Dom w odcieniach zieleni (2)
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dom w odcieniach zieleni (2)
Faktycznie widoczki były niesamowite. Szkoda, że tak słabo znam się na moim własnym aparacie , bo zdjęcia powinny być dużo lepsze.
W tej chwili jestem w ferworze pakowania, ale po powrocie do domu wrzucę kolejne fotki. Na przykład szklarnia z bluszczami bardzo mi się spodobała . Najchętniej rozbiłabym gdzieś w niej namiot .
W tej chwili jestem w ferworze pakowania, ale po powrocie do domu wrzucę kolejne fotki. Na przykład szklarnia z bluszczami bardzo mi się spodobała . Najchętniej rozbiłabym gdzieś w niej namiot .
- Wiktoria_W
Chyba jednak zdjęcia z wrocławskiego Ogrodu Botanicznego zostaną na później. Dziś, świeżo po wakacyjnym wyjeździe, chciałabym pokazać kilka fotek z Ogrodu Botanicznego w Delft. Niestety całego nie zwiedziłam, ponieważ wycieczka zakończyła się niespodziewaną wizytą w szpitalu . Resztę spróbuję zwiedzić następnym razem.
Na początek rośliny przed wejściem:
Cała łąka zimowitów gramolących się z ziemi:
Na terenie ogrodu była wystawa figurek ceramicznych wykonanych przez artystów-amatorów. Oto jedna z nich:
Różne rośliny:
Klatka z zagrożonymi gatunkami:
I na koniec taki widoczek :
Na początek rośliny przed wejściem:
Cała łąka zimowitów gramolących się z ziemi:
Na terenie ogrodu była wystawa figurek ceramicznych wykonanych przez artystów-amatorów. Oto jedna z nich:
Różne rośliny:
Klatka z zagrożonymi gatunkami:
I na koniec taki widoczek :
Piękną wycieczkę miałaś
- Wiktoria_W
Dziękuję Patrycjo za odwiedziny . No tak, wycieczkę do ogrodu botanicznego planowałam przez tydzień, ale ciągle coś kapało z nieba . Dopiero pod koniec wyjazdu udało się nam wyczekać trochę ładnej pogody. Co gorsza dopiero w dniu naszego powrotu pogoda poprawiła się na dłużej.
Pomijając wyjazd na targ kwiatowy i do browaru w Amsterdamie, miałam jeszcze jedną fajną wycieczkę . Tym razem jednak nie chodziło o oglądanie roślin, a drugiego symbolu Holandii - wiatraków.
W Kinderdijk zachowało się dziewiętnaście wiatraków, a dwa z nich zostały udostępnione do zwiedzania. Podobno wszystkie są zamieszkane.
Panoramy:
Zbliżenie:
http://images68.fotosik.pl/1223/9d88016b6b4f11dbmed.jpg
To drugi wiatrak udostępniony do zwiedzania:
http://images66.fotosik.pl/1223/c221e0b10fd2d39emed.jpg
Sieci rozwieszone przy nim:
http://images69.fotosik.pl/1223/9ec61f264e3d896bmed.jpg
To chyba ma symbolizować kołyskę znaną z legendy wyjaśniającej nazwę miejsca (w czasie wielkiej powodzi w XV w. jeden z okolicznych mieszkańców miał wyłowić z wody kołyskę z niemowlęciem):
http://images70.fotosik.pl/1221/10eceb9dc1bb1071med.jpg
I jeszcze taki widoczek:
Na relację z wakacyjnych wypraw mamy sekcję personalną,
do której serdecznie zapraszamy./Iwona
Pomijając wyjazd na targ kwiatowy i do browaru w Amsterdamie, miałam jeszcze jedną fajną wycieczkę . Tym razem jednak nie chodziło o oglądanie roślin, a drugiego symbolu Holandii - wiatraków.
W Kinderdijk zachowało się dziewiętnaście wiatraków, a dwa z nich zostały udostępnione do zwiedzania. Podobno wszystkie są zamieszkane.
Panoramy:
Zbliżenie:
http://images68.fotosik.pl/1223/9d88016b6b4f11dbmed.jpg
To drugi wiatrak udostępniony do zwiedzania:
http://images66.fotosik.pl/1223/c221e0b10fd2d39emed.jpg
Sieci rozwieszone przy nim:
http://images69.fotosik.pl/1223/9ec61f264e3d896bmed.jpg
To chyba ma symbolizować kołyskę znaną z legendy wyjaśniającej nazwę miejsca (w czasie wielkiej powodzi w XV w. jeden z okolicznych mieszkańców miał wyłowić z wody kołyskę z niemowlęciem):
http://images70.fotosik.pl/1221/10eceb9dc1bb1071med.jpg
I jeszcze taki widoczek:
Na relację z wakacyjnych wypraw mamy sekcję personalną,
do której serdecznie zapraszamy./Iwona
- Wiktoria_W
A oto moje wakacyjne "łupy" :
Podokarpus, który był podpisany jako Ficus. Pełna podejrzeń zapytałam sprzedawcę, czy jest pewny nazwy, natomiast on, calkiem swobodnie, stwierdził, że się nie zna i po prostu sprzedaje to co otrzymuje od ogrodnika :
oraz miniaturki bez nazwy (tak jak i u nas bywa ).
