Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

sweety pisze: Ja swojego buszu nie wyrzekłabym się za nic
A ja po 10 latach przyzwyczajenia się ... robię rewolucję :wink:

Świerszcz brzmi w trzcinie, u Sweety w dolinie :)
Okami się zastanawia - kolegę będzie miał kota, czy konkurenta :wink:
Rachunek zapłaciłaś za wodę, ja dopiero zaliczkę, tylko u Ciebie nie widać suszy, a mi nie pomogło lanie wody :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem bardzo ciekawa, czy kota będzie chciała z wami zamieszkać
Wpuszczacie ją do domu?
I jak na nią reaguje Okami?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I znowu tytuł jest aktualny! :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne zdjęcia, ale u Ciebie jeszcze całkiem obficie róże kwitną. A ta trawka to co? Obiecałam sobie, że już na nic nie zachoruję, ale u Wandy7 zobaczyłam trawy w jej cudnym ogrodzie i padłam. No muszę sobie jakąś zasadzić...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jak słusznie zauważyła Miłka (takasobie) kolejna jesień zastała mnie w tym wątku, więc jestem ... na bieżąco :wink:
Nie ma co ukrywać, że mamy jesień, ale i ta pora roku ma swoje uroki, jak choćby pola słoneczników :D Natknęłam się ostatnio na takie cudo, jak postanowiłam pojechać do domu nieco inną drogą :D

Obrazek

Obrazek

Miałam sobą ciężki dzień w pracy, a ten widok w mig poprawił mi samopoczucie :D Nieopodal w rowie zauważyłam samotnego astra, więc wzięłam go do mojego ogródka.

Obrazek

A w okolicznej szkółce kupiłam kilka wrzosów, by zmienić kompozycję na zewnętrznym, okiennym oknie :tan

Obrazek

Obrazek

I dosłownie 2 bratki :)

Obrazek

Obrazek

Po powrocie wszystko posadziłam, a dodatkowo na żwirowej rabacie, niedaleko ciurkadełka red barona, który czekał na moje zmiłowanie od kilku tygodni.

Obrazek

Wcześniej skusiłam się także na kompozycję wrzosów, która trafiła do kamionkowego gara.

Obrazek

Późną jesienią wrzosy zadołuje w kompostowniku i wiosną trafi na rabaty :D

Do koszyka wpadł mi także kaktus nn. Ostatnio kaktusy mnie lubią, więc...

Obrazek

Tyle z nowości. Poza lekkim pieleniem i wycinaniem zmarzniętych lub zżółkniętych roślin nie robię nic. Cebulowe nadal czekają na sadzenie ;:219

W ogrodzie jednak nadal kolorowo :D

Kwitną i to bardzo chętnie róże

Purple haze

Obrazek

NN

Obrazek

Alladin palace

Obrazek

Monika

Obrazek

Satin haaze

Obrazek

Sweet Haze

Obrazek

Chippendale

Obrazek

Obrazek

You're beautiful

Obrazek

Garden of Roses

Obrazek

Pastella

Obrazek

Mariatheresia

Obrazek

Obrazek

Golden Celebration

Obrazek

Bright as a button

Obrazek

My girl

Obrazek

Avalon

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek

Nostalgie

Obrazek

Baronesse

Obrazek

Gartenfreude

Obrazek

Pomponella z Cubaną

Obrazek

Rugosa

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

The fairy

Obrazek

New dawn

Obrazek

Penny Lane

Obrazek

I Acropolis :D Wreszcie jestem z niej zadowolona

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/URL

Rozchodniki

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/ca5390bd58272933]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimowity

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cyklameny

Obrazek

Obrazek

Powtarza, choć skromnie, powojnik montana Rubens :) To mu się jeszcze nie zdarzyło.

