Berberys - choroby,szkodniki
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z Berberysami
ja miałam podobną sytuację przez dwa sezony. w tym roku odkryłam na spodniej części liści paskudne szkodniki- biało-czarne "małe gąsienice" (nie znam nazwy tych szkodników). były niezauważalne bo schowane. listki w oczach ginęły i zostawały gołe badyle. potraktowałam je dwukrotnie Karate Zeon 050 CS i na razie spokój mam a berberyski wracają do formy
Pozdrawiam ;)
Będziesz miała ten problem (obnażacz kwaśnicówka) co roku najczęściej w sierpniu.Ja mam ok.20 letni żywopłot z berberysu i co roku walczę z tymi gąsienicami. W tym roku już jest po zabiegu.Ważne by w miarę szybko je dostrzec, gdyż 'idą' od środka krzewu szkieletując liście.Gdy na początku tego nie pilnowałam obżarły żywopłot w 3 dni.
I czym to pryskasz?
Obojętnie, jakimś insektycydem na szkodniki, mszyce itp.W tym roku Confidorem.
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na większość szkodników sprawdza się Karate Zeon 050 CS.
Pozdrawiam ;)
Larwy chrabąszczy w kompoście
Wczoraj opróżniałem kompost, wysypując go na grządki warzywne. Pełno było w nim pędraków(tak myślę, że to one), starałem się je wybrać, ale zapewne wiele z nich przeoczyłem i z kompostem "zasiliły" grządki. I w związku z tym mam pytanie czy one nie zaszkodzą warzywom?.
Tu na zdjęciu niewielka ich ilość, robią wrażenie, niektóre takie wielkie, spasione
Tu na zdjęciu niewielka ich ilość, robią wrażenie, niektóre takie wielkie, spasione
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost
Wyglądają na larwy Rohatyńca nosorożca, larwy żyją nawet 3 lata. Kiedyś w PL był ginącym gatunkiem, ale powoli gatunek ten się odradza. Jeżeli znalazłeś je w kompoście to właśnie one. Żywią się tym co jest w kompoście i nie powinny zrobić krzywdy korzeniom (pewnie zdechną bez pokarmu). Mogą to być też larwy Guniaka czerwczyka, albo Chrabąszcza majowego. Ale one głównie żerują ok. 5cm pod powierzchnią ziemi i podjadają korzenie roślin.
PS: Nie bez powodu są takie wielkie, Rohatyńce to to drugie największe chrząszcze w PL zaraz po Jelonku rogaczu (to też mogą być jego larwy...). Rohatyńce są w Polsce chronione. Trzeba było usypać górkę z tego kompostu i je z powrotem tam włożyć
PS: Nie bez powodu są takie wielkie, Rohatyńce to to drugie największe chrząszcze w PL zaraz po Jelonku rogaczu (to też mogą być jego larwy...). Rohatyńce są w Polsce chronione. Trzeba było usypać górkę z tego kompostu i je z powrotem tam włożyć
Re: Kompost
a nie są to przypadkiem larwy opuchlaka?
Baymat AE.
bajer
jest żywicielem pośrednim rdzy.
Pomimo jednak nasadzeń ja osobiście nie spotkałem się ? chyba z takim przypadkiem, a jest sadzony berberys i to we wszystkich odmianach masowo.Mączniak to i owszem /ale to często wynik złego stanowiska dla niego jakie mu dobrano.
bajer
jest żywicielem pośrednim rdzy.
Pomimo jednak nasadzeń ja osobiście nie spotkałem się ? chyba z takim przypadkiem, a jest sadzony berberys i to we wszystkich odmianach masowo.Mączniak to i owszem /ale to często wynik złego stanowiska dla niego jakie mu dobrano.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Larwy chrabąszczy w kompoście
Pod trawnikiem z pewnością majowy, bo tam samice po oblocie składają jaja.
Pamiętam, że 3 lata po nalocie tych paskud, mój trawnik odszedł od ziemi bez problematycznie... darń odrywałam płatami... ręk, a pod spodem... brrr pełno białych larw chrząszcza majowego. Więc w tym roku pewnie to badziewo będzie spod trawnika i innych miejsc, wylatywało.
Pamiętam, że 3 lata po nalocie tych paskud, mój trawnik odszedł od ziemi bez problematycznie... darń odrywałam płatami... ręk, a pod spodem... brrr pełno białych larw chrząszcza majowego. Więc w tym roku pewnie to badziewo będzie spod trawnika i innych miejsc, wylatywało.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Berberys -co z nim zrobić?
Proponowałabym zostawić tak do wiosny,kiedy to możesz je przyciąć - można nawet drastycznie przy ziemi i zapewne wypuszczą nowe pędy...
U mnie ,niektóre odmiany np. Erecta wygląda podobnie. To susza dala się im we znaki ale odbiją wiosną z pewnością.
U mnie ,niektóre odmiany np. Erecta wygląda podobnie. To susza dala się im we znaki ale odbiją wiosną z pewnością.