Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiwi-Zapylanie
Adam.
??? Nie rozumiem???Darko52 pisze:Adam.
Mojego Szymanowskieg,nie zapyla ani Adam, ani Sientiabrska,w drugą stronę tez nie ma zapylenia,
co za tym idzie owoców. Trzymam duże chwasty.
co za tym idzie owoców. Trzymam duże chwasty.
A... takie buty, to się widzę wygłupiłem z tym niezrozumieniem , dzięki za odp. Upewnie się tylko: U Aktinidii oprócza zasady chłopczyk danej odmiany zapyla dziewczynkę danej odmiany działa zasada odmiana x zapyla odmianę y. Czy w tym drugim wypadku "płeć" roślin ma znaczenie?mirzan pisze:Mojego Szymanowskieg,nie zapyla ani Adam...
Zasadniczo,odmiana męska[Adam] powinna zapylać odmianę żeńską, np.Szymanowski. Ale żeńska ma również
pylniki,więc można ją uważać za obojnaka.Ale pylniki,mogą nie produkować pyłku,lub pyłek jest martwy,więc
można ją uważać za żeńską.
Moje wszystkie trzy,mają pylniki i słupki,jakieś gender, i owoców z tego nie będzie.
Uważam,że lepiej posadzić ostrolistną,, owocuje i nie kaprysi.
pylniki,więc można ją uważać za obojnaka.Ale pylniki,mogą nie produkować pyłku,lub pyłek jest martwy,więc
można ją uważać za żeńską.
Moje wszystkie trzy,mają pylniki i słupki,jakieś gender, i owoców z tego nie będzie.
Uważam,że lepiej posadzić ostrolistną,, owocuje i nie kaprysi.
Re: Kiwi
Właśnie dziś trafiłem na aktinidię wyhodowaną przeze mnie, pochwalę się:
http://e-clematis.com/pl/p/Actinidia-ar ... enska/1750
W tej chwili,dojrzała na tyle,że owoce opadają.
http://e-clematis.com/pl/p/Actinidia-ar ... enska/1750
W tej chwili,dojrzała na tyle,że owoce opadają.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aktinidia (mini kiwi)
Do jakich rozmiarów dorasta Actinidia arguta 'Weiki"? Chodzi mi o doświadczenia z ogrodu. Mam konstrukcję stalową 5m X 3m h 2,7m.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam issai 2 płciowa od maja ubiegłego roku.
Trochę poszła w pędy mają do metra.
Dosyć wątle mam wrażenie, że jakoś mizernie rośnie.
Pytanie czy jakoś podcinać pędy jeśli to kiedy i w których miejscach.
Dzięki
Dzięki
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2016, o 01:27
Wysiewał ktoś z Was pestki z owocu Kiwi kupionego w sklepie? Jeżeli się komuś udało coś wykiełkować i wyhodować niech da znać
Pozdrawiam, Pestkowy amator owoców egzotycznych ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Poszukaj pod deliciosa, kilka osób się chwaliło takimi siewkami. A chyba jedna osoba pisała że mu owocuje.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak chcesz prowadzić ten krzew, bo różnie się przycina do pergoli (taki kształt litery T), altanki i pelmety poziomej (trzy poziome pędy w jedną stronę i trzy poziome w drugą) jak jesteś zdecydowany na któryś kształt to podeślę zdjęcia ilustracji z książki. Jeśli to krzew zeszłoroczny to mam napisane, że tnie się do polowy marca. Moje też dopiero będę przycinać po Świętach, ale mam malutkie wsadzone jesienią, nie wiem, czy w ogóle przezimowały.Masele pisze:Mam issai 2 płciowa od maja ubiegłego roku.
Dzięki
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Witam
Radko wyhodować z nasiona aktinidię chińską można . Mój tata miał kilka takich roślin . Problem polega na tym , że w naszych warunkach klimatycznych bez odpowiednich zabiegów ochronnych na zimę pędy będą przemarzać . Tak było u mojego taty . Co prawda wiosną odbijały od ziemi ( pozostawał pęd od kilku do kilkudziesięciu centymetrów nie przemarznięty ) , wyrastały na 2 lub 3 metry , grubości kciuka , bordowo zabarwione i trochę owłosione bardzo ładne pędy . Przychodziła zima i znowu przemarzały . Tak było przez kilkanaście lat . Po śmierci taty brat sprzedał działkę i nie wiem czy dalej rosną , czy nowy właściciel je wykopał . W tunelu lub szklarni może miałyby szansę na owocowanie .
Pozdrawiam Tomek
Radko wyhodować z nasiona aktinidię chińską można . Mój tata miał kilka takich roślin . Problem polega na tym , że w naszych warunkach klimatycznych bez odpowiednich zabiegów ochronnych na zimę pędy będą przemarzać . Tak było u mojego taty . Co prawda wiosną odbijały od ziemi ( pozostawał pęd od kilku do kilkudziesięciu centymetrów nie przemarznięty ) , wyrastały na 2 lub 3 metry , grubości kciuka , bordowo zabarwione i trochę owłosione bardzo ładne pędy . Przychodziła zima i znowu przemarzały . Tak było przez kilkanaście lat . Po śmierci taty brat sprzedał działkę i nie wiem czy dalej rosną , czy nowy właściciel je wykopał . W tunelu lub szklarni może miałyby szansę na owocowanie .
Pozdrawiam Tomek