Glebogryzarka jaką polecacie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Glebogryzarka

Post »

Witam
Mam dosyć duży teren do przekopania powyżej 1500m2 (wynajęcie glebogryzarki nie wchodzi w rachubę)
Myślę nad zakupem własnej.Wydaje mi się,że na raty dałbym radę to przekopać.(teren po polu w miarę miękko)
Może ktoś coś powie na temat glebogryzarek z tego rankingu(szczególnie chodzi mi o miejsce 1)
Wszelkie linki odsyłające nas do ofert handlowych, są u nas niedozwolone, link usunięto, pomid.
Wygląda dosyć ciekawie cena niezbyt wygórowana (chyba jest z napędem?).
Może jakieś inne ciekawe propozycje.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Nie wiem co to za lista glebogryzarek, na pewno nie jest to lista wg jakości. To nawet nie jest zestawienie jakości do ceny. Kompletnie chaotycznie powrzucane maszyny na stronę.
Texas Lilli zawsze był dobrą opcją dla zwykłych użytkowników. Chińskie to ale działało bez większych zarzutów. Mijaj wszystkie Hechty, maszyny Nac, wynalazki typu Faworyt, Lider czy inny Farmer. Masz w zbliżonej cenie Stigę, która ma chociaż markę a cenę mniej więcej taka samą. Jeśli chcesz wziąć coś naprawdę solidnego to weź Puberta albo Oleo-Maca. Są solidne, przede wszystkim Pubert i warto za nie zapłacić troche więcej. Pozostałe maszyny, które są już wysokiej klasy najprawdopodobniej nie wchodzą w grę ze względu na cenę, która przekracza 5-7 tyś zł.
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam ponownie
Ponieważ mam zamiar zakupić glebogryzarkę Pubert Vario mam pytanie odnośnie silników. Występują tam cztery rodzaje subaru 6KM ,B&S 7KM,honda5,5KM(niestety tylko z jednym biegiem do przodu) oraz Pubert 6,5KM,który z tych silników będzie najlepszy.Może ktoś coś o tych silnikach napisać.Interesuje się modelem z dwoma biegami do przodu oraz jednym do tyłu,żeby póżniej móc dokupić różne przystawki.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Wszystkie silniki trzymają poziom więc cokolwiek weźmiesz raczej nie będziesz jakoś szczególnie czół się pokrzywdzony :) Narzeka się na awaryjność Briggsów więc może to być najsłabsza opcja. ...pod warunkiem oczywiście, że silnik Pubert to przefarbowany Loncin. Takie zasłanianie marką chińskiego wyrobu jest częste. Subaru i Honda do dobre opcje choć nie każdy serwis bez narzekania załatwi części. O ile z Hondą będą mało marudzić bo to raczej standard ale z Subaru może wyzwolić marudzenie. Po prostu sprawdź w serwisie czy te silniki są robione.

Jeśli Pubert to tak naprawdę Loncin to brałbym w pierwszej kolejności ten silnik. Chiński ale dobry, z częściami niemal wszędzie. ...oczywiście jeśli są duże różnice w cenie :)
Dario123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2015, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka glebogryzarka

Post »

Witam wszystkich! Tak jak większość użytkowników mam dylemat przy zakupie glebogryzarki. Zależy mi na możliwości orania. Powierzchnia działki pod ogród to ok 5 arów, obecnie ziemia leży ugorem tj. zachwaszczona i nic na niej od 2 lat nie było robione. Mam na oku sprzęt firmy HUSAR. Glebogryzarka ta posiada w zestawie gumowe koła + możliwość dołączenia akcesoriów pługi, brony itp. Moc silnika 7 kM. Moje pytanie czy taki sprzęt pójdzie z pługiem w ziemię?
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka glebogryzarka

Post »

Mogę się tylko wypowiedzieć w sprawie marki. Mam kosiarkę Husar i jedyne co jest w niej dobrego to silnik B&S 675. Reszta to badziew. Zaczynając od słabego malowania na beznadziejnym koszu i słabym napędzie kończąc. A ten silnik 7km to jakiej firmy? Te akcesoria to ok pod warunkiem, że koła będą napędzane przez przekładnię na niskich obrotach. Jeśli koła są mocowane zamiast noży to nie będzie ani trakcji ani momentu obrotowego :wink:
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam w moim mieście dwa serwisy i obydwa mają Puberta w ofercie i serwis do silników B&S i SUBARU,dlatego się zastanawiam ,który będzie lepszy.Chiński Pubert (Loncin?)nie chce mi się wierzyć ,że będzie lepszy mniej awaryjny od B&S,może jednak się mylę?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Dario, poczytaj sobie jeszcze o glebogryzarkach na forum bo taki wątek już tu jest. Są tam informacje o maszynach. Ja Husara też nie polecam. To jest marka marketowa :)

