kosiarka spalinowa do 2000m2
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: kosiarka spalinowa do 2000m2
Oleo Mac to dobre kosiarki,marki Toro nie znam ale nawet jeśli jest lepsza to na pewno nie nie przeżyje dwóch kosiarek Oleo Mac które można kupić w cenie jednej Toro.
Tego nie byłbym taki pewien. Bardzo dużo zależy od użytkownika i terenu na jakim się pracuje, ale zgadza się - kalkulacja przemawia za Oleo-Macem Jednak, ponieważ Toro jest trwalsze, a do tego wygodniejsze w pracy, to można się zastanowić czy stać mnie na pewien luksus.Ogrodnik88 pisze:nawet jeśli jest lepsza to na pewno nie nie przeżyje dwóch kosiarek Oleo Mac które można kupić w cenie jednej Toro.
Zdecydowanie wolałbym pracować tym TORO niż Oleo-Macem ale ze względu na cenę, w chwili obecnej kupiłbym Olka.
Witam, zastanawiam się nad zakupem kosiarki firmy Husar czy miał juz ktoś coś do czynienia z tą kosiarką? Jak sobie radzi podczas dłuższego koszenia?
Ja serwisowałem Husary. To tak zwana marketówka. Jak działa w trawie nie powiem, bo pracowałem nią tyle co na testach po naprawie. Generalnie sporo tego było. Ludzie narzekali na awaryjność ale jak to z chińczykiem - delikatnie i ostrożnie a trochę pokosisz.
Szukam kosiarki, mam koło domu 11arów troszkę drzewek posadzone i szukam która by wytrzymała dośc długo. Co polecacie?
Jeśli mam być szczery to polecam znaleźć serwis najbliższy Twojemu ogródkowi, udać się tam i wybrać sobie kilka modeli. Porozmawiać ze sprzedawcą, dowiedzieć się, która maszyna co potrafi i jak wygląda a potem wrócić na forum i wrzucić swoje rodzące się wówczas pytania. Uważam to za najlepszą drogę do trafnego wyboru maszyny.
Może jacyś użytkownicy powiedzą Ci do mają w swoich ogródkach. Ja podpowiadam jak wybrać odpowiednią dla siebie maszynę
Może jacyś użytkownicy powiedzą Ci do mają w swoich ogródkach. Ja podpowiadam jak wybrać odpowiednią dla siebie maszynę
Ja mogę od siebie dodać, że mam kosiarkę husar z 2010 roku z silnikiem B&S 675. Jedyną zaletą tej kosiarki jest silnik. Reszta to badziewie. Farba odlazła po 2 sezonach. Pomalowałem masą bitumiczną, ale to też zadziałało na sezon. Potem dopiero dałem całą obudowę do piaskowania i pomalowałem Elastometalem 4 warstwy Laweta jest nie przemyślana. Osłona paska to żenada (trawa wlatuje momentalnie), napęd trochę ciągnie. Centralne sterowanie wysokością zostało zaprojektowane chyba przez niemowlaka... ten łącznik stalowy już kilka razy mi się odłączył od tylnej osi i raz od przedniej. Sam sposób blokowania wysokości jest mało solidny (bolec od dźwigni wyskakuje z otwory). Kosz to była masakra (napełnił się 2 razy i był zalepiony tak, że robił się balon), więc zrobiłem własny Tak jak mówiłem jedyną zaletą jest silnik. Wybierając kosiarkę zwracaj uwagę na sposób regulacji wysokości, silnik, jakość malowania, napęd (w tym umiejscowienie paska) i kilka innych bzdetów Lepiej zainwestuj w dobry, sprawdzony sprzęt. Lepiej przeznaczyć więcej pieniędzy przy kupnie, niż potem na naprawy, a do tego męczenie się z nie przemyślaną konstrukcją, która Ci się popsuje w połowie koszenia. Kieruj się myślą: "Nie stać mnie na kupowanie badziewia"
EDIT: "Amortyzowany przód lawety" to debilizm jakich mało. Musi być regulacja na sztywno
EDIT: "Amortyzowany przód lawety" to debilizm jakich mało. Musi być regulacja na sztywno
W serwisie byłem i Pan z serwisu proponował mi kosiarke jakąś z silnikiem subaru cena dość spora bo ponad 1700zł wiec cena jak dla mnie duża. Kosiarki Husara są chińska produkcją ale mają silnik B&Slink zmod. pomid.. znalazłem również zmod. pomid. Co sądzicie o tym sprzęcie wytrzyma długie sezony czy wadliwe?
