Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Witam,
Dotychczas z papryk chili uprawiałem tylko Cayenne. W tym roku trochę zaszalałem z ilością odmian i mam m.in. pierwszy sezon Black Hungarian. Uprawiana w doniczce 5L, ładnie prezentuje się na balkonie. Niestety, dla mnie ostrość ledwo wyczuwalna i raczej dopiero przy samym ogonku. Zrywałem owoce w pełni wybarwione na czerwono, wszystkie już skonsumowane i wszystkie były praktycznie nieostre. Nasiona mam zakupione z "n.tropikalnych". Czy ten typ tak właśnie ma? Czy wasze hungariany mają ostrość wyczuwalną na całości strąka?
Dotychczas z papryk chili uprawiałem tylko Cayenne. W tym roku trochę zaszalałem z ilością odmian i mam m.in. pierwszy sezon Black Hungarian. Uprawiana w doniczce 5L, ładnie prezentuje się na balkonie. Niestety, dla mnie ostrość ledwo wyczuwalna i raczej dopiero przy samym ogonku. Zrywałem owoce w pełni wybarwione na czerwono, wszystkie już skonsumowane i wszystkie były praktycznie nieostre. Nasiona mam zakupione z "n.tropikalnych". Czy ten typ tak właśnie ma? Czy wasze hungariany mają ostrość wyczuwalną na całości strąka?
Hungarian Black, to taka papryka lekko ostra, nadaje się na kanapkę zamiast pomidora "Najostrzejsza" jest przy ogonku, gdzie gniazdo nasienne jest największe, ale nie jest to jakaś wielka ostrość, im dalej ku dołowi strąka, tym ostrość mniejsza Ba, czasami nawet czuć słodycz!
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dokładnie taka ona jest. Ja ostatnio sobie położyłem kilka na grillu przy okazji i była super. po prostu chwytało się za ogobek i zjadało całe.
Mam pytanie za 100 punktów. Cz może ktoś pomógłby mi zidentyfikować papryczkę.
Jest ona mała ok. 25 cm wysokości. Idealna do uprawy doniczkowej. Jak widać jest również plenna. Owoce jak na ten rozmiar krzaczka są dosyć duże i mięsiste. Jest średnio ostra i b. smaczna.
Jest ona mała ok. 25 cm wysokości. Idealna do uprawy doniczkowej. Jak widać jest również plenna. Owoce jak na ten rozmiar krzaczka są dosyć duże i mięsiste. Jest średnio ostra i b. smaczna.
Pozdrawiam Wojtek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Skąd nasionka?Bo jak z Akcji,to może być milion możliwości
Nie z akcji. Stał sobie zasuszony krzaczek obwieszony suszkami na klatce schodowej u znajomych.
Ot takie jej pochodzenie
A pytam o nią bo jest naprawdę fajna i może ktoś by chciał.
Ot takie jej pochodzenie
Pozdrawiam Wojtek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Może być odmianowa a może też być kundelek.Jeśli taka fajna,to ślij na akcję.Wydaje się ,że będzie świetna do nadziewania serkiem.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wstaw po prostu zdjęcia oraz wypisz wszystkie zalety w wątku o wysyłanych paprykach na akcje.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Z pewnością by ktoś chciał. Ja na pewno.wojtek i pisze:Nie z akcji. Stał sobie zasuszony krzaczek obwieszony suszkami na klatce schodowej u znajomych.
Ot takie jej pochodzenie
Pozdrawiam, Marta.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Papryka czereśniowa
Jest b.smaczna, ostra umiarkowanie, dla mnie w sam raz.
Również miłą niespodziankę mam z papryczki habanero variegata
Bardzo obficie zaowocowała, dojrzała chyba jest czerwona, bo dwa owocki już się na czerwono wybarwiły.
Jeszcze jej nie próbowałam, trochę się boję, bo nie wiem czy nie jest b.ostra.
Późno siałam papryki i późno wysadziłam, tymczasem ta habanero b.ładnie porosła i szybko zakwitła.
Wygląda, że to papryka o krótkim okresie uprawy.
Jest b.smaczna, ostra umiarkowanie, dla mnie w sam raz.
Również miłą niespodziankę mam z papryczki habanero variegata
Bardzo obficie zaowocowała, dojrzała chyba jest czerwona, bo dwa owocki już się na czerwono wybarwiły.
Jeszcze jej nie próbowałam, trochę się boję, bo nie wiem czy nie jest b.ostra.
Późno siałam papryki i późno wysadziłam, tymczasem ta habanero b.ładnie porosła i szybko zakwitła.
Wygląda, że to papryka o krótkim okresie uprawy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
O,jakie cuda masz Jolu w swoim tunelu Piękne sadzonki winorośli, kaktusy i egzotyki
Jak dobrze widzę,to ta papryka jest podłużna z dziubkiem,wszystkie znane mi dotychczas odmiany Habanero mają inny kształt
Jak dobrze widzę,to ta papryka jest podłużna z dziubkiem,wszystkie znane mi dotychczas odmiany Habanero mają inny kształt
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Ta habanero variegata ma liście typowe dla capsicum annuum, więc nie jest to typowe habanero. Nawet po owocach widać, że nie są w typie habanero. Odmian habanero jest dużo, są nawet odmiany o słodkich owocach, ale wszystkich odmian owoce są raczej do siebie podobne, baryłkowate, lekko żebrowane, powykręcane, z dziubkiem lub bez. Ale takich typowo smukłych podłużnych nie widziałam
Mnie się Jolu Twoja papryka bardzo podoba, bo uwielbiam takie nakrapiane liście. Sama mam w tym roku Purple Flash i zachwycam się nią za każdym razem jak wchodzę do ogródka Bo to moje ulubione kolory
Mnie się Jolu Twoja papryka bardzo podoba, bo uwielbiam takie nakrapiane liście. Sama mam w tym roku Purple Flash i zachwycam się nią za każdym razem jak wchodzę do ogródka Bo to moje ulubione kolory