Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Lawenda - Lavandula część 2

Post »

Witam czy ktoś z Państwa doradzi mi , która z lawend najmniej się wykłada i najdłużej kwitnie? Moja kupiona w zeszłym roku już w lipcu przekwitła. Może z tej stronki http://www.plantacjalawendy.pl/galeria.html lub tej
http://www.szkolka-przytok.pl/pl/c/Lawe ... andula/434
duduś
motylek21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2015, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dużo czytałam o tym, że lawenda odstrasza komary. Czy jest to prawdą? Zastanawiam się właśnie nad zasianiem w przyszłym roku lawendy. Bardzo fajnie wygląda lawenda wzdłuż siatki :) Pozdrawiam
agoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2015, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lawenda się suszy, a jej zapach roznosi się na pół chałupy :D

U mnie lawenda raczej słabo odstrasza komary, ale warto ją posadzić dla zapachu i pięknych krzaków.

Czy ktoś ma doświadczenie z różową lawendą? Poszukuje odmiany o intensywnym kolorze. U mnie w sklepie była tylko w delikatnym różu i jakoś mnie nie zachwyciła.
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam lawendę na tarasie , i tak muszę ratować się świecami przeciw komarom ,nie zauważyłam żeby lawenda działała na komary, na mole tak :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Różowej lawendy jeszcze nie widziałam na żywo, mam jeden krzaczek białej , ale też nie rzuca mnie na kolana - może jak się rozrośnie będzie ciekawsza. jednak lawenda dla mnie chyba musi być fioletowa :D
washka
100p
100p
Od: 6 wrz 2010, o 08:27
Kontakt:

Re: Lawenda w uprawie matodą prób i błędów

Post »

Bardzo cenne rady, raczej dostosowałam się do wszystkich przy zakładaniu swojego poletka lawendowego, ale mam pytanie - czy mogę podsypać krzaczki korą (tzn. całe poletko), myślę najpierw rozsypać wapno, a później korę właśnie. Niby kora zakwasza, ale może nie w aż takim stopniu, by zniszczyć lawendę, co ? Trawa rośnie niemiłosiernie, nie chcę zakładać agrowłókniny i tak pomyślałam o korze ...
washka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Niektórzy sprzedający piszą też, że odstrasza ślimaki - nic mylnego, co rano zbierałam z niej bezskorupowce, które ją podżerały. Chwyty reklamowe i tyle. Komary też mam, nawet jak siedzę w poletku lawendowym i plewię, tną jak zwykle.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Mojej lawendzie kora (stosuję korę przekompostowaną) nie przeszkadza. Rośnie bardzo ładnie, więc chyba jej to odpowiada. Jest to może też uwarunkowane tym, że mam odpowiednie podłoże pod jej uprawę, bo mam piaszczystą jałową glebę.
Co do agrowłókniny, to sukcesywnie ją eliminuję w moim ogrodzie. Gdzieniegdzie jeszcze mi została, bo była dawana podczas zakładania ogrodu, ale teraz widzę, że nie jest to najlepsze rozwiązanie i stopniowo ją usuwam zastępując właśnie grubą warstwą kory przekompostowanej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
washka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dzięki, też tak zrobię, oczywiście bez agrowłókniny, chociaż muszę się przyznać, w ogóle jej nie mam w ogrodzie, to miał być pierwszy raz przy tej lawencie, żeby zobaczyć "o co w tym wszystkim chodzi", ale jak zobaczyłam, że toto wody nie przepuszcza, tylko tak ta "stoi" po deszczu, to zerwałam z ziemi i po pomyśle ... :roll: :wink: ;:224
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Agrotkanina, tą pleciona jak worek na zboże, przepuszcza wodę.
Stosuję ją w kilku miejscach. Trzeba się liczyć z tym że pod nią jest królestwo nornic.
Lawendę wyściółkowałem grysem wapiennym. Niestety w tym roku przez brak czasu trochę zarosła.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zarówno agrowłóknina, jak i agrotkanina (mata szkółkarska) przepuszczają wodę. Ale moim zdaniem wady przewyższają zalety z ich stosowania dlatego je usuwam. Między innymi chodzi o nornice, jak napisał newrom, ale są też inne powody.
W uzupełnieniu odpowiedzi na temat lawend rosnących pod ściółką z kory:

Lawenda na pniu. Oprócz kory posadziłam pod nią rozchodniki
Obrazek
Obrazek

Obwódka z lawendy posadzona tej wiosny (ściółkowana korą) też ładnie się rozrasta
Obrazek
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p
Od: 11 wrz 2013, o 20:01

Post »

Co z przyciętymi częściami lawendy?
Liście lawendy można ususzyć i używać w kuchni?
Liście są jadalne? Bo kwiaty wiem, że tak.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tnę sekatorem na bardzo drobne kawałki i rozsypuję na rabatach kwiatowych. Przez jakiś czas unosi się fajny lawendowy zapach ;:333
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p
Od: 11 wrz 2013, o 20:01

Post »

Fajny pomysł :) ale ja jednak w kuchni bym chciała jej używać. Gdzieś na necie czytałam przed chwilą, że suszyć liście i dodawać do potraw można :) potwierdzi ktoś to jeszcze, że u siebie w domu stosuje i spożywa?
washka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja kiedyś jadłam czekoladę z lawendą, ale z kwiatów lawendy, przepychota, obiecałam sobie, że zrobię kiedyś taką domowym sposobem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”