niektórych forumków, wiązał słabo i twardy jak kamień
W przyszłym sezonie powróci Cornabel, bardzo plenny i smaczny, mimo wyglądu "pastowego" super sprawdza się na kanapki.
Na tym kończę mój subiektywny przegląd
Malachitowa Szkatułka - drugi rok z rzędu bije wszystkie inne na głowe
Darbo NN - samo mięsko

Amana Orange - tak plenny, że mój M. pytał czy same żółte mamy w foliaku
K/125 - Czarna zebra malinowa - pyszna i niezawodna, niezwykle plenna
Opal Essense - smaczny, okrąglutki, w sam raz na raz i zdecydowanie najzdrowszy, na każdym gronie zawiązał po 5-6 owoców
Aussie - ulubieniec M., płakać mi sie chce jak patrzę na kolejne opadające kwiatki, ale dla M. nawet jeśli miałby być jeden pomidor na krzaku to warto
Rudy - pyszny, plenny, troche pęka
San Marzano - na ukochane suszone
Zostaje jeszcze troche miejsca na wypróbowanie innych odmian.
Rozczarowania tego sezonu to:
Albenga x Copia - w zeszłym roku był to smaczny czerwony pomidor ze złotymi smugami, w tym roku małe żółto pomarańczowe sakiewki, bez samku i ciapa straszna. Plenny niesamowicie ale smak i konsystencja go dykwalifikuje.
Brandywine - jakoś nie mogę się przekonać do tej odmiany, u mnie kolejny raz słabo wiąże i smak też nie jest jakiś powalający
K/37 - nie doczekałam się tego niesamowitego smaku opisywanego przez niektórych forumków, wiązał słabo i twardy jak kamień
W przyszłym sezonie powróci Cornabel, bardzo plenny i smaczny, mimo wyglądu "pastowego" super sprawdza się na kanapki.
Na tym kończę mój subiektywny przegląd

