Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5
Super wynik Gratuluje !
Ja kilka dni temu ważyłem, nie mierzyłem i dyńka ma zaledwie 34kg
Ja kilka dni temu ważyłem, nie mierzyłem i dyńka ma zaledwie 34kg
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Moje:
D1 DAP 42 OTT 445
D2 DAP 42 OTT 387
D1 DAP 42 OTT 445
D2 DAP 42 OTT 387
Pozdrawiam Marcin
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DAP 51 OTT 532
Druga, starsza na uszkodzonym pędzie przestała już rosnąć.
Osiągnęła ok 80 Kg.
Myślę że jak na pierwszy raz ,bez żadnych szczególnych zabiegów prócz podlewania i nawozu od czasu do czasu to dobry wynik.
W przyszłym roku zmierzę się z Błażejem.
Druga, starsza na uszkodzonym pędzie przestała już rosnąć.
Osiągnęła ok 80 Kg.
Myślę że jak na pierwszy raz ,bez żadnych szczególnych zabiegów prócz podlewania i nawozu od czasu do czasu to dobry wynik.
W przyszłym roku zmierzę się z Błażejem.
Pozdrawiam Wojtek
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
BobejGS pisze:Wczoraj dynia Dominika przebiła rekord Polski. Na dzień wczorajszy 607kg.
Gratuluje Dominikowi i życzę jeszcze jak najdłuższego i największego wzrostu dyni.
Po przeczytaniu tego to mi się włos na głowie jeży , siwieje i zaczyna wypadać jak to możliwe ?
Moje mizernoty mają nie więcej jak 20kg i to trzeba szukać ze świeczką .
Nie wiem jak to się robi że takie wielkie rosną ale dla hodowców takich gigantów
kłaniam się nisko po same klepisko , muszę i jo popróbować uprawy giganta .
Jak osiągnę pułap powyżej 50 kg to już będzie coś w moim przekonaniu .
Bardzo bym chciał zobaczyć taka dynię na żywo i jej dotknąć i uścisnąć dłoń hodowcy .
-
- 50p
- Od: 15 sie 2015, o 20:34
BobejGS : dzięki za odpowiedź. Chociaż jak mój poprzednik napisał, ja też nie mam rekordów - coś powyżej 20kg 3 sztuki, to i tak do tych 100 bym chciał kiedyś podciągnąć. Może inne nasiona, bo ja mam sklepowe. Cały czas się czaje na tą wymianę nasion. Wkońcu zrobić kompoty z 100kg dyni to już wyzwanie
Co do mączniaka to niestety też miałem. W Przeźmierowie pod Poznaniem jestem to i rykoszetem oberwałem. Liście poschnięte i połamane to i mączniak zagościł. Dałem oprysk polyversum, ale pech chciał, że padało w nocy dosyć intensywnie. Drugi oprysk 2 dni później i to samo ( ale szczęście ). Dopiero miedzian uspokoił, ale dynie od miesiąca nie chcą rosnąć
na razie mam zerwane : 9.5kg, i 2x13.7kg. Największe trzy nadal podłączone ;)
MoWo : mogę zaklepać parę nasionek ?
Co do mączniaka to niestety też miałem. W Przeźmierowie pod Poznaniem jestem to i rykoszetem oberwałem. Liście poschnięte i połamane to i mączniak zagościł. Dałem oprysk polyversum, ale pech chciał, że padało w nocy dosyć intensywnie. Drugi oprysk 2 dni później i to samo ( ale szczęście ). Dopiero miedzian uspokoił, ale dynie od miesiąca nie chcą rosnąć
na razie mam zerwane : 9.5kg, i 2x13.7kg. Największe trzy nadal podłączone ;)
MoWo : mogę zaklepać parę nasionek ?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Oczywiście. Dam z niej sporo nasion na AWN .
Na pewno Błażej i inni też się dorzucą, tak że kto będzie chciał nasionka olbrzyma dostanie.
Na pewno Błażej i inni też się dorzucą, tak że kto będzie chciał nasionka olbrzyma dostanie.
Pozdrawiam Wojtek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku pogoda nie dopisała w niektórych regionach Polski, bo na początku długo utrzymywał się chłód i mokra ziemia, gdzie krzaki nie chciały wystartować. Później była bardzo długa susza i tu ucierpieli ci, którzy mają zabiegany tryb życia. A także ci z niedostatkiem wody na działkach.
