Podwyższona rabata
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Garden box - podwyższone rabaty
Moje boxy są ze starych desek. Ile wytrzymają to wytrzymają .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z czasem może uciułamy na np. piękne belki, impregnowane ciśnieniowo...
Asprokol, jeszcze tylko dodam, że masz rację co do Twojej pracy
Ja też mam działkę na ostrej skarpie, wiele poziomów udało mi się zrobić ciężkim sprzętem budowlanym. Łatwiej mi wnieść 4 deski na 2 razy niż dźwigać przez kilka dni kamienie. Teraz jest problem ze znalezieniem człowieka do pracy, a ja jestem sama.
Asprokol, jeszcze tylko dodam, że masz rację co do Twojej pracy
Ja też mam działkę na ostrej skarpie, wiele poziomów udało mi się zrobić ciężkim sprzętem budowlanym. Łatwiej mi wnieść 4 deski na 2 razy niż dźwigać przez kilka dni kamienie. Teraz jest problem ze znalezieniem człowieka do pracy, a ja jestem sama.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Od dwóch lat chodzi mi po głowie wzniesiona rabatka ,pod domem .Przymierzałam się do drewnianej ,ale teraz ,po namyśle ,zdecydowałam , że zrobię obrzeże z kamieni polnych .Będą wieczne i w dodatku będą kumulowały ciepło na wiosnę ,poza tym lepiej mi pasują do duszy .Chcę ją usytuować pod domem od południa,zaciszna i słoneczna wystawa .Ja mam bardziej konsumpcyjne podejście do życia ,więc oprócz kwiatków ,będą rosły tam wczesne rzodkiewki, sałata i trochę truskawek na wcześniejsze zbiory .Do tej pory miałam w tym miejscu kwiaty i pomidory w donicach, ale latem przestawiałam je w inne miejsce ,bo stały jak na patelni i nie nadążałam z podlewaniem.Myślę ,że na dużej rabacie będzie łatwiej utrzymać wilgoć .
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Telimenka, a masz dostęp do dużych kamieni polnych? U mnie z pól tony wygrzebują, ale straszne pieniądze sobie życzą.
Mam kawałek ogrodzony kamieniami- na sucho. Ziemia jednak się wysypuje
Mam kawałek ogrodzony kamieniami- na sucho. Ziemia jednak się wysypuje
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Tak,właśnie nie mam problemu z tym materiałem .Za pomoc sąsiedzką przy zbieraniu ,mogę sobie wybierać i przebierać jakie mi się spodobają .To ciężka praca i normalnie rolnik płaci tym co zbierają.
Warzywniak w skrzyniach
Cześć wszystkim
jestem tu nowa i dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem.
Mam pytanie o warzywniaki w skrzyniach. Wyglądają one bardzo malowniczo. Jednak czy w praktyce się sprawdzaja? Poza tym, czy takie skrzynie stoja bezpośrednio na podłożu, czy maja dno? CZy w środku należy je wyścielić folią?
Pozdrawiam
Monika
jestem tu nowa i dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem.
Mam pytanie o warzywniaki w skrzyniach. Wyglądają one bardzo malowniczo. Jednak czy w praktyce się sprawdzaja? Poza tym, czy takie skrzynie stoja bezpośrednio na podłożu, czy maja dno? CZy w środku należy je wyścielić folią?
Pozdrawiam
Monika
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Na poprzedniej stronie tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5344375
masz przykład takiej skrzyni.
masz przykład takiej skrzyni.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Re: Garden box - uprawy na podwyższeniu
Czy na dno podwyższonej rabaty mogę dać gałęzie iglaków
Czy raczej powinny to być gałęzie gatunków liściastych
Skrzynia jest dość wysoka. Następną warstwę planuję z częściowo rozłożonego kompostu, a na to ziemia.
Czy raczej powinny to być gałęzie gatunków liściastych
Skrzynia jest dość wysoka. Następną warstwę planuję z częściowo rozłożonego kompostu, a na to ziemia.
Re: Podwyższona rabata
Drewno jest bardzo atrakcyjnym materiałem na wykonanie takiej rabaty. Szczególnie ładnie prezentują się takie ogródki obramowane deskami calowymi i przyznam, że widzę całe mnóstwo zalet takiej uprawy. Zastanawiam się jednak jak jest z trwałością takiej konstrukcji - która przecież jest narażona na duży kontakt z wilgocią. Mam skrzynię z desek, w której rośnie krzew ozdobny. Stoi lato/zima na zewnątrz już kilka lat i nic się nie dzieje. Użyłem jednak impregnatu rozpuszczalnikowego - pod warzywa bym się nie odważył. Da się to jakoś sensownie zabezpieczyć w przypadku upraw na konsumpcje?
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie skrzynie stoja czwarty rok I nic im nie jest - to takie nakladki na europalety, ktorych nie impregnowalam dodatkowo. jeśli jakis impregnat byl, to przy produkcji przez producenta. A klimat mamy okropnie wilgotny I deszczowy, do tego skrzynie stoja jakies szesc metrow od jeziora.
Akurat palety i podkłady kolejowe należą w mojej ocenie do najgorszej kategorii jako materiał do kontaktu z ziemią pod warzywa, wystarczy poczytać, co innego pod rośliny ozdobne jeżeli nie zależy nam na ekologii. Pytanie czy np. pustaki betonowe by się nadawały w naszym klimacie? Widziałem całe mnóstwo takich rozwiązań na yt, gdzie zachodni ogrodnicy używali najzwyklejszych pustaków i budowali takie podwyższone grządki bez zaprawy.
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Podkłady kolejowe są bardzo wytrzymałe, ale mają w sobie tyle oleju, że nie odważyłbym się dać ich kilka metr?w od warzyw. Tego nawet palić nie wolno z tego co wiem
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Palety ani nadstawki na nie raczej impregnowane nie są. Sam szukam nadstawek w rozsądnej cenie.
Najstarsze skrzynie mam z desek poszalunkowych (calówki, można uznać że 'impregnowane betonem"). Stały 3 lata i w momencie rozbierania były jeszcze w dość dobrym stanie.
Jesienią zrobiłem skrzynię z impregnowanej kantówki (4,5x9 cm, bardziej jako skrzynię inspektową/do zimowania roślin niż podwyższoną rabatę).
Jedne i drugie wyłożone od środka dwuwarstwową folią budowlaną wywiniętą na spodzie pod deski.
Z innych materiałów mam jedną skrzynię z desek tarasowych z sosny termizowanej (kupione na wyprzedaży po kilkanaście zł/szt.), jak na razie stoi od maja i jest ok.
Najstarsze skrzynie mam z desek poszalunkowych (calówki, można uznać że 'impregnowane betonem"). Stały 3 lata i w momencie rozbierania były jeszcze w dość dobrym stanie.
Jesienią zrobiłem skrzynię z impregnowanej kantówki (4,5x9 cm, bardziej jako skrzynię inspektową/do zimowania roślin niż podwyższoną rabatę).
Jedne i drugie wyłożone od środka dwuwarstwową folią budowlaną wywiniętą na spodzie pod deski.
Z innych materiałów mam jedną skrzynię z desek tarasowych z sosny termizowanej (kupione na wyprzedaży po kilkanaście zł/szt.), jak na razie stoi od maja i jest ok.
Pozdrawiam,
J
J