Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Pięknie, zawsze marzyło mi się białe adenium
Witam milosnikow adenium.Podziwiam Wasze kolekcje i wiedze na temat tej przepieknej rosliny.Z tego wzgledu ze interesuje sie roslinami skalnymi i storczykami ogrodowymi nie wiedzialam ze istnieje tyle roznych odmian adenium.Bardzo sie wciagnelam i chcialam zapytac czy zakup i wysiew nasion ma jakis sens ,czy trzeba poczekac do wiosny.Nie za bardzo rozumiem po co sie szczepi adenium skoro jest tyle odmian nasion.Kilka lat temu kupilam kwitnace adenium ktore kwitlo bardzo obficie.Skusilo mnie zeby przesadzic do wiekszej doniczki a mialo wtedy paki.Od tamtej pory liscie mu zolkna i praktycznie caly czas je gubi,kwitnie bardzo skapo.Ma zreszta niewyksztalcony kaudeks i wyglada fatalnie.W zwiazku z tym mam pytanie czy mozna go teraz przyciac ,ewentualnia na jaka wysokosc,czy lepiej wyrzucic.Ma okolo 50 cm wysokosci.Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Vicky, nasiona nie powtarzają cech rośliny matecznej, albo w znikomej ilości.Czyli, jak posiejesz nasiona jakiegoś pełnego, np bordowego siewki mogą zakwitnąć zupełnie inaczej, puste i różowe.Może któraś zakwitnie jak rodzic, ale trzeba czekać na kwitnienie iluśtam sztuk ,żeby się przekonać.A szczepione będą kwitły jak roślina mateczna.
Ten twój jest zapewne ukorzeniony z uciętego pędu Adenium.Raczej taki nie wytworzy kaudeksu(choć ktoś pisał, że u niego jest).
Kaudeks tworzą rośliny wysiewane.
Na przycięcie go też już chyba za późno.Lepiej wiosną.
Teraz to chyba za późno na wysiew, chyba,że zimą będziesz doświetlać siewki.
Ten twój jest zapewne ukorzeniony z uciętego pędu Adenium.Raczej taki nie wytworzy kaudeksu(choć ktoś pisał, że u niego jest).
Kaudeks tworzą rośliny wysiewane.
Na przycięcie go też już chyba za późno.Lepiej wiosną.
Teraz to chyba za późno na wysiew, chyba,że zimą będziesz doświetlać siewki.
Bardzo dziekuje Lucynko za tak szybka odpowiedz.To moje adenium bylo kupione w centrum ogrodniczym.Poczekam z podcieciem do wiosny.Dzięki Tobie juz wiem ze kaudeks wytworza rosliny wysiane.Odnosnie tych nasion to jest chyba sciema ze takie odmiany 25 adenium mozna uzyskac z nasion.Wiem ze pelnych odmian nie uzyska sie z wysiewu,to tak samo przy wysiewie roslin skalnych,zreszta rosliny o pelnych kwiatach nie zawiaza nasion chyba ze posiadaja pylniki.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
Vicky, Twoje adenium ma bardzo duży potencjał, ma wysoki pień, który z czasem zgrubieje i będziesz mieć ładne drzewko. A korzenie też z wiekiem zrobią się ładne. Osobiście bym obcięła ten dydek na dole i ranę zasypała cynamonem.
Basia
Basia
Dziekuje Barbra 13.Jutro obetne skalpelem ta odnoge przy ziemi i posmaruje cynamonem i przy okazji dam mu nowa ziemie i moze troche nizsza doniczke,bo uwazam ze ta jest za wysoka i za duza do niej.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Adenium arabicum Yemen.
Obrywam mu wszystkie przyrośnięty liście.
Widać pierwsze małe przyrosty listek.
Przyrost listek jest duży.
Ładnie listki się rozrastają.
Coraz większe listki i pędy.
Nowe pędy są za długie.
Pierwsze skrócenie pędów.
Powtórne skrócenie pędów z przyrostami, nowe ulistnienie.
Po zgubieni ulistnieniu powstały nowe przyrosły. Dzisiejsze arabicum Yemen.
Obrywam mu wszystkie przyrośnięty liście.
Widać pierwsze małe przyrosty listek.
Przyrost listek jest duży.
Ładnie listki się rozrastają.
Coraz większe listki i pędy.
Nowe pędy są za długie.
Pierwsze skrócenie pędów.
Powtórne skrócenie pędów z przyrostami, nowe ulistnienie.
Po zgubieni ulistnieniu powstały nowe przyrosły. Dzisiejsze arabicum Yemen.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich, dziś ja chciałam pokazać moja małą hodowlę. Zamówiłam ostatnio nasiona Adenium Obesum jako mix nasion - pakiet pięciu nasion i wszystkie pięć wykiełkowały. Nasiona dotarły do mnie 22 lipca.
11 sierpień - wszystkie razem, widać, że 1 ma listki innego koloru
25 sierpień - widok z góry i z boku. 1 wybarwia się, listki bardziej wydłużone, reszta bez zmian.
Zdjęcia z dziś
1 - inna
2 - w kółkach zaznaczone odgałęzienia. Jak na tak młodą roślinkę, to za wcześnie chyba.
