Czosnek zimowy cz.4
Re: Czosnek zimowy cz.4
Mocze dursban ,potem zaprawa zbożowa.
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też przymierzam się do sadzenia czosnku pierwszy raz , dostałem ogromne główki od szwagierki ,
( koloru fioletowego ) , i jeszcze będę miał od znajomego ponoć ukraiński ( przywieziony z Ukrainy ).
Na razie mam 7 dorodnych główek , widziałem jak rósł w ogródku i nie mogłem wyjść z podziwu że
taki ogromny , część nad ziemią miała z pół metra i więcej .
Planuję zasilić go odchodami kur , który mam dostać , tak ze +- 250kg , ale muszę sobie sam
wysprzątać z kurnika co do najprzyjemniejszych nie należy
( koloru fioletowego ) , i jeszcze będę miał od znajomego ponoć ukraiński ( przywieziony z Ukrainy ).
Na razie mam 7 dorodnych główek , widziałem jak rósł w ogródku i nie mogłem wyjść z podziwu że
taki ogromny , część nad ziemią miała z pół metra i więcej .
Planuję zasilić go odchodami kur , który mam dostać , tak ze +- 250kg , ale muszę sobie sam
wysprzątać z kurnika co do najprzyjemniejszych nie należy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gdzieś czytałam ,chyba na forum rolniczym , że taki świeży obornik to ściąga robactwo .Ja dostępu do świeżego obornika nie mam to i problemu nie mam .
- lunatyk
- 200p
Może ktoś podpowie jak taki obornik (z kurnika) prawidłowo wykorzystać ?
Mam też dostęp do obornika od krów w większych ilościach (np. przyczepa dwie )
Ale uważam że nie wolno przesadzać , z czosnkiem jest ten problem że sadzi się go w jesieni
, pod inne uprawy też będę dawał obornik jesienią , ale będą sadzone na wiosnę .
Mam też dostęp do obornika od krów w większych ilościach (np. przyczepa dwie )
Ale uważam że nie wolno przesadzać , z czosnkiem jest ten problem że sadzi się go w jesieni
, pod inne uprawy też będę dawał obornik jesienią , ale będą sadzone na wiosnę .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Obornik to złoto dla ogrodnika, ale kurzak ma sporo azotu ,chyba lepszy ten bydlęcy .A jak Ci ten świeży kurzak czosnek popali. .Na forum jest wątek poświęcony kurzakowi .
- lunatyk
- 200p
Kurzak sypałem pod maliny , krzewy owocujące (porzeczki ,agrest,aronie ) i drzewka owocowe zawsze na wiosnę podczas topniejącego śniegu i było super , ale nigdy nie stosowałem w jesieni .
Chciałbym uniknąć popalenia , i dlatego zastanawiam się nad użyciem , wątek oczywiście postaram się odszukać , i trochę tam poczytać , może mi to pomoże .
Do pomocy mam ciągnik więc takie sprawy jak oranie bronowanie i wiele innych mam z głowy ,
tylko tam gdzie zamierzam posadzić czosnek rosną jeszcze inne warzywa .
Chciałbym uniknąć popalenia , i dlatego zastanawiam się nad użyciem , wątek oczywiście postaram się odszukać , i trochę tam poczytać , może mi to pomoże .
Do pomocy mam ciągnik więc takie sprawy jak oranie bronowanie i wiele innych mam z głowy ,
tylko tam gdzie zamierzam posadzić czosnek rosną jeszcze inne warzywa .
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czosnek akurat lubi azot,ja bym przekopała niewielką ilość kurzaka z ziemią . Do wiosny i tak spora część azotu zostanie wypłukana z deszczem i śniegiem.
W ubiegłym roku przed sadzeniem dawałam kurzak pod czosnek,ale był przekompostowany ( dwu- lub trzyletni). Czosnek udał się wyśmienicie- szkoda,że już niewiele go zostało
W ubiegłym roku przed sadzeniem dawałam kurzak pod czosnek,ale był przekompostowany ( dwu- lub trzyletni). Czosnek udał się wyśmienicie- szkoda,że już niewiele go zostało
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- lunatyk
- 200p
Bardzo proszę mi powiedzieć ile to jest wagowo ta niewielka ilość np. na m2 żeby nie przesadzić ?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy Twój kurzak jest świeży,czy suchy? Wagowo trudno jest mi określić,bo ja używam albo przekompostowany,albo przefermentowany.
Jak wynika z mojej mądrej tabelki, pomiot ptasi świeży ma 1,6 % azotu ( suszony 3,5 % ) ,a obornik bydlęcy świeży-0,4%.Różnica więc jest olbrzymia.
Jak wynika z mojej mądrej tabelki, pomiot ptasi świeży ma 1,6 % azotu ( suszony 3,5 % ) ,a obornik bydlęcy świeży-0,4%.Różnica więc jest olbrzymia.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- lunatyk
- 200p
Raczej świeży , część jest sucha i sypka a część , mokra (ta na grubszej warstwie) , według mnie raczej nie jest przefermentowany i trzeba go zalać wodą w beczce celem przefermentowania ?
(Tak mi się wydaje na chłopski rozum )
(Tak mi się wydaje na chłopski rozum )
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie odmiany ozime polecacie. Mam Harnasia z własnego zbioru, Udał się bo na 300 główek tylko dwie sztuki padły i jeszcze może inną odmianę posadzić ?
Harnaś, ornak i garpek
- lunatyk
- 200p
Byłem dziś po ten nawóz od kur , masakra ale dałem rady , tylko żona stwierdziła mimo kąpieli że śpię osobno , załadowałem na przyczepkę jakieś 300kg może więcej .
Gość zadowolony , obdarował mnie jakąś tam nalewką , jak się w domu okazało bardzo mocna
ale pierwyj sort . Chyba podejmę stałą , coroczną współpracę
Teraz się zastanawiam czy tyle zużyję , i w czym to zalać bo to sporo , może ktoś coś doradzi .
Mam nadzieję że czosnek będzie zadowolony .
Gość zadowolony , obdarował mnie jakąś tam nalewką , jak się w domu okazało bardzo mocna
ale pierwyj sort . Chyba podejmę stałą , coroczną współpracę
Teraz się zastanawiam czy tyle zużyję , i w czym to zalać bo to sporo , może ktoś coś doradzi .
Mam nadzieję że czosnek będzie zadowolony .