Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Chba w przyszłym roku postaram się zrobić lepszą rozsadę. W tym sezonie potraktowałam ją po macoszemu i zginęła pod zębami ślimaczej bandy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnie zdjęcie wygląda jak ze starej pocztówki, albo bajki o krasnoludkach.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anka, u mnie tak dostały sosny. Wiem, że one zrzucają igły, zmieniają je, ale teraz jest ich taka ilość jak po zimie. Chyba muszę całą rabatę z nich oczyścić. To znaczy pozbierać je z roślin. Patrząc na całość ogrodu, nie widzę spustoszenia. Ale jak przyglądam się hortensjom, to one w tym roku nie zakwitną normalnie. Żurawek sporo wypadło.
Jednak nie będę psioczyć, bo w życiu bywa jeszcze gorzej i musimy sobie dać radę.
Ogród, który pokazałaś na zdjęciach, prezentuje się nieźle, rośliny wyglądają świetnie. Ale ile Cię to pracy kosztowało, to tylko Ty wiesz.
Pozdrawiam serdecznie i mniej nerw życzę jesienią. A jak czegoś Ci potrzeba do ogrodu, to pisz, chętnie podeślę. ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

JagiS - Jagi, dzięki z wpis, podniosłaś mnie na duchu ;:168 .
Znalazłam taki cytat: "Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono G.de Moupassant".
Tendencje czy trendy, inaczej mówiąc ułożone w jakiś styl ogrody, bardzo lubię oglądać, ale nie mogłabym takiego mieć u siebie. Wpływ mają dwie emocje: przekora i chaos kolorystyczny, którego potrzebuję do egzystencji. Jestem niewolnicą kolorów i myślę, że stąd u mnie tyle barw i faktur roślin. W przyrodzie nikt ich nie układa, a ją podziwiamy, więc czemu nie? ;:224 . Ogród, który pokazuję i tak zmienił się pod wpływem FO, bo chociaż wydawało mi się, że sporo wiem, to okazało się, że tylko się wydawało ;:108 . Poznałam dużo rozwiązań i możliwości.

Ola2310 - Olu, mam sporo rożnych siewek; oczywiście najwięcej tej zwykłej, zielonej, ale i inne też się sieją, chociaż nie wszystkie odmiany.

kryzysowa - Kasiu, widziałam Twój ogród i zgłaszam się z nadwyżkami do ponownego obsadzenia. Przykro mi, bo pracy włożyłaś multum, ale otwarty teren 'zrobił swoje' ;:196 .

witch - pewnie 30-latki się oburzą, ale ogród jest po prostu stary i stąd jego urok - tak myślę. Ja dodałam trochę kolorowych kwiatów.

takasobie - Miłka, mnie ślimaki zjadły 2 odmiany aksamitek - do cna ;:161 .
Spróbuję pozbierać nasiona i nie pomieszać :oops: .

ewarm - Ewa, pień tego jałowca ma ok. 40 lat i to był czas na bajki ;:131 .

dorkow0 - Dorota, dziękuję za ofertę, a co do świerków, to nie chciałabym żeby uschły. To, co wycięłam, wystarczy. Ja też mam 4 sosny, ale najgorzej wygląda ponderosa;wyrosła na 'drapaka'. A tak miała być śliczna.

Padało wczoraj cały dzień, chwilami lało. Chciałam zobaczyć, jak głęboko nawilżyło rośliny ;:224 .
Wyciągnęłam kosmos z korzeniem.

