Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

A jak długo trwa "wypuszczanie" korzeni?
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Dziękuję jang za pomoc.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nad tymi pędami musiałem się trochę męczyć aby je trochę pozakręcać, dzisiaj druty podtrzymujące usunąłem. Jest to obesum, czekałem na kwiaty.
- gratuluję wytrwałości i "odwagi" przy takim "zmaganiu" się z siłami natury.
Było już o tym w wątku o adenium.
- "dorzucę" do wypowiedzi mojego Poprzednika; przy zastosowaniu żarówek energooszczędnych odległość źródła światła od roślin m/w 15 - 20 cm. Karton, który zostanie użyty dobrze jest postawić na "klockach" o wysokości około 1 cm, a w górnej jego części wyciąć kilka 3 - 4 otwory - dla umożliwienia wymiany powietrza, a tym samym uniknięcia przegrzania siewek, sadzonek. Rozwiązanie, które zaproponował jang, bardzo dobrze zdaje egzamin przy małej ilości doświetlanych roślinek (taki sposób doświetlania stosowałem przy moich wysiewach).

Dzisiaj fotki jak zaaklimatyzowały się zakupione w ubiegłym roku dwa Adenium thai socotranum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Adenium pokazane na pierwszych trzech fotkach, ma bardzo ładnie rozrośnięta - rozgałęzioną koronę. Obie rośliny dość długo odreagowywały uszkodzenia spowodowane inwazją przędziorków, które otrzymałem w "prezencie" wraz z zakupionymi roślinami. Wyeliminowanie pajęczaków trwało dość długo, ale udało się zlikwidować je po trzech opryskach. Bardzo obawiałem się "przerzutu" tego natrętnego robactwa na moje rośliny, udało się tego uniknąć. U mnie te rośliny później "budzą" się do wegetacji niż Adenium obesum i arabicum. Moje wszystkie Adenium rosną jeszcze na balkonie. Przed wniesieniem do wewnątrz, czeka je profilaktyczny oprysk na przędziorki.
Kilka ciekawych kwiatów Adenium, pokazanych na jednym z zagranicznych for:
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 3906-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 1305_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 7283_o.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 6747_o.jpg
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p

Post »

Myślałem żeby wziąć małe akwarium i tam je wsadzić. U góry byłoby ono częściowe zakryte i zmieścił bym tam jeszcze pewnie kilka innych roślin. Co jakiś czas robiłbym im przerwy w doświetlaniu. A ile świecić im 6-8-12 h?
Jeśli plan z akwarium nie wyjdzie użyję kartonu. :wink: Jeszcze chciałbym się zapytać czy takie podłoże było by dobre dla młodych roślin?
Ziemia dla kaktusów, drobny żwir/piasek i perlit -takie mogłoby być czy nie? :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mieczysław bardzo fajne to Twoje Thai socotrannum, fajnie zagęszczone i kolor lstków ekstra ;:138
Ten egzemplarz http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 1305_n.jpg podoba mi się najbardziej :D
magsonia pisze:A jak długo trwa "wypuszczanie" korzeni?
To zależy i od temperatury i nasionek i pewnie jeszcze czegoś tam..... U mnie z reguły było to to do 3 , 4 dni ale i po 2 czy 5 też się zdażało.
Gekoon pisze:Myślałem żeby wziąć małe akwarium i tam je wsadzić. U góry byłoby ono częściowe zakryte i zmieścił bym tam jeszcze pewnie kilka innych roślin.
Może być i akwarium. Pod akwarium np. styropian. Na wysokości góry doniczki połóż termometr. Temperatura pomiędzy 25 a 30 st. C. Jeśli zmieści się na parapecie to od strony okna sama szyba a pozostałe 3 ścianki wyłóż folią aluminiową.
Gekoon pisze:Co jakiś czas robiłbym im przerwy w
Przerwa to jest dobra ale w pracy na śniadanie i ew. obiad...
Jak akwarium będzie na parapecie i będzie świeciło słońce to możesz wyłączyc doświetlanie. Adenium pochodzi ze strefy podzwrotnikowej więc 10 do 12 godz. razem z przerwą na słońce.
Gekoon pisze:Jeszcze chciałbym się zapytać czy takie podłoże było by dobre dla młodych roślin?
Ziemia dla kaktusów, drobny żwir/piasek i perlit -takie mogłoby być czy nie? :)
Każdy robi po swojemu. Ja coraz więcej roślin mam w mieszance podobnej do tej którą stosuje Jerzyk. Lawa wulkaniczna, perlit, torf kokosowy, zeolit, wermikulit, czasami troszkę żwirku. Teraz kupiłem jeszcze pumeks i będę go też dodawał. Kiedyś wysiałem tylko w mieszance (50/50) torfu kokosowego i perlitu i też bardzo fajnie wykiełkowały (100%) i rosły.
Gruboszom tylko dodaję torf i troszkę piasku bo one mają dość ubogi system korzeniowy i trochę słabiej rosną w takiej luźnej i przewiewnej mieszance.
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30

