Kakaowiec (Theobroma Cacao) - uprawa
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kakaowiec (Theobroma Cacao) - uprawa
Komplet liści wskazuje na to, że masz dobre warunki do uprawy roślin tropikalnych w domu. Na Twoim zdjęciu jest klasyczny kakaowiec theobroma cacao jak wszystkie inne prezentowane w tym wątku. Do dobrego zapylania warto mieć dwa drzewka. Czy więc nie lepiej zostawić obie rośliny u siebie?
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
LaLunaPiękne są Twoje sadzonki, faktycznie, jeżeli chcesz mieć w przyszłości owoce to potrzebujesz dwóch roślin, ponieważ jak napisał Dominik kakaowce są roślinami dwupiennymi.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak przezimować kakaowca (jaka temperatura, ile razy zraszać w zimie, co ile podlewać itd.)?
LaLuna, a jakie Ty masz warunki uprawy kakaowca (ile razy zraszasz w tygodniu lub w dniu , co ile dni podlewasz , jakie twój kakaowiec ma stanowisko itd.)?
LaLuna, a jakie Ty masz warunki uprawy kakaowca (ile razy zraszasz w tygodniu lub w dniu , co ile dni podlewasz , jakie twój kakaowiec ma stanowisko itd.)?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- Grzegorz 2014
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja dopiero przymierzam się do wysiewu nasion. Niesamowita ta twoja roslina. W jakich warunkach ją uprawiasz?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Grzegorz 2014
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
O to jak północny parapet to gdzieś jeszcze upcham może. Jedno mnie nurtuje a mianowicie trochę zdjęć sadzonek widziałem i nieraz mają takie bardzo jasne liście prawie zółte jak u ciebie na zdjęciu z zielonymi nerwami. Wygląda to jak chloroza. Czy one ciemnieją?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Grzegorz 2014
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Tak.Najpierw początki listków są zielone,później bordowieją,następnie liście są brązowe.Gdy już osiągną spory rozmiar są jasnozielone.Potem ciemnieją i są ciemnozielone
Ja swoich kakaowców w ogóle nie zraszam. Podlewam jak mi sie przypomnie, czyli wychodzi średnio raz na tydzień. Jedynie w upalne dni jak widze że liście odrobine oklapną to podlewam trochę cześciej. Stały na parapecie w zachodnim oknie, jednak brakło im tam miejsca więc musiałam przenieść dwie sztuki za firankę zatem mają jeszcze mniej słońca i szczerze mówiąc jakoś im to nie przeszkadza.ogrodnik12 pisze:Jak przezimować kakaowca (jaka temperatura, ile razy zraszać w zimie, co ile podlewać itd.)?
Jeden z moich kakowców trochę oszalał i puścił 4 gałązki Oto zdjęcia:
Drugi wygląda na chwile obecną tak (ten z kolei puścił małą odnogę na dole):
Dwa pozostałe jak już pisałam znacznie biedniejsze bo były ratowane od teściowej (udał się) Ale zdjęć ich jeszcze nie robiłam.
Zdjęcia nieaktywne/mod.
- Grzegorz 2014
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Ładne ma liście,mój ma na brzegach trochę brązowe. Ile litrów ma doniczka? Kakaowiec jest często nawożony?
-
- 500p
Jeszcze nigdy się nie spotkałem z ofertą 5 letniej sadzonki. Czy mógłbyś napisać gdzie taką kupić?Dominik z Gdyni pisze:
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
-
- 500p
Witam
W piątek przyjechała do mnie 3 letnia sadzonka kakaowca :
W piątek przyjechała do mnie 3 letnia sadzonka kakaowca :
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan