Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Sabinko prześliczny jest ten ciemno fioletowy mieczyk! ;:167

I masz medal za ukazanie pięknych kwitnięć bez oznak suszy. ;:180 Eden Rose nawet taka lekko przypieczona prezentuje się wyśmienicie. ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaciekawiła mnie róża Doris. Szukam pomarańczowych odmian, bo dla mojego męża są one najpiękniejsze, więc chcę mu zrobić przyjemność. Ale róże muszą być zdrowe, najchętniej z ADR. Na razie znalazłam Bengali. Czy ta Doris jest zdrowa Sabinko?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

sabinko z braku czasu dawno nie zaglądałam, a ty tyle cudowności pokazałaś ;:oj ;:215 Mieczyki wprost prześliczne, budleje również mają piękne kolory, a o różach to nawet nie wspomnę... ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

witam :wit
Zaczął się rok szkolny i niestety czasu jest jeszcze mniej niż było ;:306
Nie wiem jak u was, ale dla mnie te kilka dni zimna są o wiele gorsze niż upały. Tym bardziej, że nadal nie zanosi się na jakiś konkretny deszcz. Mówiąc wprost, nadal latam z konewką, tym razem opatulona w polar ;:222 To ja już poproszę te 30 stopni, przynajmniej wiedziałam, że susza to cena za dobrą pogodę.
Czy u was coś więcej popadało??

Dzisiaj na poprawę humoru.. chyba również mojego seria z letnimi motylami

Obrazek

Zuza, hiacyntowa tęcza dopiero w zamyśle, kombinuję gdzie można by było ją upchnąć :lol: Moje mieczyki też żyły góra dwa-trzy dni.. W tym roku wszystkie zostają w ziemi na zimę.. Może kiedyś zacznę zbierać cebule na nowo. Póki co wszystkie mają jakąś chorobę i raczej ich nie uratuję.

Obrazek

Tulap, pierwszy rok po kupieniu miałam tak piękne mieczyki, że ludzie z ulicy zatrzymywali się i pytali czym nawożę.. Były niesamowite. Potem kupiłam mega paczkę z OBI. Skusiłam się niską ceną na cebulowych wyprzedażach i od tego czasu z roku na rok mieczyki wyrastają z ziemi z liśćmi w brązowe plamy, potem żółkną i nawet nie zaczynają kwitnąć. Wkurza mnie to, bo miałam spokojnie ponad 50 cebul samych nietypowych kolorów, zbieranych po różnych sklepach, a teraz wszystko pójdzie na kompost, albo zostanie w ziemię na zimę ;:145

Obrazek

Moniko, te co zostały są śliczne, ale miałam też takie z dodatkowymi falbankami wokół kwiatów, te były piękne :roll: Niestety, jak już pisałam powyżej, w tym roku rezygnuję z mieczyków.

Obrazek

Ewo, nawet nie wiesz jak brakuje mi twojego ogrodu. Przecież to istny raj na ziemi ;:108 Urządziłaś coś z niczego od samych podstaw i ciekawa jestem jak to wszystko rośnie i się rozrasta. Co do sadzonek róż, to jednak wolę te z odkrytym korzeniem. Może to głupie, ale jak popatrzę później na zdjęcie takiego "drapaka" i porównam go z już kwitnącym krzaczkiem to serce rośnie ;:173 Będę cierpliwie czekała do października. W tym roku koniecznie muszę dosadzić dwie-trzy rabatówki lub okrywowe na rabatę przed domem. Pewnikiem będzie the Fairy, pozostałe sobie wyszukam. Skuszę się też na Artemisa (wreszcie znalazłam mu odpowiednie miejsce) i coś na zamiankę za Senteur Royale. Wkurza mnie ta róża, bo na zdjęciach prezentuje się niesamowicie, a w tym roku, w realu, wszystkie kwiaty wyglądały jak przeszczepy.. Dodatkowo marzy mi się połączenie powojnika Jackmani z Grahamem ;:183 Wszystko jeszcze nabierze rumieńców jak zaglądnę do sklepu ;:224

Obrazek

Jola, dziękuję ci za to co napisałaś. Wydaje mi się, że to tzw szczęście początkującego. W tym roku siałam razem z moją mamą, jej nie wyszło nic, mi wzeszły praktycznie wszystkie :;230 Sir Trevor podobno lubi stale wilgotne miejsce. Mój miał dwa pędy i faktycznie jeden usechł.. dopiero jak zaczęłam codziennie podlewać i pilnować to zaczął rosnąć jak szaleniec

Obrazek

Agnieszko, witaj :wit Widzę, że nie tylko ja mam problemy z mieczykami. Taki urok ciepłego lata. Jak nie wykańcza nas temperatura to znowu susza. W tamtym roku, dla odmiany praktycznie przez całe wakacje padało plus nawiedzały nas burze z gradem.. I tak źle i tak niedobrze.. W przyszłym roku będziemy wszyscy liczyć na idealne warunki dla roślin ;:204

Obrazek

Rozanko, "osz ty" wyłamujesz się z zaklętego kręgu nieudanych mieczyków ;:306 Powiedz mi miałaś nowo kupione cebule czy przechowywane??

