Szary nalot winogron

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
kera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 paź 2010, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szary nalot winogron

Post »

Winogron odmiana deserowa duża taka jak w sklepie rok w rok atakuje ją szary nalot potem jak rośnie to pęka i potem gnije.Dodam, że winogron na ścianie od strony zachodniej ma się trochę lepiej gorzej jest od strony wschodniej.Co zrobić proszę o pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winogron szary nalot

Post »

Jeśli chcesz mieć zdrowe owoce to musisz zadbać o swoją winorośl.Twoje winogrona są porażone mączniakiem prawdziwym winorośli.W internecie znajdziesz informacje na temat biologii i zwalczania tej choroby.
kera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak bez szukania w internecie to jakie są powody tej choroby i jak można temu przeciwdziałać .
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Tak bez szukania w necie to mało się dowiesz. Tutaj masz ostatnią część wątku o winoroślach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560 . Oczywiście są jeszcze poprzednie części. Chociaż szybciej w google wpisać i będziesz miała jak na tacy. A powodem może być np. duża wilgotność i określona temperatura powietrza i gotowe. Po prostu trzeba wykonywać odpowiednie opryski chemiczne w odpowiednich momentach tj. wiosna, kwitnienie i po zbiorach.
Mam tę moc - Sylwek
Jedrucha
100p
100p
Od: 21 sie 2015, o 15:49

Post »

No właśnie powodów mogą być setki. U mnie problem się zaczął jak wyciąłem chaszcze dookoła i rozpialem na pergoli-zrobiło mu się zimno i zachorował. Powodzenia w walce
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

kera pisze:Tak bez szukania w internecie to jakie są powody tej choroby i jak można temu przeciwdziałać .

Ja teraz opryskuję sodą oczyszczaną - 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, po zbiorach siarkol i miedzian, wiosną przed kwitnieniem też
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Jedrucha pisze:No właśnie powodów mogą być setki. U mnie problem się zaczął jak wyciąłem chaszcze dookoła i rozpialem na pergoli-zrobiło mu się zimno i zachorował. Powodzenia w walce
No nie. Powód na 100% był inny. Wycięcie chaszczy dookoła raczej powinno pomóc.
Pozdrawiam
Tomek
BauerMaciej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2015, o 20:49
Kontakt:

Re: Szary nalot winogron

Post »

Mączniak prawdziwy charakteryzuje się wystąpieniem na różnych częściach rośliny, nie wyłączając łodyg i pąków, białego, mączystego nalotu. Początkowo nalot jest niewielki i łatwy do usunięcia przez potarcie palcem. Następnie szybko się rozprzestrzenia, gęsto pokrywając zaatakowany fragment oraz kolejne części rośliny. Nalot jest bardzo charakterystyczny, wygląda jak gdyby ktoś grubo posypał liść lub łodygę mąką.
Jeżeli pasuje do twojego opisu to już jesteś w połowie drogi. Odpowiednia pielęgnacja powinna pomóc ;) Usuniętych zarażonych liści nie kompostuj tylko pal.
kera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Szary nalot winogron

Post »

Panowie jesienią sekator poszedł w ruch prześwietliłem winogron i to konkretnie .Potem zrobiłem oprysk na mączniaka i przy okazji na tarcznika bo też upodobał sobie mój winogron. Na początku marca 2016 oprysk poprawiłem zobaczymy czy będzie efekt .Bez względu na efekt poinformuje was .Jak nie pomoże to powtórzę opryski jesienią a potem wiosną może w końcu wygram. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”