Fredek- Pomidory i bazylia Fredkowej
Re: Pomidory i bazylia
javier uprę się przy mojej wersji ;) spróbuj bardziej radykalnie ją podciąć, w miejscach gdzie będzie mogła tworzyć rozgałęzienia... z moich obserwacji mogę powiedzieć, że liście bazyli im dłużej sobie rosną i pozostają na roślince, to sie odwijają i zawijają w drugą stronę.
Nie wiem też co rozumiesz pod pojęciem uszczykuję, ale polecam konkretne postrzyżyny w sumie co Ci zależy
Pozdrawiam!
Nie wiem też co rozumiesz pod pojęciem uszczykuję, ale polecam konkretne postrzyżyny w sumie co Ci zależy
Pozdrawiam!
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
A tak wygląda moja bazylia na działce, pozostawiona samej sobie. Już prawie zakwitła, a liście też nie wyglądają na typowe bazyliowe
chyba, że jest to jakaś inna odmiana niż zwykła...
chyba, że jest to jakaś inna odmiana niż zwykła...
Fredek
Ta bazylia skrywajaca sie pod pietrucha to grecka albo cytrynowa. Tez mam i tez marnieje. Kwiaty i czubki szczyp, bazylia lubi
No właśnie, ciężko stwierdzić...nie jest to ani cynamonowa, ani cytrynowa :P
Fredek
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam tajska ma fioletowe łodygi i gdy przymierza się do kwitnienia ma ciemnofioletowe aksamitne pączki - kwiatów nie widziałam, bo nie dopuszczam do zakwitnięcia.
Dorota
Re: Pomidory i bazylia Fredkowej
W tym sezonie do zasilania stosuję humus. Niestety muszę zwiększyć dawkę, bo liście pomidorów bardzo zaczęły żółknąć. Spryskałam je 1% roztworem Vitala, ale upały nie sprzyjają regeneracji roślin ;) najbardziej żółte liście już oberwałam.
Bazylię omijałam do tej pory. Ale też potrzebuje już jakiegoś zasilenia.
Pochwalę się jeszcze moją papryką
Bazylię omijałam do tej pory. Ale też potrzebuje już jakiegoś zasilenia.
Pochwalę się jeszcze moją papryką
Fredek
U mnie na krzaczkach już jesień, ostatnie pomidorki dojrzewają
Bazylia dobrze się ma, chociaż trochę zaczyna żółknąć...
Bazylia dobrze się ma, chociaż trochę zaczyna żółknąć...
Fredek
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, czy to tajska bazylia? Jeżeli tak, to dobrze wiedzieć. Ja traktuję ją jako ozdobną, do przyprawiania mam posadzoną czerwonolistną, cynamonową i właściwą.
Nasionka tej bazylii przywiozłam zimą z Egiptu, tam właśnie przekwitała.
Pierwsze zdjęcie to bazylia rosnąca pod palmami, poniżej u mnie na działce.
Pozdrawiam
Nasionka tej bazylii przywiozłam zimą z Egiptu, tam właśnie przekwitała.
Pierwsze zdjęcie to bazylia rosnąca pod palmami, poniżej u mnie na działce.
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bazylia na zdjęciu Eli, to na pewno bazylia tajska - jak najbardziej jadalna. Kupiłam w Lidlu doniczkę (oj licha była ta bazylia, zwłaszcza w porównaniu ze zwyczajną) rozsadziłam i mam 5 ładnych krzaczków na działce. Smak i aromat intensywny z nutą anyżkową. Też pozwoliłam jednej zakwitnąć, żeby mieć własne nasiona na okoliczność, gdyby nie udało mi się kupić sadzonek.
Dorota
A tu Samosiejki Pomidorki u mojego dziadka w ogrodzie nadal mają mnóstwo owoców
dla mnie ciekawostka ;) bo myślałam, że to prawie niemożliwe i to w takiej dużej, zdrowej wersji
Dziadzia z nimi nic kompletnie nie robi, dołożył tylko kilka tyczek a wyglądają lepiej niż po porządnym zasilaniu. Ale co się dziwić, doniczka nigdy nie zastąpi ogrodu czy po prostu ziemi bez ograniczeń
dla mnie ciekawostka ;) bo myślałam, że to prawie niemożliwe i to w takiej dużej, zdrowej wersji
Dziadzia z nimi nic kompletnie nie robi, dołożył tylko kilka tyczek a wyglądają lepiej niż po porządnym zasilaniu. Ale co się dziwić, doniczka nigdy nie zastąpi ogrodu czy po prostu ziemi bez ograniczeń
Fredek