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie też Albenga *Copia nie dopisała w tym roku. Małe owoce,ciapki, nic specjalnego.
Z czarnych miałam w tym roku też Bradsa. Bardzo fajny ,w kształcie sreca, czarny pomidor. Smaczny i mięsisty. Mam jeszcze kilka owoców na krzaku ,ale ostatni jaki zerwałam ,był pęknięty, ciekawe jakie będą pozostałe
Z czarnych miałam w tym roku też Bradsa. Bardzo fajny ,w kształcie sreca, czarny pomidor. Smaczny i mięsisty. Mam jeszcze kilka owoców na krzaku ,ale ostatni jaki zerwałam ,był pęknięty, ciekawe jakie będą pozostałe
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
U mnie Brads tez pęka. Widać taki ich urok. Ale w smaku bardzo dobry.
No cóż, kwestia smaku...każdemu co innego smakuje. I trudno o tym dyskutować. Spotkałam się jednakże z opiniami, że na smak pomidora wpływa wiele czynników (gleba, pogoda, nawożenie, podlewanie itd.). Ten sam pomidor na innej glebie może mieć inny smak. Arbuznego mam drugi rok, smaczny, skórka miękka, dla mnie lepszy od Bradsa, u mnie Brads wylatuje.Jakoś mi nie podszedł. Natomiast Brandywine to dla mnie najsmaczniejszy pomidor jaki jadłam. Miałam tylko 1 krzak, a na nim tylko 2 pomidory, jeden miał 85 gramów, drugi odrobinę mniejszy. W przyszłym roku będę miała ich więcej. Co do K-37, to u mnie totalna porażka, nikt nie chce go jeść, zużywam na przeciery, w przyszłym roku zdecydowanie wylatuje. To samo z Perłą Kaszub.
A Zielona Zebra rzeczywiście, gdy poleży, to traci na smaku. Trzeba zrywać gdy tylko pojawią się żółte smugi, jest bardzo plenna, więc 1 krzak mi wystarcza.
A Zielona Zebra rzeczywiście, gdy poleży, to traci na smaku. Trzeba zrywać gdy tylko pojawią się żółte smugi, jest bardzo plenna, więc 1 krzak mi wystarcza.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
U mnie nr 1 pozostanie kozulowa 75 -słodki już prawie ustalona odmiana, mięsisty (max 10 nasion w pomidorze), malinowy w kształcie serca. Tuż za nim Malachitowa Szkatułka, która jest u mnie dopiero od tego roku lepiej wypadła w gruncie niż pod folią. Amana orange, Ananas i Ananas Noir też zostają, a na przeciery samokończący k113, Persimmon bardzo dobry, ale za rok zastąpię go Persimonową sakiewką (jak dostane nasiona). Z koktajlowych oczywiście Megagroniasty i brązowy k17 -zawsze brązowy i słodki, ale wychodzą różne kształty owoców od gruszek do kulek, do tego P20 za oryginalność (ostatnio mój m stwierdził, że jest bardzo dobry w smaku
) i ze 2 krzaki maskotki, bo najwcześniej u mnie owocuje.
K37 do ponownego wypróbowania (bo za dużo dobrego o nim piszecie), z 3 posianych nasion miałam 2 roślinki, ale jedna okazała się chyba kalmanem a druga została zalana i ledwo dychając wydała 3 owoce, Aussie jeszcze nie spróbowałam, bo miał problemy z wiązaniem, ale teraz wisi na nim 6 zielonych owoców, które ciągle rosną. Kalman - niezły, ale miał u mnie zieloną piętkę, więc rezygnuję z niego - mam k75 i k113, które są jego krzyżówkami. Złoty ożarowski - chyba muszę nabyć oryginalne nasiona, bo zaczęły mu drobnieć owoce, zapomniałam o Brandywine - całkiem dobry i chyba też zostanie żeby było coś czerwonego dla tych którzy nie lubią bardzo słodkich pomidorów.
Pierwsze miejsce wśród porażek dla Perły Kaszub- piękny krzak i to wszystko, owoce nie dosyć, że mało smaczne to jeszcze dostały jakichś kropek, Perła Małopolski już lepiej, bo przynajmniej krzak i owoce do pokazywania -smak rzecz gustu, dla mnie za dużo galaretki, Pokusa też nie powala smakiem -spróbowana zaliczona, Aurija łapał suchą zgniliznę więc dużo tracił na atrakcyjności, Arbuznyj wydał 2 małe owoce i dał się szarej pleśni. Miał być jeszcze Italian giant, który okazał się samokończący z owocami podobnymi do Perły Małopolski.

K37 do ponownego wypróbowania (bo za dużo dobrego o nim piszecie), z 3 posianych nasion miałam 2 roślinki, ale jedna okazała się chyba kalmanem a druga została zalana i ledwo dychając wydała 3 owoce, Aussie jeszcze nie spróbowałam, bo miał problemy z wiązaniem, ale teraz wisi na nim 6 zielonych owoców, które ciągle rosną. Kalman - niezły, ale miał u mnie zieloną piętkę, więc rezygnuję z niego - mam k75 i k113, które są jego krzyżówkami. Złoty ożarowski - chyba muszę nabyć oryginalne nasiona, bo zaczęły mu drobnieć owoce, zapomniałam o Brandywine - całkiem dobry i chyba też zostanie żeby było coś czerwonego dla tych którzy nie lubią bardzo słodkich pomidorów.
Pierwsze miejsce wśród porażek dla Perły Kaszub- piękny krzak i to wszystko, owoce nie dosyć, że mało smaczne to jeszcze dostały jakichś kropek, Perła Małopolski już lepiej, bo przynajmniej krzak i owoce do pokazywania -smak rzecz gustu, dla mnie za dużo galaretki, Pokusa też nie powala smakiem -spróbowana zaliczona, Aurija łapał suchą zgniliznę więc dużo tracił na atrakcyjności, Arbuznyj wydał 2 małe owoce i dał się szarej pleśni. Miał być jeszcze Italian giant, który okazał się samokończący z owocami podobnymi do Perły Małopolski.
Dorota
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Co masz w słoikach?
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
W słoikach są zakiszone K/17 plus Snow White dla dekoracjii.
Pozdrawiam

Pozdrawiam