Post »

Miałam na myśli ukorzenianie po odcięciu korzeni z tą nadgnita częścią. Jak długo trwa wypuszczenie korzeni w takim przypadku?
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Może po 2 tyg. pojawić się jakiś miniaturowy korzonek a może po 2 miesiącach. Wszystko zależy od roślinki, jej kondycji. Haworcje np. potrafią się ukorzeniać nawet pół roku i dłużej.

--- 23 wrz 2015, o 18:41---

Jerzyk bądź tak miły i powiedz z kiedy pochodzi to zdjęcie ?
Jerzyk pisze:Obrazek
To drugie domyślam się, że z ostatnich dni :)
Konkretnie chodzi o czas jaki zajęło roślince "zrobienie" z korzonka kaudeksu :)

Mam też pytanie dotyczące Twoich lamp LED. Jeśli dobrze pamiętam masz i 50W i 90W. Na jakiej wysokości nad roślinami je wieszasz i ile pod każdą z nich możesz postawić roslinek. Chodzi mi oczywiście optymalną i wysokość nad roślinami i ich ilość.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Trzy rośliny sadzone były tak 10.07. 2015r, była super pogoda i wystarczyły te parę dni aby kałdeks wyrósł.
Lampę LED wieszam w kartonie 120 X 80 wys 1 metr. Wiszą na wysokości 30 cm od roślin.
Dodatkowo wisi jeszcze trzecia mała lampa do wspomagania, w kartonie stoi 39 dość sporych doniczek z adenium, głównie obesum.

Obrazek

Moja dama ma ładnie rozrośnięte liście ale chyba nie zakwitnie, to obesum.

Obrazek

To obesum kształtowane było w "eskę" ale nie kwitło.

Obrazek

Te było kształtowane też w "eskę", poprzednia miała troszkę grubsze pędy.

Obrazek

Ta ostatnia nie strajkowała, kwitła co drugi rok ma jaśniutkie kwiaty, druty od dwóch lat trzymają pędy
i posiedzą jeszcze jeden rok.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jerzyk dzięki za odpowiedz :)
Ta na zdjęciu to jest ta mała ? Ile ona ma Wat ?
Pozostałe 2 sztuki to te 50W i 90W ?
Zastanawiam się właśnie nad kupnem lub zrobieniem samemu takich lamp albo też po prostu kupieniem nowych świetlówek bo stare już trochę świecą więc niewykluczone, że już światła dają mniej... tego właściwego.

Szukam już od jakiegoś czasu jakiejś lampy LED ale z przewagą niebieskiego i jakoś znależć nie mogę... wszystko z przewagą czerwieni...

Prześliczne te jasne kwiaty ;:138
Widzę, że cały kwiat jest w tym samym kolorze a nie tylko płatki ;:63
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

jang

LED GROW PAR 15W 4:5
Moc 15W (15X1)
baza Ratio 4:5
temperatura Długość fal R:630nm B:460nm
barwa Przeznaczenie Wzrost roślin
lumeny Lumeny 600Lm

Pozostałe 2 sztuki to 50W i 90W.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p

Post »

Na jaką głębokość siać adenium? :roll:
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Gekoon

Adenium siejemy w sproszkowanym włóknie kokosowym, dodajemy przegotowaną wodę, robimy w nim rowki, siejemy nasiona a potem przysypujemy
0,5 centymetrową warstwą włókna.
Zamiast włókna możemy zastosować wermikulit.
Wermikulit wykorzystujemy do kiełkowania nasion. Wermikulit jest sterylnym materiałem a jego struktura zapobiega rozwojowi pleśni. Korzeń szybciej rozwija się w podłożu z wermikulitem. Do kiełkowania wykorzystujemy wermikulit frakcji 0,5-2mm. Dodajemy przegotowaną wodę, po posadzeniu przesypujemy nasiona warstwą 0,5 centymetrową wermikulitu.

Adenium Siam Majestic ładnie rozbudowana korona oraz korzenie, które trzeba przeczyścić.

Obrazek

Oraz ulistnienie.

Obrazek

Jego korzenie będą ładnie wyglądały jak wyrosną kurze grzędy.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładna roślina, zapowiada ładnie uformowana koronę i "zaplecione" korzenie ;:138 .
Jerzy - jakiś czas temu pisałeś (nie pamiętam czy na tym Forum), że do organicznego podłoża dla sadzonek Adenium dodawałeś mączkę krewetkową. Możesz napisać jakie masz spostrzeżenia po jej zastosowaniu na wzrost roślin, tz czy jej zastosowanie wywierało zauważalny korzystny wpływ na wzrost sadzonek ?
Kilka moich Adenium arabicum, które nie rosną tak jak tego oczekuję. Wszystkie są z wysiewu nasion, które nabyłem dzięki uprzejmości Jerzego. Stawiałem "pierwsze kroki" w uprawie tych roślin, dlatego popełniłem kilka niepotrzebnych błędów najważniejszy, bardzo wcześnie - zbyt wcześnie przyciąłem, usunąłem stożki wzrostu w celu pobudzenia krzewienia. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że Adenium arabicum ma "zapisane" w genach samoczynne krzewienie - trochę inne niż u Adenium obesum. Za ten błąd oraz nierozpoznaną inwazję przędziorków "płacę frycowe" :(.
Kilka fotek zrobionych przy okazji przenoszenia roślin do wewnątrz, jak wyglądają na dzień dzisiejszy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- od wczesnej wiosny stały na obudowanym balkonie, miały ciepło, sporo bezpośredniego słońca, mimo to bardzo późno rozpoczęły wzrost. Będę stopniowo za jakiś czas przesadzał w nowe świeże podłoże, obecnie jeszcze rosną. Nie chcę zbyt gwałtownie przerywać ich wegetacji. Prawdę mówiąc - pisząc, nie bardzo wiem dlaczego słabo przyrastają im nowe gałązki, fakt - niezbyt intensywnie je w ten sezon dokarmiałem. Kaudexy powoli, ale przyrastają - pęcznieją.
Kolejne rośliny pokażę w następnym wpisie.
Kolejne, pokażę w następnym wpisie.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Mieczysław, a jakiej m/w wysokości sa Twoje rośliny wysiane w lutym 2012?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adenium arabicum z wysiewu w 2012 roku mierzą od podłoża do najwyższego punktu kaudexu m/w 16 - 18 cm, średnica kaudexów m/w od około 4,5 do 6,5 cm, wysokość całkowita roślin m/w 17 - 22 cm.

- Jeszcze fotki Adenium arabicum, które wg mnie, wyglądem - wzrostem, najbardziej "podobne" są do typowego wyglądu Adenium arabicum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Adenium, które pokazałem wyżej od samego początku rosły, krzewiły się ładnie, szczególnie to na ostatnich czterech fotkach.
Tak jak napisałem w poprzedniej wypowiedzi, moim podstawowym błędem było zbyt wczesne przycinanie, uszczykiwanie stożków wzrostu, zbyt młodym jeszcze niezbyt dobrze wykształconym sadzonkom. Wszystkie moje Adenium, będę stopniowo przesadzał do bardziej żyznego podłoża, może wzrost w nowym podłożu, pobudzi rośliny do bardziej "typowego", zbliżonego do Adenium arabicum wzrostu tych roslin.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”