Nawóz jesienny,jaki?Czy warto?
Re: Jaki nawóz dla młodych drzewek na jesień
Jeżeli już to na pewno taki, co nie zawiera azotu. Potas, żelazo, fosfor i inne /
Albo jak ściśnie mróz to obłożyć wokół drzewka obornik lub kompost. Inni straszą myszami, ja nie zauważyłem, chociaż je mam i widuję .
Albo jak ściśnie mróz to obłożyć wokół drzewka obornik lub kompost. Inni straszą myszami, ja nie zauważyłem, chociaż je mam i widuję .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OK więc spróbuje tak
1. Nawóz uniwersalny, skład:
5,5% (N) azotu amonowego; 8,5% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 5,0% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 4,0% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w wodzie; 11,5% (K2O) tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie; 4,0% (MgO) tlenku magnezu całkowitego oraz 12,0% (S) siarki całkowitej.
2. YARA nawóz, skład:
azot (N) - 7%
fosfor (P) - 12%
potas (K) - 25%
magnez (Mg) - 2%
siarka (S) - 6,5%
3. BioPon
pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztowrze cytrynianu amonu 10%, tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie 20%, tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie 5%, tlenek magnezu 4%, trójtlenek siarki 15%
4. Superfosfat
40% (P2O5), 12% (CaO), 5% (SO3)
5. Ogród start
10% (P2O5), 20% (K2O), 12% (CaO)
Ok to głównie te przeglądałem.
Jeśli ktoś miałby inne to prosiłbym o priv lub w tym poście no i rzecz jasna proszę o pomoc w wyborze najlepszego.
1. Nawóz uniwersalny, skład:
5,5% (N) azotu amonowego; 8,5% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 5,0% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 4,0% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w wodzie; 11,5% (K2O) tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie; 4,0% (MgO) tlenku magnezu całkowitego oraz 12,0% (S) siarki całkowitej.
2. YARA nawóz, skład:
azot (N) - 7%
fosfor (P) - 12%
potas (K) - 25%
magnez (Mg) - 2%
siarka (S) - 6,5%
3. BioPon
pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztowrze cytrynianu amonu 10%, tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie 20%, tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie 5%, tlenek magnezu 4%, trójtlenek siarki 15%
4. Superfosfat
40% (P2O5), 12% (CaO), 5% (SO3)
5. Ogród start
10% (P2O5), 20% (K2O), 12% (CaO)
Ok to głównie te przeglądałem.
Jeśli ktoś miałby inne to prosiłbym o priv lub w tym poście no i rzecz jasna proszę o pomoc w wyborze najlepszego.
-
- 200p
Ktoś mógłby pomóc? Wydaje mi się, że najlepszy jest 5 ale nie mam pewności.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lut 2014, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proponowałbym jakiś jesienny uniwersalny, ale połowę dawki. Może być Biopon albo Ogród start
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
z pozdrowieniami, Janusz
-
- 200p
OK dzięki muszę coś w ten weekend kupić bo to już chyba ostatnia pora na sypanie nawozem jesiennym.
Pod drzewka warto rozważyć granulowany nawóz wapniowy, ja stosowałem kredę z OMG - droższa inwestycja, ale bardziej efektywna, prawidłowo odżywia drzewka w okresie wegetacji. Na pewno odradzam nawozy tlenkowe, pod drzewka są zbyt agresywne. W sadach zazwyczaj stosuje się go po zbiorach lub na wiosnę, więc teraz możesz jeszcze spokojnie go zastosować.
- KarolinaKa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 wrz 2015, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesienny nawóz do trawy
A czy kojarzy ktoś nawozy Biopon? Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem i kiedyś właśnie takie specyfiki mi polecano. Chodzi mi konkretniej o nawóz dla roślin na rabatach np.rododendrony, azalie.
Największe cierpienie w życiu powodują zgniecione płatki róż...
Re: Jesienny nawóz do trawy
Ja używam ten nawóz Barenbrug Uniwer usunięto link do sklepu-ekopom. Jestem bardzo zadowolona, jest wydajny i rzeczywiście nawet na sporej powierzchni wychodzi korzystnie cenowo.
Azot w nawozach jesiennych oraz jaki nawóz wybrać ?
Mam pytanie dotyczące nawozów jesiennych uniwersalnych do ogrodu pod drzewa zarówno iglaste, liściaste oraz krzewy. W nawozach jesiennych nie powinno być azotu, żeby nie pobudzać wzrostu i nie opóźniać wejścia w stan spoczynku a mimo to w składzie jednego z nawozów (nie podam nazwy żeby nie robić reklamy) jest azot w postaci azotanowej 5,1%, amonowej 1,9% oraz całkowitej 7%. Jak to w końcu jest z tym azotem w nawozach stosowanych jesienią? Oraz czy może mi ktoś polecić nawóz uniwersalny do stosowania jesienią ? Nie chcę przepłacać za marketingowe nazwy produktów z kilkuset procentową marżą...
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawóz jesienny,jaki?Czy warto?
W nawozach jesiennych powinien być azot ale minimum 3 razy mniej niż potasu.
Więc jaki konkretie nawóz uniwersalny jesienny byście mi polecili zarówno do liściastych jak i iglastych na bazie swoich doświadczeń ?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odpowiem inaczej - czytając Twoje posty można przeczytać o nawozach i problemach. Problemy mają - ketmia syryjska, bukszpan, cyprysiki, świerk Conicia, dąb, tuje, papryka, bieluń, magnolia, pomidory, jałowce, pandan , rododendrony - to taki mały wykaz roślin z Twoich postów. Nie polecam więc żadnego nawozu bo z nawozami tak jest że nadmiar szkodzi dużo bardziej niż niedobór. Daj ziemię z ogrodu do zbadania czego w tym ogrodzie naprawdę brakuje.
Problem z ketmią, bukszpanem, tują, jałowcami, cyprisikami rozwiązany
W ogrodzie wszystko rośnie ok ale w nasadzeniach na miejscu obok ogrodu gdzie wcześniej był betonowy podjazd i został zlikwidowany a na jego miejscu nawieziono kilkanaście 8 tonowych przyczep podłoża te problemy występują. Pytając o nawóz jesienny miałem na myśli radę dotycząca nawozu uniwersalnego który można wykorzystać zarówno pod iglaste jak i liściaste. W sklepach jest dużo ofert nawozowych ale często przepłaca się za marketingową nazwę a można kupić dużo taniej w większej ilości w hurtowni (w ten sposób kupiłem dużo taniej siarczan magnezu przeciwko brązowieniu igieł iglaków zamiast przepłacać w markecie za ten sam nawóz o tym samym składzie w małym worku tylko z inna nazwą). A na marginesie pandan jest w doniczce
. Mam nadzieję że ktoś mi podpowie jakiego nawozu jesiennego użyć...

Polifoska 5 jako nawóz jesienny
Czy mogę użyć jako nawozu jesiennego Polifoski 5 (5% N, 15% P2O5, 30% K2O, 2% MgO, 7% SO3) oraz czy zabieg można wykonać jeszcze teraz ?