Susza w ogrodzie
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Susza
Jak się pyli za traktorem.
Trzeba się zainteresować uprawą zerową/konserwującą.
Trzeba się zainteresować uprawą zerową/konserwującą.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem jak u was ale moim zdaniem to było super lato w ogrodzie. Wszystko rosło wspaniale nawet róże nie grymasiły. Trochę więcej pracy wieczorem przy podlewaniu ale dla mnie mogłoby takie lato być co rok. Zamiast podtopionych miejscowości przy rzekach uśmiechnięci plażowicze w TV. Magnolie rododendrony kwitną ponownie - przepiękne wrzosy jedyny minus to rachunki za wodę. Te ciepłe wieczory i kawa na tarasie szum zraszaczy - tego będzie mi już za kilka dni brakować.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Asprokol, chyba kpisz?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Asprokol Pamiętaj o tym że są jeszcze ludzie którzy żyją z produkcji rolnej Mam mocno w czterech literach uśmiechniętych plażowiczów i i szum zraszaczy . Efekt tego pieprzonego lata jest taki że z kotłowałem ładnych parę setek paliwa do pomp żeby utrzymać produkcję na minimalnym poziomie . A zimą przypomnij sobie o tych pięknych magnoliach jak będziesz płacił troszkę wyższe ceny za warzywa i owoce. Nieraz dobrze by było się zastanowić nad ciężką pracą innych w upale i spiekocie gdzie walka z suszą nie równa się z leżeniem na plaży .
hodowlach krów gdzie rolnicy spasają zapasy przeznaczone na zimę . Co dalej zrobić , zresztą sam widzisz po sobie rzepak nie zasiany a tak jak u mnie deszczy nie widać .
Irek ten rok już mija ale przyszły może okazać się bardzo "chudym rokiem" Zobacz co dzieje się w
hodowlach krów gdzie rolnicy spasają zapasy przeznaczone na zimę . Co dalej zrobić , zresztą sam widzisz po sobie rzepak nie zasiany a tak jak u mnie deszczy nie widać .
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa zerowa to znaczy bez orania.
Tu jest jakiś artykuł po polsku wprowadzający temat: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 58703.html
Po angielsku to "no-till" - wpisz sobie to hasło w google image, żeby zobaczyć na zdjęciach jak to wygląda.
Tu jest jakiś artykuł po polsku wprowadzający temat: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 58703.html
Po angielsku to "no-till" - wpisz sobie to hasło w google image, żeby zobaczyć na zdjęciach jak to wygląda.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
asprokol widać iż mieszkasz w betonowej miejscowości. Trawniki schną, drzewa schną o uprawach nie wspomnę. Karetki jeżdżą jak oszalałe podczas upałów (i straże). Zwierzęta padają z pragnienia... Ceny owoców i warzyw już są wyższe niż rok temu (wtedy na Śląsku było katastrofalne lato w przeciwnym kierunku). O grzybach w tym roku można zapomnieć.
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawa zerowa to uprawa bez orkowa . Plony są niższe ale za to mniej spala się paliwa , potrzebny jest do tego siewnik warty około 200,000 tys/300.000 tys zł i bardzo dobre ziemie . Nigdy nie próbowałem takiego sposobu uprawy i raczej nie będę próbował . Mój ciągnik jest paliwożerny ale potrafi uciągnąć 12 korpusów ( skib ) więc nie jest najgorzej gdyż w mojej okolicy są ziemie gliniaste . Specjalizuję się tylko w uprawie zbóż , krów nie hoduję ale plony rzepaku pszenicy są o wiele niższe niż w tamtym roku . Leżenie leżeniem ale pracować trzeba w polu
- asprokol
Jakie egoistyczne podejście tam na plażach leżą ludzie którzy też ciężko pracują ludzie wielu zawodów - setki tysięcy ludzi żyje z turystyki. Tu jeden ma ich w czterech literkach bo mu deszczu brak. Jak rzucisz tą pracę ze względu na skwar to fajnym wyborem jest huta albo kopalnia wtedy też dwa tygodnie poleżysz na plaży z rodziną i się ................. schłodzisz bo w pracy jest zdecydowanie więcej niż 35 stopni. Jest takie powiedzenie zgodziłeś się za psa to szczekaj. Z pretensjami że wypoczywają na słoneczku nie kieruj się do plażowiczów bo to nie oni zrobili Tobie taką pogodę. To siła wyższa i żalić się nad sobą że gorąco że mamony mniej będzie bo było sucho i paliwo się "odkotłowuje"alfamixi pisze:Asprokol Pamiętaj o tym że są jeszcze ludzie którzy żyją z produkcji rolnej Mam mocno w czterech literach uśmiechniętych plażowiczów i i szum zraszaczy . Efekt tego pieprzonego lata jest taki że z kotłowałem ładnych parę setek paliwa do pomp żeby utrzymać produkcję na minimalnym poziomie . A zimą przypomnij sobie o tych pięknych magnoliach jak będziesz płacił troszkę wyższe ceny za warzywa i owoce. Nieraz dobrze by było się zastanowić nad ciężką pracą innych w upale i spiekocie gdzie walka z suszą nie równa się z leżeniem na plaży .
