Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Sabinko róże obejrzane, doskonale się mają w chłodzie i deszczu. ;:215 Rhapsody in Blue dopiero teraz ma cudny kolor. ;:oj Niestety deszczu u mnie stanowczo za mało, przemoczone 5 cm ziemi. ;:222 Moje cebule zimowitów przysypane 2 cm warstwą ziemi, już kwitną.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko, wykop je teraz i sprawdź, teraz można, wiosną nie. ;:108
Taka ich uroda, że wiosną mają tylko liście, które odżywiają cebulę i wszystkie te wartości cebula musi wchłonąć, aż do zaschnięcia liści.Dlatego zimowity sadzi się pod krzewami, lub wśród takich roślin, które wiosną je zasłonią a jesienią odsłonią. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Obiecałam bywać częściej i słowa próbuję dotrzymać. Zaopatrzona w kubek ciepłej herbaty i karmiona przez córkę paluszkami w kształcie zwierzątek (karmienie w stylu " mamo, zamknij oczy i zgadnij jakie zwierzątko zjadasz" :lol: ) usiadłam do obróbki zdjęć. Zmniejszyć, wykadrować, opisać i wrzucić na serwer.. To jest najbardziej odstraszająca część wpisów. Sama pisanina, powiedzmy to sobie otwarcie, tworzy się sama (czego grafomańskie skutki musicie znosić ;:131 ). Tak więc wiadomość z ostatniej chwili: za oknem słonecznie, pogodnie i wilgotno. Rankiem powitała nas bardzo gęsta mgła dzięki czemu jutro zaprezentuję wam sesję pajęczyny słonecznych rabat. Nawet nie miałam pojęcia jaki ogrom "ośmionożnych" potworów czai się przy każdej roślinie Obrazek
Z racji wielkiego malowania w domu odwiedziliśmy wczoraj OBI. Z ciężkim sercem cebulowe ominęłam szerokim łukiem (ceny i tak odstraszały z daleka), ale już kosze z różami musiałam przeglądnąć. Kupiłam dwie pannice: Dame De Coeur czyli ognistą Damę Serca oraz Orange Sensation - uroczą, niestrudzenie kwitnącą rabatówkę. Oczywiście nie muszę dodawać, że mąż z racji udanej kolorystyki pochwalił mój wybór Obrazek

Tulap, ciekawa jestem ile już się rozsiało tej trucizny..
Aneczka, tyle szczęścia w nieszczęściu, że dzieciaki już wiedzą, że rośliny które nawet ładnie wyglądają mogą być trujące. A bieluń i tak pójdzie do likwidacji. Nie pasuje mi totalnie do koncepcji ;:224
Margo, jestem w trakcie czytania twoich wątków i uwierz mi 14 części coś mówi ;:108 Doskonale cię rozumiem jak to jest z tymi siewami parapetowymi. Jedyna roślina, która mi wychodzi bez narzekania to kobea ;:306
Sonia, u mnie coś więcej popadało. Jak wczoraj przekopywałam kawałek rabaty to na szpadel w dół jest idealnie mokro ;:108 Kochana czy zimowitom nic nie jest w zimie pod 2-centymetrową ilością ziemi? Moje są zdecydowanie głębiej i pewnie to jest całym problemem..
Stasiu, dzisiaj przekopię część z zimowitami i posadzę płycej, jak u Sonii ;:108 Dam im ostatnią szansę..

Są róże, które zasługują na własną mini sesję. Na pierwszy ogień podaję wam na tacy Troikę. Po pięknym i bujnym pierwszym kwitnieniu zdecydowała się uintensywnić swój kolor i pojawiła się w jesiennej odsłonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przytulasy z Peace

Obrazek

Obrazek

A tu już Peace w całej okazałości. Narzekałam na nią okropnie, nie zostawiłam na niej suchej nitki po ubiegłym sezonie. W tym roku dosadziłam obok drugi egzemplarz z OBI i są jakieś efekty. Niesamowicie pachnące, piękne, duże kwiaty. "Chwała Panu"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słuchajcie, czy wy też tak macie, że zachwycacie się młodymi przyrostami różanymi? Mnie wprost zachwyciły świeżaki od Doris Tysterman.. Ten kolor ;:167 i oczywiście zapowiedź kwitnienia..

