![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Nornice oczywiście są, i to raczej sporo, kret w trawie obok też na pewno jakiś się znajdzie.. :/
Zauważyłem też, że jak przyjeżdżam na pole to kot tam czatuje
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pomyślę również nad postawieniem wspomnianego przez was słupa
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
No to zaczynam się bać, bo nornic u mnie tyle, że chodzi się, jak po gąbce. Na razie nie ruszyły rabarbaru, a mam nowiutkie sadzonki. Nie rozumiem, dlczego mam tak skopaną ziemię przez nornice, bo w gospodarczym mam rodzinkę jeży, a w kompostowniku rodzinkę zaskrońców.babuchna pisze:Nornice lubią.Ginka pisze:..........tylko tutaj nie wiem jak to jest z gryzoniami, czy lubią rabarbar,.......
Zeżarły mi cały. Nie zostało z niego nic, poza lejem jak po wybuchu.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=107Ze względu na duże wymagania pokarmowe rabarbaru, przed założeniem plantacji konieczne jest rozrzucenie obornika (40-80 t/ha), najlepiej wczesną jesienią. W zależności od zasobności gleby, przed wysadzeniem roślin wysiewa się nawozy mineralne: N-50-80 kg/ha, P - 30-50 kg/ha, K - 100-170 kg/ha. W kolejnych latach, co drugi lub trzeci rok, wskazane jest przyoranie jesienią w międzyrzędziach obornika (40-50 t/ha). Zamiast niego wykorzystać można gnojowicę (10-20 l/m2), pamiętając o jej przykryciu glebą. Coroczne nawożenie mineralne w ilości: N - 70-140 kg/ha (dawkę większą niż 100 kg na hektar należy podzielić na dwie), P - 40-50 kg/ha, K - 120-160 kg/ha przeprowadza się po zakończeniu zbioru liści (czerwiec, lipiec). Nawożenie letnie dostarcza roślinom składników pokarmowych, niezbędnych do regeneracji masy wegetatywnej i zgromadzenia w karpie zapasów potrzebnych do rozwoju w następnym roku. Azot podawany w formie siarczanu amonu lub mocznika wpływa na zmniejszenie zawartości kwasu szczawiowego w liściach. Pierwszy z tych nawozów zakwasza glebę, dlatego przy użyciu go należy pamiętać o wapnowaniu. W nawożeniu potasem lepsze są wysokoprocentowe sole potasowe, także wpływające na zmniejszenie gromadzenia się kwasu szczawiowego w roślinach rabarbaru.