Attex, B&S też jest chiński :) Cała produkcja Briggsa poza maszynami serii profesjonal została przeniesiona do Chin. Rozróżnianie na silnika B&S i chińskie jest już nieaktualne :) Tylko że to co robione w chinach nie zawsze musi być do kitu. Są tam produkowane rzeczy naprawdę wysokiej klasy. Pytanie brzmi ile ktoś chce zapłacić za wykonanie.

Sam nie pracuję na silniku B&S ale współpracując z naprawdę wieloma serwisami zbieram bez przerwy (od kilku ładnych lat) złe opinie o tych silnikach. Popsuły się z jakością. W firmie postanowiono rozwiązać sprawę tanią produkcją i stawiając niższą cenę i efekt odbił się na rynku spadkiem jakości.
Miałem do czynienia z Loncinami i nie powiem aby to była zła marka. Mało to profesjonalne ale do prac działowych i ogrodowych sprawdza się naprawdę dobrze.

Jak weźmiesz B&S to źle nie będziesz mieć. To bądź co bądź wciąż całkiem niezły silnik :) tylko, że jak nie wybierzesz go to żadna wielka strata... wręcz możesz na tym dobrze wyjść :)
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź ,z tego co się zorientowałem to ten silnik Puberta Pro R 210 to jest Kohler nie wiem co jest warty,może wiesz coś na ten temat. Cena jest o około 400zł mniejsza niż B&S
AmaPoland
200p
200p

Post »

Kohler to też nie był nigdy zły silnik. Słyszałem, że jakieś małe modele się sypały, większe były ok. Myślę, że Pubert PRO nie będzie się narażał na wizerunkową plamę i silnik dobrał i przetestował. Wszystko będzie działać dobrze. Jeśli nie brałbym Hondy to wziąłbym Kohlera. To nie jest "no name", części do tego silnika są ogólnodostępne w razie czego. Marka istnieje na rynku od lat i poza kilkoma wpadkami z kosiarkowymi małymi 3-4KM maszynami to zawsze było dobrze.
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jednak silnik w tym Pubercie to jest Loncin(rozmawiałem przez telefon ze sklepem).Tak prawdę mówiąc to osoba z którą rozmawiałem też potwierdziła mi,że to są dobre silniki,więc się chyba zdecyduję.Dzięki za pomoc
balbi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lis 2015, o 23:30

Re: Glebogryzarka jaką polecacie?

Post »

Mam glebogryzarkę Pubert Elite 55 HC2 3 sezon. Z tym napędem łańcucha to lipa. Napędza pasek klinowy który u mnie wystarcza na sezon. Oryginalny kosztuje 50 zł , zamiennik 7-10 zł tylko trzeba dobrać właściwy obwód.
Reszta działa jak należy. W odróżnieniu od vario mojego modelu nie można wyposażyć w dodatki oferowane do vario albo i można, nie sprawdzałem bo szkoda mi takiej kasy :) Założenie było takie że 2x do roku glebogryzuję ok 15a. Nieoceniona przy zagospodarowaniu terenu po budowie.
W sieci krążą filmiki z przeróbkami na pług.
Czy ją polecam? Wcześniej pracowałem na włoskiej odmianie stiga dostępnej w leroju. To co je różniło to detale no i oczywiście silnik. Przyjemność z pracy (lubię to robić) identyczna. Gdybym powtarzał zakup zastanowiłbym się nad silnikiem. Mam hondę i nie wiem czy to nie za dobry silnik który kosztuje dużo więcej niż BS. Przy moich "przebiegach" nigdy go nie "zajadę", prędzej glebogryzarka się rozleci. Uległem czarowi sprzedawcy :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Glebogryzarka jaką polecacie?

Post »

To że jest pasek, to nie znaczy że nie ma łańcucha... nie opowiadaj bajek. Mam Hondę i tego Twojego Puberta, to że jest pasek to wiadomo, rozkręciłeś takie urządzenie na części ? chyba nie. Przeczytaj dokładnie instr. obs.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”