Obrazek

Dylemat numer jeden.. siać w przyszłym roku heliotrop czy darować sobie i kupić gotowy.. Z całej paczki dotrwały do kwitnienia dosłownie cztery sztuki.

Obrazek

Obrazek

Jubilee Celebration, uwielbiam jej zapach i nieokreśloną bliżej kolorystykę. Gdyby ona chciała szybciej przyrastać ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mr Lincoln. Praktycznie łysa, straciła prawie wszystkie liście, a te które pozostały są całe w plamach.. Na przekór wszystkiemu nadal kwitnie i tworzy pączki. Uparta róża.

Obrazek

Ostatni już kwiat Louise Odier. Pęd wysoko przy niebie.. w tym roku przeszła samą siebie 2,5 metra!

Obrazek

Powtarzające ostróżki.

Obrazek

Obrazek

A między roślinami pojawiły się już zapowiedzi wiosny..młody szczypiorek szafirków

Obrazek

Obrazek

Tymczasem mamy jesień - trzmielina lada moment otworzy swoje kwiatuszki..

Obrazek

.. a cała rabata wygląda na poszarzałą i wygaszoną.. Gdzież ta wiosenna zieleń :roll:

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dobrze odżywiona przez córę, po całej masie zjedzonych zwierzątek masz siłę obrabiać zdjęcia ;:306 Ja nie obrabiam, zmniejszam i tyle. Brak czasu.
Nie narzekaj, dziś jeszcze lato. A rabatki wyglądają jeszcze bardzo sympatycznie. Wiadomo że nie wszystko przeżyje, trzeba się cieszyć z tego co jest bo niedługo będzie biało...biało...

Peace piękna, aż żałuję że swoją oddałam :;230 Ale też mnie wkurzała, nie pasowała do lasu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jaka tam poszarzała rabata - jak dla mnie ona jest w pełni letnia ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Piękne LETNIE rabatki Sabinko. Zdecydowanie lepsze od tej bieli co to pewnego czasu nas "katowałaś" :lol:
Te wąsiki u ostróżek są bardzo czarujące. ;:333
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,szafirki to do siebie mają ;:108
A co do przyrostów-w sumie bardziej niż kwiaty je lubię :;230
U mnie też tylko 4 heliotropy żyją.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie kochani w pierwszy dzień kalendarzowej jesieni :wit
Wykopałam wczoraj moje zimowity. Siedziały grzecznie prawie 15 cm pod ziemią i czekały na ratunek. Każda cebulka miała po kilka białych pędów więc zgniłe nie są i może coś z nich będzie. Przesadziłam je bliżej powierzchni i czekam ;:224 Niestety czasu na ogród było niewiele, gdyż od wczoraj zaczęłam czytać bardzo ambitną opowieść o doktorze Dolittle ;:306 Nie wiem jak to wygląda w innych szkołach, ale podawanie dzieciom w wieku 7-8 lat ponad 100-stronnicowej lektury, którą mają przeczytać w ciągu pięciu dni to jakieś nieporozumienie. Tym bardziej, że są dzieci, które dopiero nauczyły się czytać. Z moją cwaniarą zawarłam układ: 15 stron dziennie ona, 20 stron ja i jakoś leci.. a później przepytywanie co zapamiętała :roll: Jestem ciekawa jak to będzie wyglądało przy kolejnych lekturach..

Tak sobie myślę, że fajnie się wszystko złożyło. Pierwszy dzień jesieni i sesja pierwszej tegorocznej mgły.
Zapraszam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje ulubione:

Obrazek

Jolu, zwierzątka dodały siły i "zrobiłam" rzutem na taśmę zdjęcia na dzisiaj ;:172 Gdyby nie to, że Peace w tym roku wreszcie kwitnie jak należy to pewnie też bym się jej pozbyła. W ubiegłym sezonie była totalną porażką. Kilka kwiatów na pierwsze kwitnienie i wielce zmęczona tym wysiłkiem zrzuciła wszystkie liście i tak już została. Łysa, brzydka i raniąca oczy.