3
4
5
porównanie kształtu liści 1 i 5
porównanie koloru liści 1 i 2
cała piąteczka razem
Jednak zestaw mix nasion to mix, ciekawe jakie będą kwiaty
11 sierpień - wszystkie razem, widać, że 1 ma listki innego koloru
25 sierpień - widok z góry i z boku. 1 wybarwia się, listki bardziej wydłużone, reszta bez zmian.
Zdjęcia z dziś
1 - inna
2 - w kółkach zaznaczone odgałęzienia. Jak na tak młodą roślinkę, to za wcześnie chyba.
3
4
5
porównanie kształtu liści 1 i 5
porównanie koloru liści 1 i 2
cała piąteczka razem
Jednak zestaw mix nasion to mix, ciekawe jakie będą kwiaty
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- w bardzo ciekawy i profesjonalny sposób formujesz to Adenium. W tym roku to już zbyt późno, ale w przyszłym na pewno skorzystam z Twojej "podpowiedzi" i w podobny sposób spróbuję formować jedno - dwa moje Adenium.Jerzyk pisze:Adenium arabicum Yemen.
W tym sezonie poprzycinałem większość moich najstarszych roślin (pokazywałem wcześniej przycięte Adenium) i muszę napisać, że w większości jestem zadowolony ze sposobu w jaki się rozrastają. Tak wygląda pierwsza część moich przyciętych Adenium:
- pokazana wyżej roślina, "dała" najmniejszą ilość nowych przyrostów - tylko trzy. Prawdopodobnie zbyt "wysoko" przyciąłem jej gałązki.
- pokazane na fotkach niżej Adenium, bardzo intensywnie rozrosły się w nowe gałązki:
- nie wiem czy moje obserwacje i wyciągnięty wniosek jest słuszny - mimo, że Adenium jest rośliną klimatu gorącego, tropikalnego, to temperatury i niskie wilgotności jakie od dłuższego czasu panują, niezbyt korzystnie wpływają na wzrost - przyrost nowych gałązek, szczególnie w uprawie parapetowej tych roślin, gdzie jest bardzo niska wilgotność. Dzisiaj moje rośliny musiały znosić taką temperaturę i bardzo niska wilgotność (odczyt około 14, "sonda" stoi w miejscu ocienionym za hojami):
- wszystkie (cztery) okna na obudowanym balkonie otwarte i dodatkowo włączony wentylator.
- kolejne fotki jak rosną poprzycinane Adenium, wstawię w następnym poście.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
- jeszcze kilka moich Adenium obesum, również wszystkie z mojego własnego wysiewu nasion:
- Adenium obesum pokazane na fotce niżej, rośnie w doniczce o średnicy 22 cm.
- niżej na fotkach Adenium Thai socotranum u mnie są od 2014 roku:
- Adenium arabicum, które również mam tylko z własnego wysiewu nasion, niestety po przycięciu nie rozrastają się tak, jakbym sobie życzył. Mój błąd w opiece nad tymi roślinami polegała na tym, że traktowałem (przycinałem - uszczykiwałem) identycznie jak Adenium obesum i tu jest sedno "nietypowego wzrostu moich roślin. Fotki pokażę w następnym wpisie.
- Adenium obesum pokazane na fotce niżej, rośnie w doniczce o średnicy 22 cm.
- niżej na fotkach Adenium Thai socotranum u mnie są od 2014 roku:
- Adenium arabicum, które również mam tylko z własnego wysiewu nasion, niestety po przycięciu nie rozrastają się tak, jakbym sobie życzył. Mój błąd w opiece nad tymi roślinami polegała na tym, że traktowałem (przycinałem - uszczykiwałem) identycznie jak Adenium obesum i tu jest sedno "nietypowego wzrostu moich roślin. Fotki pokażę w następnym wpisie.
Mieczysław
Mieczysław
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2015, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne drzewka. Sporo czasu mminęło od wysiewu dlatego ciekawi mnie czy doczekałes się już kwiatów?
- Akwelan_2009
Tak, część moje Adenium już kwitły w ubiegłym i tym sezonie, takimi kwiatami (wstawiam miniaturki fotek, bo w dużym formacie już pokazywałem kwiaty na Forum w tym i moim wątku):
- z terminem "wchodzenia" w kwitnienie roślin takich jak Adenium w naszym klimacie, bywa bardzo różnie i zależy od bardzo wielu czynników. Nasz klimat nie sprzyja bardzo prawidłowemu rozwojowi tych roślin. Te rośliny potrzebują dużo, dużo ciepła, i naturalnego słonecznego światła, czego niestety nasz klimat i nie jest w stanie im zapewnić, a w warunkach domowych - parapetowych, nie zawsze udaje się to osiągnąć - czyli "dogodzić" roślinom w optymalny sposób. Nie wszystkie rośliny jednakowo - jednocześnie "dojrzewają" do wytworzenia paków kwiatowych. W miarę upływu lat, doczekam się i na pozostałych, które jeszcze nie kwitły - kwiatów./ ... / Sporo czasu mminęło od wysiewu dlatego ciekawi mnie czy doczekałes się już kwiatów?
Mieczysław
Mieczysław