Alokazja i Polyscias:
oraz dwa, których nie umiem rozpoznać. Myślę, że to są jakieś Calathee lub Stromanthe:
Zapomniałabym o moim najfajniejszym zakupie .
Ficus punctata 'Anouk':
Podokarpus, który był podpisany jako Ficus. Pełna podejrzeń zapytałam sprzedawcę, czy jest pewny nazwy, natomiast on, calkiem swobodnie, stwierdził, że się nie zna i po prostu sprzedaje to co otrzymuje od ogrodnika :
oraz miniaturki bez nazwy (tak jak i u nas bywa ).
Alokazja i Polyscias:
oraz dwa, których nie umiem rozpoznać. Myślę, że to są jakieś Calathee lub Stromanthe:
Zapomniałabym o moim najfajniejszym zakupie .
Ficus punctata 'Anouk':
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zakupy jak najbardziej udane a w szczególności Ficus punctata On to chyba potrzebuje dużej wilgotności powietrza
- Wiktoria_W
Fikus siedzi w wiwarium, w którym stoi miska z wodą. Niestety dwa kolejne foggery padły i zastanawiam się nad jakimś innym nawilżaczem, ale póki co ta opcja musi mu wystarczyć.
- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podokarpus bardzo oryginalny, ale ficus
- Wiktoria_W
Aż mnie zamurowało, kiedy zobaczyłam tego fikusa w sklepie. Znalazłam go pod sam koniec wyjazdu, kiedy już wiedzieliśmy, że ciężko będzie pomieścić wszystkie zakupy. Gdyby nie to, że wykupiliśmy tylko jeden duży bagaż, to pewnie zgarnęłabym kilka takich fikusów .
Piękne letnie nowe nabytki, roślinki nierozpoznane to calathee- o odmiany zapytaj Aleksanderk .
Ten podocarpus piękny chodzę już dłuższą chwilę w hurtowni do , której jeżdżę obok niego i się zastanawiam czy w domu by mi wytrzymał .
Ten podocarpus piękny chodzę już dłuższą chwilę w hurtowni do , której jeżdżę obok niego i się zastanawiam czy w domu by mi wytrzymał .
- Wiktoria_W
Dziękuję Dziewczyny za odwiedziny .
Filigranowa - ogromne podziękowania za identyfikację . Dotychczas udało mi się zamordować wszystkie rośliny bonsai. To jest moje kolejne podejście. Nawet sobie znalazłam "instrukcję obsługi" do podocarpusa. U mnie największym problemem jest rzadkie podlewanie, a on w dodatku musiał stanąć na południowym parapecie - jedynym, którego nie widzę, bo cały czas zasłony są zasłonięte .
To jeszcze pokażę resztę moich nowości - tym razem fikusy variegata z zakupów forumowych :
Ficus triangularis (natalensis) variegata:
Ficus elastica variegata:
Ficus radicans (sagittata) variegata:
I moja szklarenka z Ikei:
Filigranowa - ogromne podziękowania za identyfikację . Dotychczas udało mi się zamordować wszystkie rośliny bonsai. To jest moje kolejne podejście. Nawet sobie znalazłam "instrukcję obsługi" do podocarpusa. U mnie największym problemem jest rzadkie podlewanie, a on w dodatku musiał stanąć na południowym parapecie - jedynym, którego nie widzę, bo cały czas zasłony są zasłonięte .
To jeszcze pokażę resztę moich nowości - tym razem fikusy variegata z zakupów forumowych :
Ficus triangularis (natalensis) variegata:
Ficus elastica variegata:
Ficus radicans (sagittata) variegata:
I moja szklarenka z Ikei:
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Fajna szklarenka co będzie w niej rosło ?
Śliczne fikusowe nowości Ficusa triangularis pierwszy raz widzę i już chciałabym go mieć
Śliczne fikusowe nowości Ficusa triangularis pierwszy raz widzę i już chciałabym go mieć
Niech ficusy cudownie rosną.
Widziałąm tą szklarenkę jak kiedyś byłam w IKEA, szkoda,że nie jest ona większa
Widziałąm tą szklarenkę jak kiedyś byłam w IKEA, szkoda,że nie jest ona większa