Dla siebie piękna i tajemnicza Astrid Grafin von Hardenberg

Obrazek

Moniko, ostatnio przeglądałam zdjęcia z tego sezonu (muszę zrobić z nimi porządek.. każdy miesiąc ma ponad 300 fotek :shock: ) i po porównaniu rabaty z czerwca doszłam do wniosku, ze kolejny raz jesień przyszła znienacka i niezauważona wypiła zielony sok z liści. Róże jeszcze dzielnie walczą, nadrabiając kwitnieniem czasy suszy, ale spójrzmy prawdzie w oczy, za kilka tygodni przyjdą pierwsze przymrozki zaczną się długie chłodne wieczory :roll:

Póki co jednak cieszmy się słońcem. Dla ciebie sesja delikatnej Bonicy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczka, no jakie "katowałaś" ;:224 ja już wolę czystą i białą zimę niż taką szaroburą i błotnistą. Śnieg potrafi być piękny i do tego jest idealną pierzynką dla naszych roślin, a wiosną dostarcza pierwszą porcję wody ;:108

Aniu, dla ciebie prawdziwy rarytasik: róża Senteur Royale. Jej jedyny w tym roku kwiat. Jak się nie weźmie za siebie to będzie jej ostatni w tej rabacie kwiat :twisted:
Ale czyż można odmówić jej urody, a ten zapach ;:173

Obrazek

Obrazek

Tulap, ty jak coś powiesz to już całkowicie po bandzie ;:306 No jak tak można napisać, że przyrosty fajniejsze niż kwiaty.. Narażasz się miłośnikom, uważaj ;:204
Dla ciebie mam uroczą Cornelię. Szaloną piżmówkę, która znowu wypuściła mi prawie 2 m pędy ;:224

Obrazek

A teraz kochani zobaczcie jak czaruje J.W.Goethe ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz rumiana (nareszcie!) Pastella

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestrudzona Rugosa

Obrazek

Sir Trevor Lawrence w objęciach Kobei

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ale u Ciebie słonecznie ,a róże pięknie kwitną i do tego ostróżki ;:333
Senteur Royale może i ma jeden kwiatek,ale za to jaki pełny,oby tylko przybrała na sile w kolejnym roku,bo szkoda takiej ładnej panienki ;:224
J.W.Goethe proszę jak się godnie prezentuje ;:333

A co do lektur to dopiero się zaczyna.Ja też na zmianę jak córka była w młodszych klasach czytałyśmy razem ;:108

Pozdrawiam Sabinko :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,pięknie kwitną Twoje róże,a misternie uplecione pajęczynki są cudowne w dodatku w kroplach rosy,lubię taką jesienną aurę ,żeby tylko nie zwiastowała zimy to byłaby pełnia szczęścia ,pozdrawiam i cudownego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko też mam wrażenie, że zieleń jakby przygaszona i mniej zielona. Jesień rozgościła się na dobre...Pajęcze, misterne sieci zawsze mnie zachwycają o tej porze roku, a jednocześnie zdaję sobie sprawę, że ciepłe, piękne dni odchodzą i będzie coraz chłodniej.
U Ciebie nadal kolorowo, rabaty zachwycają , a róże dają prawdziwy popis ;:138
A J.W.Goethe wyjątkowa piękność i ten kolor, ach Obrazek
Moje Peace po przesadzeniu poprzedniej jesieni, zadomowiły się na dobre i właśnie szykują się do trzeciego kwitnienia ;:oj A kwiatów w drugim miały bardzo dużo i myślałam, że będą odpoczywały, a tutaj niespodzianka :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Pastella z rumieńcem jest po prostu "the best"! A jej rumiane pączki przyprawiają mnie o szybsze bicie serca za każdym razem! Kocham ją! ;:167
Coraz bardziej podoba mi się towarzystwo jeżówek wśród róż. Muszę pomyśleć. ;:224
Co do śniegu, ok , zgadzam się. Jednak takie zdjęcia poproszę w grudniu, nie w marcu. :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Sabinko, prawidłowo i profesjonalnie podeszłaś do tematu lektury - tak się ćwiczy czytanie ze zrozumieniem ;:108
Piękne róże, ale zachwycające ujęcia pajęczyn pokazałaś - ja tez uwielbiam te obrazki ;:333
U mnie też róże teraz chcą kwitnąć, puszczają nowe pędy, baaaa... nawet niektóre liliowce zaczęły ponowne kwitnienie po ostatniej dostawie deszczu - widać, że wszystko odżywa po letnich upałach :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”