Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
To dobra diagnoza KaLo.
Postaram się jutro wstawić zdjęcia kory mojej czereśni. Obawiam się też leukostomozy, ale... coż pisać - pokażę zdjęcia.
Postaram się jutro wstawić zdjęcia kory mojej czereśni. Obawiam się też leukostomozy, ale... coż pisać - pokażę zdjęcia.
Coraz bardziej jednak skłaniam się do wycięcia jej. Szkoda, bo to moje jedno z najstarszych nowych nasadzeń. Ale zaczyna mnie denerwować swoimi wyciekami na przewodniku. Pal licho te opadające liście.ERNRUD pisze:Darkat: postaw na koronę pucharową.
Posadzę jeszcze raz Vegę (bo tak dobrej czereśni nie jadłem, no i zapylacz ) ale na innej podkładce. Albo colt albo gisela 5 do której się skłaniam. Tym bardziej, że w tamtym roku miałem dylemat ze śliwą Herman. Miała prawdopodobnie szarkę. Usunąłem. Posadziłem nowego Hermana ale tym razem na podkładce Węgierka Wangenheima i w tym roku zjadłem pierwsze 5 śliwek. Dlatego prawdopodobnie to będzie podkładka karłowa gisela 5.
Co prawda w tym miejscu mam bardzo wysoki poziom wody ale tylko wczesną wiosną. Potem to już w jak ostatnich latach susza. A w tym roku susza jest nie samowita. Trawy nie muszę kosić od miesiąca, gdy normalnie koszę co 7 dni.
- ERNRUD
A resekcja całego konaru z aplikacją preparatu grzybowego na ranę nie uratowała by pozostałej części drzewa . Kiedyś w ten sposób uratowałem moją pierwszą Reginę Może infekcja była mniejsza.
- ERNRUD
Uratowałaby. Ale to ostateczność. Straciłbym ponad 60% drzewa i to jeszcze z tej nośnej części szkieletu.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grzyb zaatakował drewno a tam żadne fungicydy nie docierają.Spróbuj nawiercić kilkanaście lub więcej otworów o średnicy 3-4 mm długim wiertłem i nastrzyknij środkami miedziowymi . Powtórz czynność kilka razy.Jeśli kora jest martwa to szczepienie mostowe.
To nie choroba, to wygląda na chlorozę magnezową. Jeszcze ma liście więc można zrobić oprysk 0,5% roztworem siarczanu magnezu.
Powodem może być za wysokie pH ziemi w której rośnie, sprawdź
Powodem może być za wysokie pH ziemi w której rośnie, sprawdź
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2015, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A można podsypać teraz nawozem mikrokomlex?? Dodam że drzewka sadziłem w tym roku w kwietniu.
Mówisz o tym krystalicznym? http://www.centrumogrodnicze.eu/sklep/n ... etail.html
Nie syp, zrób oprysk
Nie syp, zrób oprysk
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2015, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Okej, dzięki wielkie za radę. Kupię go w poniedziałek bo już dzisiaj są pozamykane sklepy. Mam tylko nadzieję że nie będzie za późno. Ogólnie to musiało się to pojawić jakoś niedawno bo w tym tygodniu robiłem obchód i było okej, a dziś jest tak na większości.
Czy warto powtórzyć oprysk za np 14 dni tym mikrokomplexem? Żeby zasilić odpowiednio drzewka.
Czy warto powtórzyć oprysk za np 14 dni tym mikrokomplexem? Żeby zasilić odpowiednio drzewka.