Kamienie w ogrodzie
-
- 50p
- Od: 30 maja 2012, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kamienie
Żadnej folii, tylko włóknina. Ogrodnicza czy nie, ale ma przepuszczać do korzeni wodę i powietrze. Folią zadusisz róże.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A z tych kamyków fantastycznie się potem wybiera zeschnięte listki róży
A zebrać trzeba , bo się choróbsko dobierze do cwietow. 

Katarzyna. Ogród po wiejsku
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te drobne kamyczki bardzo ładnie wyglądają tylko później jest problem z gnijącymi liśćmi. Z czasem to te kamyczki zmienią też kolor. Już nie będą czyściutko bielutkie.
Dziekuje za odpowiedzi ale raczej mi chodzilo czy moje roze na tym nie ucierpia niz jak wybierac liscie
Mam dmuchawe do lisci w praktyce sie okaze a poza tym to nie jest duza powierzchnia wiec zawsze mozna zwinac:)

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2015, o 11:37
Witam wszystkich serdecznie!
Postanowiłam się dołączyć do forum, ponieważ można tu znaleźć wiele porad i ciekawych aranżacji. Obecnie pracuję nad moim własnym małym ogródkiem. Zbieram jakieś pomysły
Chciałabym, aby w moim ogrodzie królował kamień ozdobny, z tego względu, że wygląda on u niektórych naprawdę pięknie! Poza tym jest bardzo trwały
Na razie mam niewielkie oczko wodne. Macie jakieś ciekawe pomysły na kamień?

Re: Kamień dekoracyjny
Też myślałem o takim kamieniu. Podoba mi się model Tatry, taki wzór jak poniżej. 
https://static.praktiker.pl/miniaturki/ ... 346061.jpg

https://static.praktiker.pl/miniaturki/ ... 346061.jpg
Dzień dobry wszystkim
Osobiście preferuję kamień naturalny, widziałam u znajomych ładny murek z łupka. Sama zbieram pomysły na urządzenie ogrodu, ale chciałabym z tym wystartować dopiero od przyszłej wiosny. Nie ukrywam, że w moim królestwie można znaleźć elementy kamienne
Jednak chciałabym wykorzystać kamień gdzie tylko jest to możliwe.

Osobiście preferuję kamień naturalny, widziałam u znajomych ładny murek z łupka. Sama zbieram pomysły na urządzenie ogrodu, ale chciałabym z tym wystartować dopiero od przyszłej wiosny. Nie ukrywam, że w moim królestwie można znaleźć elementy kamienne

Ja u siebie mam co nieco z łupka strzegomskiego. Ładny kamień.
W tej skali o jakiej ja myślę jeśli chodzi o wykładanie kamienia dekoracyjnego koszty niestety mocno przekroczyłyby założenia.
Też rzecz jasna wolałbym naturalny, jednak to droga sprawa, poza tym imitacja wyglądem praktycznie nie różni się od oryginału.

No tak, wszystko zależy od wielkości murka
Tylko czy ta "imitacja" będzie służyć przez lata? Kamień naturalny jest jednak dużo trwalszy. Podobno znajomi kupili łupek na tony, ale nie wiem jak dużo pieniędzy na to wydali
Tak czy siak, trzeba dążyć do swojego celu i jeżeli komuś się coś podoba i stać Go na to, to jak najbardziej trzeba ten cel realizować 

Co do trwałości nie mam wątpliwości. Kamieniowi zdecydowanie ustępuje, natomiast nie planowałem ozdabiania kamieniem ogrodu na pokolenia, tylko na dłuższy czas w swoim własnym życiu. Tak czy siak imitacja wystarczy na kilkadziesiąt lat jeśli się będzie o nią dobrze dbało (impregnacja itd.) .;)
Racja, impregnacja kamienia jest bardzo ważna. Ja jestem na 100% gotowa na wystartowanie wiosną z łupkiem
A jeszcze oprócz ogrodu marzy mi się podmurówka z łupka szarego i kominek obłożony tymże kamieniem ;) Zobaczymy jak będzie z finansami, ale pieniążki odkładam od kilku miesięcy, bo marzenia trzeba spełniać, prawda? 

Podmurówka to też świetna rzecz, mam obecnie całkowicie białą elewację i chciałbym też ją uatrakcyjnić. ;) Jednak minimalizm to nie dla mnie. ;)
kominek z łupka to raczej spora inwestycja, wiem bo sam mam taki u siebie i też trochę mi zajęło zanim w końcu nazbierałem na niego pieniądze, mogę tylko powiedzieć, że naprawdę warto! mega efekt wizualny!
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Witajcie, proszę o radę.
Mam do zagospodarowania pas ziemi na której moi poprzednicy umieścili agrowłókninę przykrytą kamieniami. Chciałabym zrobić tam rabatę z bylinami, plus kilka krzewów.
Czy muszę zebrać wszystkie kamienie i całkiem zdjąć agrowłókninę, czy wystarczy gdy przedziurawię ją w miejscach sadzenia krzewów i dosypię na całej długości ziemi?
Mam do zagospodarowania pas ziemi na której moi poprzednicy umieścili agrowłókninę przykrytą kamieniami. Chciałabym zrobić tam rabatę z bylinami, plus kilka krzewów.
Czy muszę zebrać wszystkie kamienie i całkiem zdjąć agrowłókninę, czy wystarczy gdy przedziurawię ją w miejscach sadzenia krzewów i dosypię na całej długości ziemi?
Milena