Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Akwelan_2009

Krewetkę dodałem dziesięciu roślinom, zamiast nawozu. Ogólnie po wymieszaniu z ziemią i innymi dodatkami krewetka
musiała przefermentować, z wierzchu posypałem wermikulitem, żeby brzydko nie pachniało. Ogólnie krewetka działała jak nawóz, rośliny dobrze rosły. Teraz tą ziemię już wymieniłem.

Moje następne rośliny
Adenium Somalense jednoroczna, formowana roślina.

Obrazek

Mini obesum, góra trochę wyskoczyła, jeszcze nie kwitła, chyba ten czub przytnę.

Obrazek

To małe Obesum z wykrzywionym korzeniem, trochę będzie krzywe ale wyrośnie z załamaniem.

Obrazek

Sześcionogi pająk ma się dobrze, sześć pędów nie zawodzi ulistnienie również.

Obrazek

Te obesum ma ładnie, równo rozmieszczone pędy, górne są przycięte i mają po cztery wierzchołki.

Obrazek

To mało obesum miało przedłużany korzeń a góra sama mocno wyskoczyła, będzie długi pień. Czubek będzie przycięty tylko o dwa cm aby się ukorzenił i utworzył minim dwa, lepiej trzy przyrosty. Dobrze mieć tak wysokie drzewo.

Obrazek

Takie jak te.

Obrazek

W zbliżeniu.

Obrazek

Dwa moje mini size.

Obrazek

Drugie jest gęstą miniaturą.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pogoda spłatała niespodziankę, zrobiło się bardzo chłodno, szczególnie nocami, jednak rośliny "żyją" wg swojego kalendarza. Dwa moje Adenium, postanowiły, że pokażą swoje kwiaty.
Adenium na dwóch pierwszych fotkach już kwitło, ale kwiat był bardzo "mizerny z felerami", roślina nie była jeszcze zbyt odpowiednio zaaklimatyzowana w naszym klimacie i ukorzeniona w dostateczny sposób, żeby była w stanie prawidłowo "wykarmić" rosnący pąk kwiatowy. Rozwijający się teraz pąk kwiatowy, wygląda na bardziej wykształcony, może rozkwitnięty kwiat będzie wyglądał tak, jak w ofercie sprzedaży, dzisiaj wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

- na najwyższej gałązce rosną nowe pąki kwiatowe, niestety nie wiem czy roślina w obecnych warunkach świetlnych, zdoła wykarmić pąku kwiatowe, jest ich kilka. Dokładnie nie mogę policzyć, są jeszcze okryte listkami.

Zapowiada pierwsze swoje kwitnienie, następne Adenium:

Obrazek

Obrazek

- pąki kwiatowe "uwidoczniły" a w zasadzie rosnące młode listki odsłoniły je dopiero dzień wcześniej. Nic nie zapowiadało, że w rosnącym stożku wzrostu, będą pąki kwiatowe. Na kwiaty tego Adenium czekam bardzo niecierpliwie, bo maja być czysto białe, a kwiat "pełny". Ta roślina, po wyglądzie liści widać, że już zaakceptowała moją opiekę. Jej korzenie poprzerastały otwory odpływowe w dnie doniczki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit A mi ciągle przysychają końcówki liści -.-
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po częściowym rozkwitnięciu pąka kwiatowego, już na 100% widać, że kwiat nie będzie zgodny z ofertą - nie będzie kwiatem "pełnym", może kwiaty na drugiej gałązce, będą takie jak w ofercie sprzedaży :?: .
Chociaż nie są takie jak powinny być, dla mnie są ładne:

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

magdula052

Rośliny powinnaś doświetlać,wystarczy mała lampa, możesz je przesadzić do małych kubeczków.

Moje dość spore obesum.

Obrazek

Wyciągnięty z ziemi, ma ładne korzenie.