Nawet jak pomidory będą droższe o zeta to lato było super i żaden lament tego nie zmieni. Jedni modlą się o deszcz inni o słońce. Napisałem swoją opinię jak susza "spustoszyła" mi ogród.
Moje pompy elektryczne czy spalinowa plus wodociągi podlewały po kilka godzin dziennie. Też ponoszę koszty i nie płaczę widząc i plusy tej sytuacji. Wypoczęty górnik wróci i z zapałem będzie fedrował abyś zimą gdy produkcji roślinnej nie ma, mógł kanały zmieniać w TV w ciepełku.
Nocne podlewanie, spacery z psem który doskonale pamięta gdzie należy poświecić aby zamknąć zawór.
Zanosi się na deszcz, asystent niezadowolony, bo uwielbia te spacery od zraszacza do zraszacza. Nie mieszkam w betonach i trawniki mi nie schną, trochę droższy rok w utrzymaniu ale mi się podoba No grzybów będzie strasznie mało, widzę po .........różach
Pada chyba koniec meteorologicznego lata.
Ja też odpowiem ci przysłowiem osmańskim : "Bezmyślne usta otwierają się bez klucza."
Jeżeli ty wypoczynek przedkładasz nad byt rolników i ich przyszłość to mogę tylko ci współczuć głupoty . Zastanów się nad ludźmi którzy muszą utrzymać się z najniższej krajowej i wyżywić rodzinę gdy żywność pójdzie do góry Nie będę dalej się rozpisywał aby moderatorom nie robić zbytecznych zajęć .
Jeżeli ty wypoczynek przedkładasz nad byt rolników i ich przyszłość to mogę tylko ci współczuć głupoty . Zastanów się nad ludźmi którzy muszą utrzymać się z najniższej krajowej i wyżywić rodzinę gdy żywność pójdzie do góry Nie będę dalej się rozpisywał aby moderatorom nie robić zbytecznych zajęć .
- asprokol
Niech Alfamixi zwróci się do siły wyższej i przedstawi argumenty że "byt rolnika" ważniejszy niż leżenie na plaży.
Wspólne biadolenie nic tu nie pomoże i czy będę współczuł czy nie, deszcz od tego nie spadnie. Widocznie leżący na plaży więcej się modlili.
Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli.
W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie.
Nie pisz że nikt nie ostrzegał że będzie ciężko.
Wspólne biadolenie nic tu nie pomoże i czy będę współczuł czy nie, deszcz od tego nie spadnie. Widocznie leżący na plaży więcej się modlili.
Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli.
W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie.
Nie pisz że nikt nie ostrzegał że będzie ciężko.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Asprokol. wpakowałeś kij w mrowisko, a teraz się wykręcasz sianem?
To jest wątek o suszy, a nie o domorosłej filozofii.
Ja osobiście nie narzekam, że mi ciepło.
Jeśli narzekam, to dlatego, że jest za mało wody w moim zasięgu, a z tego co się orientuję, to jest właśnie problem.
Polska ma problem z wodą.
Dlatego pisanie, że podlewam sobie trawnik, sztuczny twór o wątpliwej wartości jest w takiej sytuacji wyjątkową prowokacją.
Moje zdanie w tym temacie. Aż dziw, że nie został wydany zakaz podlewania trawników i kwiatków.
Nie czas żałować róż, gdy płonie las.
To jest wątek o suszy, a nie o domorosłej filozofii.
Ja osobiście nie narzekam, że mi ciepło.
Jeśli narzekam, to dlatego, że jest za mało wody w moim zasięgu, a z tego co się orientuję, to jest właśnie problem.
Polska ma problem z wodą.
Dlatego pisanie, że podlewam sobie trawnik, sztuczny twór o wątpliwej wartości jest w takiej sytuacji wyjątkową prowokacją.
Moje zdanie w tym temacie. Aż dziw, że nie został wydany zakaz podlewania trawników i kwiatków.
Nie czas żałować róż, gdy płonie las.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw