Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Obie siewki bardzo, bardzo mi się podobają :) Chryzantemowe pole też robi wrażenie, WoW ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo ta cyklantera mnie intryguje już od jakiegoś czasu, robisz z niej coś konkretnego, czy raczej tak do podgryzania?
I siewki piękne, najfajniejsze porównanie dwóch zupełnie różnych fenotypowo kwiatów z tego samego krzyżowania.
A skrętniki jak długo będą rosły razem? Bo moje od ciebie wszystkie kawałki się ukorzeniły i właśnie się zastanawiam, jak długo mogą rosnąć razem - bo skąd ja nagle wezmę tyle miejsca na tyle doniczek :roll:
I ja również czekam na chryzantemy, bo chociaż związane z końcem sezonu, z początkiem chłodów i w ogóle, to jednak przepiękne i będące świetnym "ubarwiaczem" jesieni i zwieńczeniem kwitnącego sezonu ;:333
O, Justynko, jeszcze chciałam zapytać - do jakiej wielkości doniczek mogę posadzić te listki miniaturowych fiołków?
Ach, jeszcze chciałam pochwalić maliny, bo są spore i ładne mimo upałów i posuchy!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gianna- sieweczki skrętnikowe najładniejsze u mnie zostawiam ;)
Są pączki na krzyżówkach z 2014 roku, może zdążą zakwitnąć przed zimą.

O, jak się cieszę, że chryzantemki dały radę ;:215
Ja je kocham, bo mimo jesieni potrafią przedłużyć sezon o nawet 3 miesiące.
Warto też samemu testować chryzantemy, bo dużo z nich daje radę zimować w gruncie.
Zwłaszcza te chryzantemy, które są sprowadzane z Holandii ;:108

Iksja- Masz rację, ten piegusek jest ładny. Jedynie ma bardzo wysokie łodyżki.
Zobaczymy, co pokaże ta siewka w przyszłym sezonie i wtedy zadecyduję, czy zostaje, czy zmieni domek ;:108

Iwek- Masz rację, deszcz bardzo jest potrzebny. Mam w studni wodę, podlewam, ilea się da. Ale nie ma to jak naturalne podlewanie ;:108

Maliny w tym roku mają wyjątkowy mocny zapach, olejki eteryczne wręcz wybuchają w nich. Soki pachną...

Iwona 0103- to właśnie uwielbiam w krzyżowaniu, nie wiadomo co wyjdzie po rodzicach tych samych.

Izary- dziękuję w imieniu moich "dzieci" ;:108
Co do łączek chryzantemowych, to Poczekaj, aż zakwitną. Wtedy będę robić mnóstwo zdjęć. I tylko żal, że nie Będziesz Mogła poczuć zapachu tysięcy rozwiniętych kwiatów chryzantem.
A pachną... mocno :D

Malachitek- w tym roku cyklantera tylko na świeżo, do surówek. Najlepiej smakuje w mizerii z "normalnym" ogórkiem, szczypiorkiem i śmietaną.
Może w przyszłym sezonie będę robić z niej przetwory, chciałabym ją ukisić jak ogórki, ale nie wiem, czy się da ;:224

Przesadzaj skrętniki, one lubią przesadzanie - wtedy od razu ruszają ze wzrostem. Przynajmniej u mnie tak jest. Ja rozsadzam, jak sadzonki mają listki nawet pół centymetrowe, czasem odłamie się taki mały listek bez korzonków i też się przyjmie. Oczywiście nie wszystkie sadzonki tak małe przeżywają.
Są w ziemi z perlitem, zamiast podlewania używam opryskiwacza i zraszam podłoże.
Wtedy ziemia nie jest zbita, tylko pulchna i powietrze dochodzi do korzeni, co jest ważne dla młodych sadzonek.

Wiesz, na pewno u mnie zostaną po 2szt sadzonek z każdej odmiany. Nadwyżki będą na wymiany i odsprzedaż.
Za około miesiąc będę sadzonki przesadzać do kubków po jogurtach, mam ich mnóstwo (Rodzina i Znajomi dla mnie Zbierają, bo Wiedzą, że są mi one potrzebne). A te kubki potem wkładam w paletki, gdzie jest 60 otworów. I stoją na regałach. I tam będą czekać na wyjazd do nowych właścicieli. Te, co dla mnie zostają, to będę sadzić po 2 sztuki do jednej doniczki i trafią na docelowe, moje parapety.

Fiołeczki miniaturowe do jak najmniejszych doniczek, nawet okolo 4 cm średnicy ;:108 Ja sadzę miniatury do doniczek 9-11cm średnicy, ale wtedy tam wkładam 3 lub 4 odmiany. U mnie ten sposób uprawy się sprawdza. Ziemia w większych doniczkach wolniej wysycha (czyli rzadziej podlewam = oszczędność czasu), a sadzonki tak ładnie zarastają przestrzeń, że po pół roku jest piękna doniczka kolorowych liści i kwiatów. Oczywiście każda sadzonka jest opisana etykietą ;:108

Dziękuję, mam nadzieję, że maliny jeszcze przez cały wrzesień będą owocować. Uwielbiam soki z nich i trunki %-we ;:224

Niedawno przyjechała do mnie jedna z najbardziej wyczekiwanych paczek, a w niej cuda irysowe. Poszukiwane i trudne do zdobycia: Tempesto, Hysteria, Stop Flirting czy Solar Fire. Ależ się cieszę z tych nowinek :tan
Będzie się działo w przyszłym sezonie...

Obrazek

Kolejna numerkowa kohleria "12" zakwitła:

Obrazek

Nieco zmieniam kierunek moich zainteresowań. Ostrojowate mnie mocno wciągnęły. Na zdjęciu jedna z nowinek zakwitła: Smtihicodonia Heartland's Joy

Obrazek

I portret kwiatka...czyż nie jest urocza:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok iryski ;:173
Skrętniki zawsze na topie ;:333
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Z przyjemnością nadrabiam zaległości u Ciebie :lol:
Aż sobie wyguglowałam, co to jest 'cyklantera',
bo pierwsze słyszę i pierwszy raz raz takie cudo na oczy widzę :shock:
Ślicznie, kolorowo i kwiatowo się zrobiło ;:3
Piszesz, że nieco zmieniłaś kierunek zainteresowań ...
Nie jestem zdziwiona, bo na forum to całkiem normalny objaw,
bo przecież ciągle zmieniają nam się te 'ukierunkowania' :;230
Życzę Ci wielu inspiracji i kolejnych, nowych kierunków rozwoju ;:136
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko imponująca łączka chryzantemowa, będzie się działo.
Chryzantemy od Ciebie przyjęły się i rosną i mają pąki.
Sadzonka skrętnikowa też ma pąka z wielką niecierpliwością czekam na kwitnienie.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Aż miło popatrzeć na łany zielonych chryzantem. U mnie ogromna susza w ogrodzie.... mimo podlewania obawiam się, że wiele roślin nie odbije na wiosnę. :roll:
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Ja też wpadłam popodziwiać Twoje zielone działkowe łany. U mnie podobnie jak u Kasi susza i wszystko schnie, podlewanie nic nie daje, tym bardziej jak noce upalne ;:202 Dobrze, że wczoraj i dzisiaj już nieco chłodniej. A na jutro deszcz zapowiadają :tan
Justynko, Smtihicodonia cudowna ;:166
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Justynko, czy to ostrojowate cudo to syningia? Wzdycham do tych kwiatków i serce mocniej bije przy takich widokach. Iryski to chyba maluchy, które i ja uwielbiam. Rozmnażaj kochana, a ja ustawiam się w kolejce.... Mam kilkanaście, a marzę by mieć kilkadziesiąt ;:306
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tulap- dopiero wiosną się przekonamy, czy iryski pokażą swoje piękno.
A bez skrętników nie wyobrażam sobie swoich parapetów.

Ewa321- cyklantera na forum jest już dość popularna. U mnie pierwszy sezon jest na rabacie.

Wiadomo, że każdy z nas wybiera takie rośliny, które akurat jemu odpowiadają.
I szuka nowych inspiracji.

Jola1- cieszę się, że chryzantemy ode mnie rosną i mają pączki. Będziesz mieć kolorową jesień.
Mam nadzieję, że wnet Pokażesz kwiatek skrętnikowej siewki.

Kubasia- mam nadzieję, że u Ciebie pada deszcz.
Jak patrzę na ogrody Forumowiczów, to faktycznie susza dokonała wielu strat.

U mnie na szczęście całe lato padał deszcz i burze przechodziły, co kilka dni.
W upalne dni, mój ogród podlewałam dwa razy dziennie.

Krzysia- jak miło, że Zajrzałaś do mnie.
Tak, susza w tym roku jest dotkliwa.
U mnie nie ma aż tak dużych strat. Bo od czasu do czasu przechodziły burze i zasilały w wodę studnie, rzeki i ogrody.

Gianna- to nie jest sinningia. Choć kwiaty ma podobne, bo to ta sama rodzina.

Akurat ta paczka była z irysami TB, czyli wysokimi.
Też mi się marzy posiadanie kilkadziesiąt irysów niskich. Dopiero zaczęłam z nimi przygodę, może będzie ich więcej w przyszłym roku.

Z nowinek ostrojowatych, zakwitł u mnie pierwszy achimenes wyhodowany z liścia. Rok trzeba było czekać na pierwszy kwiat. Wart czekania, odmiana D'or:

Obrazek

Dwuletnie moje siewki naprawdę są ogromne...długość jednego liścia dochodzi do pół metra ;:224

Obrazek

Siewka o numerze 11-B-13-JP ma ciekawie pofalowane kwiaty:

Obrazek

Udało mi się wyhodować czerwonego skrętnika ;:108 Po rodzicach: Rulka x Scarlett. Numer siewki to 1-A-14-JP:

Obrazek

Pachnący DS-Mistycyzm:

Obrazek

Amelia - w bukieciku:

Obrazek

I jedna z chryzantemek z ogrodu:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

JUz chryzantemy???? No co prawda na drzewach więcej zółci niz zieleni...Jesien, nie da się ukryć, A siewki fantastyczne, wszystkie co do jednej :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękna ta chryzantema, płatki ma jak zrobione ze złota ;:173 skrętniki przypominają mi pokrojem phalenopsisy i to te największe - mój najstarszy storczyk też teraz wypuszcza takie długaśne liście, nieźle się rozwalił na boki :;230 Ale kwiaty u jednych i u drugich wspaniałe ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
iwik
100p
100p
Od: 2 lip 2015, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Same piękności!

Listek mojego największego skrętnika ma ponad trzydzieści centymetrów. I ja myślałam, że jest duży. :;230
A chryzantemy jak soczyste pomarańcze. Aż chciało by się je zjeść. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”