Obrazek
Jakieś 2 cm. Wiem, to i tak dużo, ale do przesadzania czy rozsadzania, dalej trzeba lać wodę.
Cóż, taki rok i niewiele da się zrobić, więc odstawiam 'nerwy' na kołek.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dwa tygodnie powinno padać, żeby wszystko podlało dobrze!
W niedzielę zapowiadali deszcz, ale chmurzyło się, kłębiło, ale nic!
To wyszłam posadzić 3 wrzosy, no i ... lunęło! ;:223 Może to sposób! Zaplanować prace na suche dni i się z tym obnosić, to na pewno spadnie sporo deszczu! :wink:
Miłka
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to nie oferta, po prostu pisz, jak będę miała to się podzielę.
U mnie też ziemia sucha. Niby deszcz popadał, nawet wczoraj, ale to nie zmoczyło roślin, a o ziemi już nie wspomnę. Ale pewnie jeszcze poleje, wtedy wezmę się za jakieś prace ogrodowe.
Nerwy na kołku mówisz, no to jest jakiś sposób. :wink:
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - Miłka, może masz rację, jutro pójdę posadzić trochę roślin z doniczek - napiszę, czy padało :wink: . Powinno lać przez tydzień, to wtedy dopiero ziemia nasiąknie; pewnie kiedyś zacznie ;:224 .
Ta największa dalia połamała się w czasie deszczu; ogromne kwiaty, cienka łodyżka - stoją w wazonie ;:174 . Szkoda, bo i młode pąki 'poszły' w niebyt ;:145 .

dorkow0 - Dorota, nie mam na razie pomysłu, co by tu jeszcze upchnąć ;:173 ,ale będę pamiętać. Dzisiaj, 5 km ode mnie lało jak z cebra i to długo, ale potem chmura zrobiła skręt i nas ominęła - było po deszczu. Nie ma po równo; zresztą, ktoś mi kiedyś powiedział, że 'równo, to nie znaczy sprawiedliwie'.
;:196
Korona Pink
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Podpisuję się pod słowami Jagódki
Pięknie tkasz
Ciekawa jestem na jakiej głębokości jest mokro
Mam do posadzenia jeszcze kilka roślin, ale ja nie zwracam uwagi, czy mokro, czy nie
I tak trzeba by było podlewać
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie też tylko po wierzchu mokro, a pod spodem suchy piaseczek. Ale i tak wzięłam się za przesadzanie ;:124 . Wrzesień to mój ukochany miesiąc.
Sporo masz jeszcze u siebie kolorów, hosty w świetnej kondycji, ogród wygląda świeżo i zachęca do pobytu wśród rabatek :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 - Gosiu, cieszę się, że moje 'kolorki' Cię nie rażą kontrastami, a sadzonki, pewnie, że trzeba podlewać. Sporo u mnie czeka, przeważnie żurawek. Wilgoci na 2 cm, niestety ;:185 .

wanda7 - Wandziu, fakt, hosty dały radę, a koloru jeszcze dość. I dobrze, bo szarość znowu mnie wsadzi do 'kąta'.
Też się biorę za porządki i oczywiście roszady :;230 . Jadę też do Skierniewic po tulipany, to i kilka roślinek przywiozę ;:224 . Nie zwracam uwagi, że to się zrobił jarmark; mam swoje ścieżki, gdzie jeszcze mogę coś ciekawego znaleźć i maksymalnie po 2 godzinach wracam zadowolona do domu ;:170 .
Purple Hase
Obrazek

Obrazek
Korona
Obrazek

i ... różności
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, różności kolorowe, a dalie cudnej urody. ;:333
Moje, cóż, w tym roku to kompletna porażka, ale się nie poddaję. W przyszłym też posadzę, a co... :wink:
Co do deszczu, to już się nawet nie wkurzam. Nia padało dalej, sucho jest, ale z uporem maniaka przesadzam rośliny, bo przsadzić muszę.
Zdrowia życzę i spokojnego deszczu. Choć ten, to uparty okropnie jest. ;:173
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu kochana, ależ u Ciebie kolorowo ;:138 ;:138 dalie cudowne i hosty ślicznie wybarwione a u mnie już zimowity zakwitły. ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Purple Hase musimy wiosną poważnie porozmawiać! ;:306 Korony też miłe dla oka! Już masz kolekcję, można powiedzieć!
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”