Obrazek

Część górnych korzeni usunąłem, cięcia zamazałem nową maścią ogrodniczą.

Obrazek

Między korzenie wstawiłem wstawki ze styropianu aby je rozpierały po posadzeniu będą szersze w doniczce.

Obrazek

Do doniczki wstawiłem drugą, będzie mniejsze zużycie podłoża, i adenium będzie miało bardziej sucho.

Obrazek

Korzenie rośliny będą spięte i trzymane przez spięte dwa patyczki, aby roślina się nie przewróciła. Przepraszam za ziemię za paznokciem.

Obrazek

Dzisiejszy efekt końcowy po posadzeniu w podłożu mineralnym.

Obrazek

Wczoraj podglądałem jak Pan Ramon Martin zajmuje się adenium obesum dużo pokazuje swoją pracę, metody sadzenia w podłożu głównie mineralnym z większym dodatku perlitu, niektóre adenium sadzi bezpośrednio do perlitu.
Jego filmy pierwszy, drugi, trzeci, czwarty, piąty, szósty, i więcej obok.
Inne ciekawe filmy są obok na zdjęciach o arabicum, somalense.
Na końcu największe adenium w Tajlandii.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Wprawdzie nie rozumiem nic z tego co ten gościu mówi ale jego filmy są dla mnie jakoś najbardziej "czytelne". Można się z nich sporo domyślić. https://www.youtube.com/watch?v=8MKajfgLnCU

Kupiłem tą maść co Jerzyk i właśnie zastanawiam się który z tych moich egzemplarzy wysłać do chirurga ;:oj i sprawdzić jak ta maść zabliźnia rany po cięciu. Czy one po jakimś tam czasie zabliźnią się tak, że będą prawie lub wcale niewidoczne ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filmiki poglądowe bardzo ciekawe szkoda, że język "prowadzącego" jest taki bardzo "odbiegający" od naszej mowy :( , chociaż jak napisał mój Przedmówca, wszystkiego można się domyśleć. Wykonywane czynności są bardzo czytelne.

Dzisiaj już kwiat jest w pełnym rozkwicie:

Obrazek

Obrazek

- oczekiwałem, że zakupiona roślina zakwitnie takimi kwiatami:

Obrazek

- fotka ze strony Sprzedawcy. Tak jak już wcześniej napisałem szkoda, że kwiat nie jest taki jak w ofercie, mówi się trudno, chociaż z drugiej strony jest inny niż te co mam. "Rysunek" na zewnętrznych płatkach kolorystycznie m/w taki sam jak w ofercie, brakuje "tylko" :( wewnętrznego "kielicha".
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jang

To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi i przycięcia wyglądają nieźle, były przycięte korzenie i góra.

Obrazek

Pod lampami odbijają mocno idą w pędy.

Obrazek

Powiększona góra. Korzenie już pozieleniały, widać co jest dobrą odznaką.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze: Wykonywane czynności są bardzo czytelne.
A zauważyłeś, że on wszystko gołymi rękoma ... jakoś mu tak nie całkiem straszny ten trujący płyn z roślinek...
A propos Twoich kwiatów, może następne ? Pewnie tego środkowego kielicha mieć nie będą ale kolorki już bardziej wyraziste ? (czerwony) czego bardzo Ci życzę :) a te obecne i tak ładne :)

Jerzyk, dzięki za zdjęcie. Około 3 tyg. temu wrzuciłem kilka roślinek pod świetlówki. Pierwsza -> NARVA OCEANIC COLOUR/FLORA 8000K , druga -> SYLVANIA AQUASTAR 10000K , obydwie mają duuuużo więcej niebieskiego światła w stosunku do czerwonego i zauważyłem po 2 tyg. , że :
Obrazek
maluchom zaczynają wyrastać ogromniaste liściory i dlatego zmieniłem tą 8000K na PHILIPS MASTER TL-D 840 4000K, ta z kolei ma więcej czerwonego jak niebieskiego ale sumując obydwie to i tak niebieskiego jest teraz odrobinę więcej aniżeli czerwonego. Zobaczymy co teraz będzie się działo.
Wiem, że led a świetlówka to nie to samo chociaż te moje akwarystyczne a więc sporo więcej mają tego "właściwego" światła dla roślin w porównaniu do zwykłych (w domu używanych) świetlówek ale na Twoim miejscu zaglądałbym częściej niż zwykle na rozmiar ich listków chyba, że Tobie wszystko jedno jak wielgachne będą :) no chyba, że przy ledach aż tak ogromne nie będą a za to będą się lepiej rozkrzewiać czego przy moich jakoś nie zauważyłem.
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Mieczysławie kwiat jest piękny. Pierwszy może być pojedynczy a następne już podwójne jak na zdjęciu. Wszystko wskazuje na to, że będzie
różowiał z każdym następnym dniem. Mam też taką czerwoną, która potrafi mieć kwiat pojedynczy a następny podwójny.
Mariola
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, przykro mi,że kwiat nie jest taki, jakiego się spodziewałeś.
U mnie Vasana wyglądała tak ( ta sama roślina od tego samego sprzedawcy).

Obrazek
Kolor się zgadza, tylko brakuje drugiego rzędu płatków.

Natomiast u mnie w tej chwili kwitnie taka ślicznotka. Kwiat żółto-zielono-biały z odrobiną różu. Tak zwane "Rosy adenium" czyli Adenium o pełnych kwiatach, podobnych do róży. Szczepienie z tego lata.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Aleksandro piękny kwiat.
U mnie kwitnie teraz czerwona pojedyncza.

Obrazek
Teraz złośnica o której pisałam wcześniej.

Obrazek
Kwitnie jak chce: raz pojedynczy, a następny podwójny.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Cudowne macie te kwiaty!!! ;:oj

Mieczysław - gratuluję Ci przede wszystkim własnych kwiatów - tych z Twojego wysiewu ;:333
Kibicuję Ci szczególnie jako, że to Ty jesteś od początku moim mentorem - jestem zawsze o krok za Tobą i każdy kwiatek u Ciebie, to większa nadzieja na moje własne :wink:

Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, ale i tak jestem zadowolona z tego sezonu.
Nie straciłam ani jednej rośliny, a te, co są, ładnie przyrosły. Szczególnie te podcinane i ukorzeniane fajnie grubieją, chociaż w górę nie rosną:

Obrazek Obrazek

A choinka rozrasta się nadal (to ten egzemplarz, co sam się zaczął krzewić. Nigdy nie przycinany, ani w żaden inny sposób nie stymulowany do krzewienia. Robi sobie, co chce)
Awers i rewers ;)

Obrazek Obrazek

I rzut oka na część adeniowego gospodarstwa:

Obrazek

Ola - czy to kwiat na tym szczepieniu, które sama robiłaś?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Lucy ja tam bym się cieszył, że one rozrastają się tylko wszerz, a nie wyciągają się. :wit Bardzo fajne grubaski,
a choinka, która udaje arabicum jest taka smukła. :roll:
To Twoje adeniowe gospodarstwo jest rewelacyjne. ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, / ... /
- Ty nie masz się czym pochwalić ? ! - masz bardzo ładne rośliny, oraz cierpliwość w opiece nad nimi, a to jest najważniejsze. Na kwiaty doczekasz się , nawet nie zauważysz jak szybko minie ten czas oczekiwania. Bardzo ładnie krzewią się, muszą mieć u Ciebie dobre warunki wzrostu; ciepło i dużo, dużo słońca. Zapowiadają się na ładnie ukształtowane "drzewka".
Nie straciłam ani jednej rośliny, / ... /
- to się bardzo liczy, a z drugiej strony Adenium nie lubią być "dopieszczane" - to są "twarde" rośliny.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”