Obrazek

Aneczka, liczyłam cichutko, że Edenka jeszcze raz zakwitnie, ale chyba te temperatury nie skłonią jej do takiego poświęcenia, a szkoda, bo zakochałam się w tej pannicy. Dobrze, że ostatecznie ją przytargałam do domu. Udzielił mi się ten szał na forum. Był taki moment, że wszyscy albo chwalili, albo kupowali Eden Rose.. Wiesz coś o tym ;:183

Obrazek

Wando, nie znalazłam Doris w żadnej znanej mi szkółce. Nie wiem czy ma ADR. Kupiłam ją w OBI ubiegłej jesieni. Miała być "zapchajdziurą" zanim wsadzę tam coś z mojej ścisłej listy chciejstw. Po tym sezonie wiem jedno- Doris zostaje. Jest zdrowa, szybko się rozrasta, kwitnie praktycznie od samego czerwca i nadal tworzy nowe pąki, oraz najważniejsze: nawet upalne słońce nie niszczyło jej kwiatów. Owszem po kilku dniach delikatnie się przypalały, ale na tle innych wypadała zdecydowanie najlepiej, zaraz po Nostalgie ;:108

Obrazek

Małgoś, myślę, że ostatnio wszyscy mamy zbyt mało czasu ;:224 Z drugiej strony już niedługo przyjdzie jesień i będziemy spędzać wieczory z książką lub przed komputerem. Będzie chwila na nadrobienie zaległości. Dopiero wtedy forum odżyje. Dziękuję ci za komplementy ;:168

Obrazek

Nie samymi motylami żyją kwiaty..

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne motylki. U mnie ostatnio popadało ziemia mokra. Sadziłam właśnie roślinki.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabinko, jak jesteś zdecydowana na pozbycie się mieczyków, to lepiej je wykop i wyrzuć. Pozostawiając cebule w ziemi pozostawiasz też zarodniki grzybowe, które atakowały Twoje rośliny. Te chol...ry zostają w ziemi (dlatego też m.in. nie sadzi się mieczyków w tym samym miejscu z roku na rok) nawet dłużej niż rok. Lepiej wyjąć z ziemi chore cebule i wyrzucić (najlepiej też nie na kompost), bo pozostawiając będziesz miała to choróbsko w ziemi nawet kilka lat.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sabinko ;:oj
Ależ piękną kolekcję motyli zebrałaś! I to niektóre bardzo rzadkie.
Moje lato w tym roku było w motyle wyjątkowo ubogie ;:174.
Mieczyków porażonych jakąś chorobą nie wyrzucaj na kompost ani nie zostawiaj w ziemi, bo się zaraza utrwali i rozniesie po ogrodzie. Jeśli już podjęłaś decyzję - wyrzuć na śmietnik.

;:196 - Jagi
PS. Przydałby się adresik na PW, wiesz po co... ;:224.
PS 2. U mnie wreszcie leje już któryś dzień z rzędu ;:333.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Sabinko, piękne polowanie na motyle urządziłaś ;:215 Ja mam kłopot z uchwyceniem motyli - są za szybkie ;:306
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Mieczyki miałam nowozakupione. Tylko teraz nie wiem co z nimi kiedy je wykopać. Poradź. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko motylkowo piękne. ;:138 Zawilec sfotografowany cudnie. ;:oj Też wieczorem podlewałam. ;:222 Mieczyków żal. Coraz więcej chorób i pasożytów przywlekamy do ogrodów z importowanymi z ciepłych krajów kwiatami. ;:202
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Oprócz ślicznych kwiatów masz hodowlę motyli ;:306
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Przykro czytać, że nadal biegasz z konewką :( U nas pada od piątku z przerwą w sobotę. Za to dzisiaj spadło bardzo dużo deszczu, co mnie oczywiście cieszy, ale mam też mieszane odczucia...Deszcz potrzebny, ale temperatura spadła poniżej 15 * :shock: Jest zimno, buro, jesiennie... lato umyka z każdą godziną i za chwilę odejdzie całkowicie. Smutno jakoś i kolorów z każdym dniem coraz mniej. Dobrze, że mam sporo ogrodowych prac, które muszę wykonać tej jesieni, to nie będzie czasu na zbytnią zadumę. Tylko grabienie liści mnie przeraża, bo nie jest to moje ulubione zajęcie ;:185
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zauroczyły mnie Twoje kolorowe rabaty
Niesamowita energia bije od nich
Wcale nie widać, żeby była susza, albo upał
Czy jednoroczne ostróżki siałaś do gruntu, czy w domu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”