W tym sezonie tunel wygrał nad gruntem, bo i Dominik, jak i Pan Styra mają piękne dynie w tunelach. Niestety od innych hodowców z wysokimi wynikami informacje trzeba wyciągać siłą, a i tak nie dużo ujawniają.
U mnie przeszła w tym sezonie ogromna nawałnica, przez co z 4krzaków AGP na dzień dzisiejszy mam dwa. Dynie na nich nie są dla mnie imponujące, choć w pewnym momencie się zaczynało zapowiadać ciekawie. Jednak pół godziny nawałnicy wystarczyło.
Zostawiłem jeszcze squasha ale na nim po nawałnicy dynia zaczęła gnić i nowo zawiązany jest wielkości piłki do nogi.
Zobaczymy ile dynie zdołają jeszcze urosnąć, jednak przy tak chłodnej pogodzie nie spodziewam się cudów. Powoli wyciągam wnioski z tego sezonu i zaczynam planować kolejny. Ale powoli
Co do obejrzenia dyń na własne oczy, to oczywiście można pojechać na jakiś konkurs dyniowy. W tym sezonie takie główne będą trzy.
kabzik Jesteś z pod Poznania, to zapraszam na nasz lokalny konkurs dyniowy, na razie są jeszcze pewne zawirowania z miejscem, bo waha się między Jaszkowem a Grzybnem. Jeśli wpadniesz, to będe mógł wręczyć Tobie kilka nasion osobiście.
W tym sezonie tunel wygrał nad gruntem, bo i Dominik, jak i Pan Styra mają piękne dynie w tunelach. Niestety od innych hodowców z wysokimi wynikami informacje trzeba wyciągać siłą, a i tak nie dużo ujawniają.
U mnie przeszła w tym sezonie ogromna nawałnica, przez co z 4krzaków AGP na dzień dzisiejszy mam dwa. Dynie na nich nie są dla mnie imponujące, choć w pewnym momencie się zaczynało zapowiadać ciekawie. Jednak pół godziny nawałnicy wystarczyło.
Zostawiłem jeszcze squasha ale na nim po nawałnicy dynia zaczęła gnić i nowo zawiązany jest wielkości piłki do nogi.
Zobaczymy ile dynie zdołają jeszcze urosnąć, jednak przy tak chłodnej pogodzie nie spodziewam się cudów. Powoli wyciągam wnioski z tego sezonu i zaczynam planować kolejny. Ale powoli
Co do obejrzenia dyń na własne oczy, to oczywiście można pojechać na jakiś konkurs dyniowy. W tym sezonie takie główne będą trzy.
kabzik Jesteś z pod Poznania, to zapraszam na nasz lokalny konkurs dyniowy, na razie są jeszcze pewne zawirowania z miejscem, bo waha się między Jaszkowem a Grzybnem. Jeśli wpadniesz, to będe mógł wręczyć Tobie kilka nasion osobiście.
No czego to ludzie nie wymyślą? Dynia w tunelu foliowym? Błażej chcesz wyhodować tonowego giganta to podgrzewaj swój tunel tak jak ja termowentylatorem. Urośnie ogroooomna, a po zdobyciu I miejsca nagotujesz z niej cysternę zupy dyniowej i sprzedasz na jakimś festynie jesiennym, a koszty ogrzewania się zwrócą
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie wyglądają. I jakie zdrowe liście! Jeżeli pogoda dopisze (a prognozy są optymistyczne) to przez miesiąc będą Ci jeszcze rosły. Można się spodziewać (nieodnotowanego do tej pory) rekordu Pomorza
Ale bądź czujny, bo ... moje dyńki nie odpuszczą do końca ich wegetacji .
Pozdrawiam
Adam
Ale bądź czujny, bo ... moje dyńki nie odpuszczą do końca ich wegetacji .
Pozdrawiam
Adam
- annodomini
Adam, liście to tragedia ! Po zastosowaniu nawozu poleconego na FO, młode rosną już zdrowe, ale stare zostały żółte.
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Moja D1 już prawie 60 kg, przez ostatnie 2 dni przyrost 3 kg mino zimna wiatru u deszczu. Ale zapowiadają trochę lepszą pogodę i słońce może do 100 kg dociągnie?
Pozdrawiam Marcin
- annodomini