Dwa lata temu miałem ładnie rozrastające się adenium obesum, utworzyła dużo starych i młodych pędów.
W dole w doniczce nie było widać nic ciekawego.
W następnym roku drzewko zachorowało, zaczęło kurczyć swoje pędy, przestało przyjmować wodę.
Postanowiłem je ratować, wyciągnąłem z doniczki, wyglądało strasznie.
Przesadziłem je do podłoża mineralnego, po dwóch tygodniach drzewko zaczęło się poprawiać, podałem jej wodę z nawozem przez podsiąkanie, pomogło. Teraz wygląda tak.
Ma już ponad 50 młodych pędów nie licząc długich przyrostów, musiałem podgiąć stare pędy do poziomu, aby młode przyrosty miały miejsce do wzrostu.
Po wykopaniu drzewka okazało się. że jest co pokazać i szybko dół przyrasta. Muszę podawać roślinie często nawóz.
Co wyrośnie z tego adenium zobaczymy później, jest szalone w przyrostach.
---18 wrz 2015, o 17:21---
Kto chce mieć duży kaudeks ???
To małe obesum posadziłem z wysoko wystawionym korzeniem aby zamienił się w kaudeks i tak się stało jego grubość zrównała się z kaudeksem.
Teraz powinien całościowo tylko tyć i niech mu przybywa, kaudeks powiększył się podwójnie w porównaniu do starej części to jest dobry sposób na powiększaniu kaudeksu, podejrzałem u sąsiadów w Tajlandii.
To są kawałki przyciętych pędów, które się przyjęły, wypuściły pęd główny którego przyciąłem.
W tym powstało cztery wierzchołki, tego już pokazywałem a dalej następne.
Ten ma pięć wierzchołek.
Ten z kolei trzy wierzchołki mocno pochylone w dół, może niedługo lub na drugi rok zakwitną.