Echeveria
Re: Echeveria
Od niedawna mam Eszewerię (nie wiem jaka odmiana
) i jakoś tak średnio mi idzie. Parę liści już jej padło. Nie wiem, czy podlewam za dużo czy za mało. Staram się raczej mniej niż więcej, wychodzi raz na tydzień jakoś (razem z innymi sukulentami stoją na zachodnim parapecie). Mają ziemie do kaktusów. Co mogę robić źle?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A w jakiej ziemi jest posadzona? Może zdjęcie jakieś wstawisz? Wg mnie Twoja eszeweria jest przelana, podlewanie raz tydzień to trochę za często. Raz na półtora, dwa tygodnie w sezonie byłoby optymalne i wystarczające. Przed kolejnym podlaniem ziemia powinna całkowicie przeschnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wystawić na ogród, zapomnieć = piękny kolor, chociaż oberwało jej się od burzy trochę.

Przecudnej urody
stała w ogrodzie zapomniana
aż nie mogę uwierzyć 

Nie taka całkowicie zapomniana, ale nic z nią nie robiłem, jedyna roślina której słońce służy aż nadto 

Ogród botaniczny w Krakowie (zdjęcie własne)

Dawno tutaj nic nie wstawiałem. Co mam począć z tymi odrostami?

Nie posiadam, żadnej innej rośliny chyba której by tak słońce odpowiadało, w zasadzie to wywaliłem je na ogród w najbardziej nasłonecznione miejsce i tak sobie stoi po prostu.

Nie posiadam, żadnej innej rośliny chyba której by tak słońce odpowiadało, w zasadzie to wywaliłem je na ogród w najbardziej nasłonecznione miejsce i tak sobie stoi po prostu.

- norbert76
Sądząc po wszystkich pniach, eszeweria miała niedostatki słońca i pewnie światła. Te rośliny potrzebują słonecznego stanowiska, optymalne południowe stanowisko, ew. wschodni parapet. Inaczej będzie słabo rosnąć i się wyciągać.
Co do podzielenia, oczywiście można ściąć wierzchołki, odczekać dzień, dwa i posadzić do całkowicie suchej mieszanki ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 2:3. Nie podlewać przez jakieś dwa tygodnie.
Co do podzielenia, oczywiście można ściąć wierzchołki, odczekać dzień, dwa i posadzić do całkowicie suchej mieszanki ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 2:3. Nie podlewać przez jakieś dwa tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Maciek, a nie chcesz zostawić w całości? Tam odrastają młode roślinki, jak się rozrosną, będzie cudnie wyglądało. Ale każdemu podoba się co innego
.
Basia

Basia
Stawiam na perle von nurnberg, chociaż niektóre lilacina są też podobne, sam mam podobną i jeszcze nie zdecydowałem które to 

- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fabian2
Do Perle von nurnberg najbardziej zbliżona jest ta na trzecim zdjęciu ale pewności nie ma
Do Perle von nurnberg najbardziej zbliżona jest ta na trzecim zdjęciu ale pewności nie ma
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Udało się rozpoznać odmiany Eszewerii z postu powyżej i tak w kolejności zdjęć są to:
1.Echeveria 'Colorata'
2.Echeveria 'Orion'
3.Graptoveria 'Fred Ives'
A tak w 2015r wykorzystałem Echeveria Glauca do kompozycji skrzynkowych,tutaj w duecie z Sedum spurium Coccineumw pełnym słońcu szybko się rozrasta i kwitnie

1.Echeveria 'Colorata'
2.Echeveria 'Orion'
3.Graptoveria 'Fred Ives'
A tak w 2015r wykorzystałem Echeveria Glauca do kompozycji skrzynkowych,tutaj w duecie z Sedum spurium Coccineumw pełnym słońcu szybko się rozrasta i kwitnie

- norbert76
Bardzo dobrze na moje eszewerie działa zimowanie w niskiej temperaturze, a przez resztę roku przebywanie na świeżym powietrzu.
W tym roku pierwszy raz zakwitła mi 'lilacina', 'pulidonis' z kolei kwitnie regularnie na wiosnę. Czekam jeszcze na kwiaty 'Perle von Nurberg'.

I kolejne, tutaj rekordzistką jeśli chodzi o kwitnienie jest 'derenbergii' (na górze), pozostałe z kwiatami od lewej: nn (niestety zgubiłem kiedyś nazwę), dwie z trzech 'potosina' oraz 'eupatriata'.

W tym roku pierwszy raz zakwitła mi 'lilacina', 'pulidonis' z kolei kwitnie regularnie na wiosnę. Czekam jeszcze na kwiaty 'Perle von Nurberg'.

I kolejne, tutaj rekordzistką jeśli chodzi o kwitnienie jest 'derenbergii' (na górze), pozostałe z kwiatami od lewej: nn (niestety zgubiłem kiedyś nazwę), dwie z trzech 'potosina' oraz 'eupatriata'.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta