Ściółkowanie korą

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
zie_m
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2014, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: podsypanie nowych drzewek korą sosnową

Post »

robertP2 pisze:Zapomnieli panowie spytać się o jedną rzecz. Jaka tam ziemia, że w ogóle chce kłaść tą cud wyrzućpieniądzewbłoto derme ?
Proszę jaśniej.
Jestem początkujący w sprawach ogrodowych i nie rozumiem tej wypowiedzi.
Co ma do rzeczy ziemia? I dlaczego "cud wyrzućpieniądzewbłoto" ???
zie_m
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jest jeszcze coś takiego jak agrotkanina. Wygląda trochę jak plandeka z polipropylenu. Czym to się różni od agrowłókniny?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ziemia ma duże znaczenie/ jak nie najważniejsze. Wtedy się wie co sadzić i czy jest sens położenia agro czy nie. Temat wałkowany kilka lat już. Poczytaj w sieci o zaletach i wadach tkanin do ogrodu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
zie_m
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wydaje mi się, że na początku tego wątku jasno przedstawiłem problem co chcę posadzić i dlaczego chcę obsypać rośliny (drzewka) korą/agrowlókniną/agrotkaniną
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

A czytać ze zrozumieniem potrafisz ?
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Re: Agrowłóknina i kora pod tuje

Post »

Odświerzę trochę temat. W sklepie zauważyłem kilka rodzajów kory: kore grubą, drobniejszą i bardzo drobną. Jaką korę zastosować najlepiej do świerzoposadzonych Brabantów 15-20 cm?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
agnieszka77
50p
50p
Od: 13 wrz 2009, o 18:57

Ściółka

Post »

Witam Was serdecznie :) Mam taki problemik i liczę na Wasze porady. Mam swie sąsiadujące ze soba rabaty. Jedna przylega do drugiej z tym, że jedna jest wyżej. Na tej wyższej mam posadzone róże i jest ona wysypana korą, natomiast ta poniższa jest z iglczkami miniaturkami i takie tam- ta z kolei wysypana jest kamyczkami. Odzdzielone są kostką granitową. I tu jest problem, a mianowicie kora z położonej powyżej rabaty z każdym podmuchem wiatru przenoi się po części na niższą rabatę, tę z kamykami. Niefajnie to wygląda- wiadomo :) . Nie wiem jak doprowadzić to do porządku :) . Nie przemyślałam tego nic a nic :) ale to cała ja :) . Sama nie wiem, wysypać kamykiem również rabatę różaną? Jakoś mi to nie pasuje... Przychodzi Wam cos do głowy? Przyznam, ze to ciągłe wybieranie kory spomiędzy kamyków mnie dobija- wiem wiem, za głupotę trzeba zapłacić :D
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rabata różana-problem

Post »

Wymieszaj korę z ziemią i po sprawie, jeżeli jest kora sucha to zawsze będzie latać, chyba że zastosujesz grubsze kawałki to wiatr ich nie ruszy. Cyba że będzie solidnie wiało ale łatwiej ją wybierać.

Takie grube mam u siebie
Obrazek
agnieszka77
50p
50p
Od: 13 wrz 2009, o 18:57

Re: rabata różana-problem

Post »

Piotrek-dziękuję za podpowiedź :D ;:138 . Na pewno z niej skorzystam. Nie wiem jeszcze z której, ale na pewno! Baaardzo się cieszę, że napisałeś, bo serio nic mi do głowy nie przychodziło ;:124 .
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małą to Ci wiatr wywieje :)
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Najlepsza jest ta średnia.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam,Bardzo proszę o podpowiedź,czy wokół tuj szmaragdów mogę na agrotkaninę wysypać kamienie wapienne?/tzw.margiel/ .Słyszałam,że tak-ale boję się żeby im nie zaszkodzić,bo tuje lubią raczej kwaśną glebę.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

:roll: a po co obciążać dodatkowo system korzeniowy ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie chodzi tu o odczyn gleby, ale szmaragdy mają dość wrażliwy system korzeniowy, najlepiej rosną na glebie przepuszczalnej, dość wilgotnej.Jeżeli jednak grunt jest mało przepuszczalny, gliniasty to dodatkowe, zupełnie niepotrzebne obciążenie korzeni i utrudnienie wymiany gazowej, powietrznej i wodnej skończy się obumieraniem korzeni i roślin.Najlepiej naśladować naturę, czyli wysypać korę bez włókniny.
Po co też potem męczyć się z wybieraniem igieł (w miarę wzrostu i starzenia się zaczną je zrzucać tworząc naturalną i najlepszą dla siebie ściółkę) ze żwiru :roll:
leszekb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2018, o 17:11

Kora sosnowa pod świerkami

Post »

Cześć

Chciałem się Was poradzić w kwestii kory sosnowej. Otóż moi rodzice mają na ogrodzie posadzone świerki (coś w rodzaju niewielkiego lasu). Jedne drzewa są młode (około 1,5 wysokości) a inne to już kilkunastoletnie osobniki. Powierzchnia to około 1,5 ara (150m2). Problemem są co roku trawa i chwasty i skrzyp, które zarastają las co jest dużym problemem estetycznym dla moich rodziców. Pomyślałem że dobrym pomysłem byłoby podsypanie korą sosnową w ilości około 80l/m2 tak aby na dłuższy czas mieć spokój z chwastami i rodzicami ;) Czy to jest w ogóle dobry pomysł? Na jak długo takie rozwiązanie wystarczy? Będę wdzięczny za wszelakie porady.

pozdrawiam

Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”