proszę o identyfikację problemu - co tu się dzieje z glebą?
Re: Co to jest?
Ja nie jestem trawnikowym ekspertem, ale wydaje mi się, że to po prostu są korzenie włośnikowe trawy. Ona chyba była dość wysoko utrzymywana, tam się pewnie zbierała wilgoć i ona zaczęła z niej korzystać. Z moich obserwacji wynika, że trawnikowi służy krótkie cięcie, byle nie przy upałach i z brakiem podlewania. A co do rośnięcia i zagęszczania to przy takiej upalnej i suchej pogodzie to zupełnie normalne, że trawnik nie rośnie. Największe przyrosty są maj, czerwiec i jak jest ciepły wrzesień to odrabia zaległości po lecie ale z racji, że już się go nie dokarmia, to i tak nie jest to spektakularne. Co do grzybów w mojej książce napisane jest: "warunki sprzyjające wystąpieniu choroby: obecność w glebie nierozłożonych składników organicznych (np. resztek korzeni drzew); duża zawartość filcu, który te grzyby rozkładają; braki w nawożeniu i podlewaniu trawnika (okresowe przesuszenie trawnika). Moim zdaniem nic złego się nie dzieje... Krótkie skoszenie, wertykulacja i nawóz jesienny poprawi mu wygląd
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Tylko, że to występuje jedynie na tych plackach. W innych miejscach nie ma tych białych "korzeni". Po rozgarnięciu trawy czuć też lekko pleśnią. U nas nie ma suchej i upalnej pogody, tylko pada, więc trawa nie powinna stać w miejscu - co widać w pozostałych miejscach na trawniku gdzie rośnie dobrze. Wygląda na to jakby to jednak był jakiś grzyb....W tym miejscu trawa nie rośnie i żółknie.
To jeszcze jutro przejrzę pod tym kątem książkę, chorób grzybowych jest dużo, ale żadnego zdjęcia podobnego do Twojego...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Kot walnął kupkę,zgniło,a na resztkach jakaś pleśń.Posyp piaskiem.
proszę o identyfikację problemu - co tu się dzieje z glebą?
pozdrawiam, WW
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: proszę o identyfikację problemu - co tu się dzieje z glebą?
Myślę, że to efekt działalności larw chrabąszcza majowego.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
to się zwalcza? sprawy incydentalne czy trwale uszkodzi trawę?
pozdrawiam, WW
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest glina. Podnieś ziemię i pokaż zdjęcie.