Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może mus malinowy. Dla mnie pyszny, do kanapek, deserów, itd.
Przepis jest bardzo prosty. Zasypuję cukrem maliny, odstawiam, żeby puściły sok. Sok zlewam do słoików i pasteryzuję na zimę, a same maliny miksuję blenderem jeśli za mało słodkie to dosładzam. Zagotowuję mieszając, bo mus na tym etapie "strzela w górę" i wkładam do słoików. Potem pasteryzuję. Dla mnie pyszny.
Przepis jest bardzo prosty. Zasypuję cukrem maliny, odstawiam, żeby puściły sok. Sok zlewam do słoików i pasteryzuję na zimę, a same maliny miksuję blenderem jeśli za mało słodkie to dosładzam. Zagotowuję mieszając, bo mus na tym etapie "strzela w górę" i wkładam do słoików. Potem pasteryzuję. Dla mnie pyszny.
pozdrawiam Ewa
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ewa,a pestki nie przeszkadzają w jedzeniu?
Wina raczej robić nie będę ,bo nie mam oprzyrządowania i za dużo z nim zachodu. Poza tym jednorazowo zbieram ok 2-3 kg malin.
Wczoraj trochę wydałam,a resztę zapakowałam do słoików ,zasypałam cukrem i zapastreryzowałam. Będzie kompocik na szybko
Wina raczej robić nie będę ,bo nie mam oprzyrządowania i za dużo z nim zachodu. Poza tym jednorazowo zbieram ok 2-3 kg malin.
Wczoraj trochę wydałam,a resztę zapakowałam do słoików ,zasypałam cukrem i zapastreryzowałam. Będzie kompocik na szybko
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9890
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Obowiązkowo przetrzec , chociaż to męka . Mam specjalne sitko , gęściejsze niż do pomidorów . Przecieram tak mniejsze ilości , przy większych ilościach bym wysiadła. Próbowałam w sokowirówce i w sokowniku , ale syfu dużo i trzeba co najmniej dwa razy powtarzać.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłem wczoraj maliny jak Ela. Owoc, cukier, słoik, pasteryzacja nie w wodzie, a w piekarniku (130*C - 90 min.). Ale, cukier się nie rozpuszcza. Zalega na dnie. Podpowiecie coś ? Bo dzisiaj mam c.d. akcji malinowej.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mus blenderuję bez przecierania. Ziarenka trochę czuć, ale nam, ani dzieciom nie przeszkadzają. Może spróbuj na małej ilości.
Adamie, możesz spróbować, albo zaczekać trochę, potrząsając aż się rozpuści, albo zasypać cukrem w garnku, po puszczeniu soku podgrzać, aż cukier się rozpuści i do słoików.
Adamie, możesz spróbować, albo zaczekać trochę, potrząsając aż się rozpuści, albo zasypać cukrem w garnku, po puszczeniu soku podgrzać, aż cukier się rozpuści i do słoików.
pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ma ktoś taka prasę do owoców? nadawałaby się do wyciskania malin? http://winohobby.biz/pl/p/Prasa-do-owocow-MINI-F12/903 Nie piszą jak duże są dziurki w sicie niestety..
Bardzo dobre do słoików są przetarte maliny z gorzką czekoladą, cukrem i sokiem z cytryny
Bardzo dobre do słoików są przetarte maliny z gorzką czekoladą, cukrem i sokiem z cytryny
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pelikano-dokładny przepis poproszę
Adam- ja pasteryzuję słoiki w wodzie w garze 20 min- u mnie cukier ładnie się rozpuszcza.
Adam- ja pasteryzuję słoiki w wodzie w garze 20 min- u mnie cukier ładnie się rozpuszcza.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ela, 20 min od zagotowania, tak ?
Potrząsać nie chciałem, żeby maliny pozostały (jak się uda) w całości. Nie udało się.
Potrząsać nie chciałem, żeby maliny pozostały (jak się uda) w całości. Nie udało się.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
krynka ok 1-1,5 kg malin przetrzeć, dodać ok 0,5-0,7 kg cukru i sok z 1 cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu ok 5 minut mieszając żeby cukier się rozpuścił. Dodać wiórki ok 150 g gorzkiej czekolady (najlepsza 70%), wymieszać z malinami. Schłodzić, włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia doprowadzic do wrzenia, pogotować na wolnym ogniu z 5 minut mieszając i ew zbierając pianę/szum. Doprowadzić do wrzenia i od razu przelać do słoiczków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9890
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja maliny w słoikach zalewam syropem i nie ma problemu nie rozpuszczonego cukru.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W ubiegłym roku robilam paprykę pieczoną zalewaną olejem,niestety posiałam gdzieś przepis,czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie go znajdę?
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Adam,tak ,pasteryzuję 20 min od zagotowania. Ale generalnie długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Mniejsze ( takie po dżemie) można trochę krócej.
Ale możesz też spróbować jak prawi anulab. Też tak robiłam truskawki w tym roku . W przypadku malin poszłam na łatwiznę ,bo nie przepadamy za malinami z kompotu. Owoce w słoikach należy zalać ciepłym syropem ( 1 kg cukru + 1 l wody) i zapasteryzować. Owoce w syropie lepiej zachowują kształt i kolor.
Pelikano- dzięki Brzmi smakowicie,może się skuszę. Ale bardziej mi pachnie ta nutella śliwkowa. Szkoda,że moich węgierek już niewiele zostało na drzewie. Ptaki są szybsze.
Ale możesz też spróbować jak prawi anulab. Też tak robiłam truskawki w tym roku . W przypadku malin poszłam na łatwiznę ,bo nie przepadamy za malinami z kompotu. Owoce w słoikach należy zalać ciepłym syropem ( 1 kg cukru + 1 l wody) i zapasteryzować. Owoce w syropie lepiej zachowują kształt i kolor.
Pelikano- dzięki Brzmi smakowicie,może się skuszę. Ale bardziej mi pachnie ta nutella śliwkowa. Szkoda,że moich węgierek już niewiele zostało na drzewie. Ptaki są szybsze.
Pozdrawiam serdecznie- Ela