Na forum nie ma sensu wstawiać linków z allegro, nie działają!. Inne linki- czytaj regulamin forum. pomid.
Na forum nie ma sensu wstawiać linków z allegro, nie działają!. Inne linki- czytaj regulamin forum. pomid.
Masz 11 arów do koszenia, ja mam tylko 5 i mnie męczy. Ja bym pewnie przy takim polu odżałował i kupił coś w stylu TORO 20955. Tak jak napisałem: "Nie stać mnie na kupowanie badziewia". Znajomy kupił w ciągu 5 lat 4 kosiarki w OBI. Ma do koszenia 25 arów. Tyle ile wydał na te kosiarki, to już by sobie kupił mały traktorek i by mu zostało na serwis... Przemyśl kwotę jaką chcesz przeznaczyć, bo lepiej zapłacić raz i pracować komfortowo długi czas niż płacić kilka razy za badziewie.
EDIT: A może Active 5000 SB. Niestety serwisantem, ani użytkownikiem nie jestem, ale te 2 wpadły mi w oko
EDIT: A może Active 5000 SB. Niestety serwisantem, ani użytkownikiem nie jestem, ale te 2 wpadły mi w oko
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziwnie uparty ten znajomy... (wg jego wzorca powinienem do dzisiaj kupić jakieś 15-16 kosiarek ) Jak pisałem wcześniej mam kosiarkę (już dziewiąty rok) na silniku Hondy moc 6,5. Koszę 60 arów. Kupiłem w Cast. to też market jak Ob.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Kosiarka to nie tylko silnik. Jak kupujesz samochód też patrzysz tylko na silnik? W pierwszej kolejności będą się wyrabiać inne rzeczy. Silnik nawet "chińczyk" (bo chińskie to już jesz 90% marek w tym B&S) pochodzi jakiś czas. On jest ważny ale to 50% maszyny. Subaru to dobra maszyna więc dobrze Ci polecił. Pytanie jak wygląda reszta części? Co to był za model?darek93 pisze:W serwisie byłem i Pan z serwisu proponował mi kosiarke jakąś z silnikiem subaru cena dość spora bo ponad 1700zł wiec cena jak dla mnie duża. Kosiarki Husara są chińska produkcją ale mają silnik B&S. Co sądzicie o tym sprzęcie wytrzyma długie sezony czy wadliwe?
Nie bój się ceny 1700 bo to paradoksalnie może mniej Cię kosztować niż 1100. Wystarczą 2-3 wizyty w serwisie z maszyną a dogonisz te 1700. Ważne aby serwis odwiedzać raz do roku max.
Trudno się z Tobą nie zgodzić. Sam sprzedaję maszyny, które chce kupić Darek93 i mam sporo zadowolonych klientów. Część z nich się cieszy bo naprawdę maszyny pracują dobrze (często dlatego bo się o nie bardzo dba) a część dlatego, że uważa wizyty w serwisie za normę (nawet nie wyobrażają sobie, że można do serwisu nie jeździć niemal wcale!). Są modele dobre i pojawiają się głosy takie jak Twoje, że maszyna jest super i się sprawdza ale to naprawdę nie jest częste. Mogę tylko pogratulować bo pewnie masz rękę do sprzętuannodomini pisze:Dziwnie uparty ten znajomy... (wg jego wzorca powinienem do dzisiaj kupić jakieś 15-16 kosiarek ) Jak pisałem wcześniej mam kosiarkę (już dziewiąty rok) na silniku Hondy moc 6,5. Koszę 60 arów. Kupiłem w Cast. to też market jak Ob.
zmod. pomid.
Szczerze mówiąc już sam nie wiem jaka kosiarkę wybrać .Byłem w castoramie popytać Pan zaoferował mi jakąś kosiarkę za 700zł ale zaznaczył ze jest chińskiej produkcji, AmaPoland mam do Ciebie prośbę jak jesteś sprzedawcą kosiarek czy mógłbyś podesłać mi kilka typów kosiarek. Co do tej kosiarki subaru jak dla mnie cena 1700 to troszkę dużo chociaż muszę porządnie przemyśleć zakup kosiarki.
zmod. pomid.
zmod. pomid.
Nie mam możliwosci wysłanie prywatnej wiadomości, oglądnąłem kilka typów kosierek i jeszcze byłem z ciekawosci w jednym serwisie z kosiarkami gdzie można kupić również nowe. Pan proponował mikosiarke B&S 5KM MASTER CUT M51S/3/BS625,znalazłem w internecie aby sprawdzić na spokojnie z ciekawości sobie ją. co o takiej myślicie?