Obrazek

I tradycyjne takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu (małgocha1960)! Paryż to także było jedno z moich marzeń. Udało się i myślę, że nie powinnaś przesądzać, że nie zobaczysz go na własne oczy. Dziękuje za pochwały! Kordylinę mam pierwszy rok i zamierzam po prostu wziąć ja do domu, do chłodniejszego pokoju :D Mam nadzieję, że uda mi się ją przechować, bo w tym dbanie wygląda na prawdę dobrze!
Patrycjo (Filigranowa27)! Bardzo dziękuję ;:196
Tamaryszku! Przyznam, że kilka chłodniejszych i deszczowych dni sprawiło, iż faktycznie po suszy u mnie nie ma ani śladu. Zawilce to moja wielka miłość, szczególnie te wysokie. Mogłabym godzinami patrzeć jak kołyszą się na wietrze pełne pszczół i innych zapylaczy :D A dzielżany odkryłam niedawno i teraz myślę, że zdecydowanie trzeba je mieć. Zakwitły początkiem sierpnia, a nadal wyglądają świetnie i dodają kolorów ogrodowi. Z dzwonkami to czysty przypadek, ale to dość częste u mnie ;) Dziękuję za miłe słowa!
Andrzeju! Mnie do 10 lat zostało co najmniej 5 :D Okami traktuje Mizerię jak niepotrzebną, konieczną do wytępienia konkurencję, a mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. A po suszy teraz absolutnie nie narzekam na brak wody. Mój ogród także :D Tym razem jest jednak darmowa.
Gosiu (Margo2)! Kot bardzo garnie się do domu i już bywa, ale Okamiego nadal chce rozerwać ze złości. Może z czasem mu przejdzie, bo miałabym ładną parkę :D Może znasz jakieś sposoby?
Sylwio (silvarerum)! Róże kwitną i jak widać wyżej bardo chętnie. Zimniejsze dni dodatkowo dobrze wpłynęły na kolor kwiatów :D O która trawkę pytasz? Mam ich co najmniej kilka i moim zdaniem o tej porze są najpiękniejsze! Koniecznie się skuś!

:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja cudownych słonecznych zdjęć ;:173
Jestem zachwycona Twoimi różami. U mnie dyżurne też są ładne, ale nie ma ich tyle ;:185
A zimowity cudowne! Moje poszły na wieczne łąki ;:145
Cyklameny miałam kiedyś i podzieliły los zimowitów ;:224 Masz je długo? Masz jakiś sposób, by przetrwały?
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Aniu tyle kwiatów u Ciebie ;:oj , jak pięknie jeszcze, jak pięknie ;:138
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Sweety!
Pole słoneczników to rzadki widok :shock:.
Pięknie Ci jeszcze kwitną przeróżne kwiaty.
Martwią mnie tylko te wrzody, które sobie kupiłaś ;:218.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Słoneczniki jak w Prowansji...

Twoje róże przepięknie kwitną, najbardziej podobają mi się te pojedyncze z żółtymi pylnikami i te pastelowe kuliste (Maria Theresa przyjedzie do mnie późną jesienią, cieszę się na nią jak dziecko). Wrzosy bardzo mi się podobają, ale ja chyba nie mam z nimi po drodze. Wsadziłam ostatnio kilka w ogrodzie i po dwóch tygodniach wyglądają jak siedem nieszczęść - brązowieją i widać, że niebawem padną...

Co do trawy - chodziło mi o tą w poprzednim Twoim wpisie, pomiędzy różami. Poszukałam i wyszło mi, że to drżączka. Dobrze trafiłam?

Skusiłam się :wink: Już zdążyłam wsadzić dwie sztuki rozplenicy japońskiej i proso rózgowate, bo akurat udało mi się trafić na nie w naszym "wsiowym" centrum ogrodniczym.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś będzie marcinkowo :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całkiem sporo, ale jedynie białe, pojedyncze ładnie i szybko się rozrastają. Żółte też nieźle. Ale reszta :(

I dzwonkowo :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłko (takasobie)! Ostatnio jeśli coś robię w ogrodzie to zdjęcia ;:224 A róże? Po upalnym, palącym lecie jakby dostały wiatru w żagle i sama jestem zaskoczona, że tak chętnie i całkiem obficie kwitną. Jakby chciały nadrobić... A co do zimowitów i cyklamenów, to w żadne sposób ich nie zabezpieczam. Rosną sobie w gęstwinie, to może to im daje naturalne ciepło? Wydaje mi się, ze tylko jeden zimowit zniknął, ale nie wykluczam, że to ja przypadkiem, sadząc coś innego, zniszczyłam cebulę :( Ale tak juz jest, nie wszędzie wszytsko chce rosnąć i chyba trzeba się z tym pogodzić ;:173
Iwonko (iwona0041)! Grzechem byłoby narzekać, skoro w ogrodzie jest jeszcze całkiem kolorowo. To efekt sadzenia wszystkiego po trochu. I teraz o każdej porze coś kwitnie :D
Jagi! Cóż, nie od razu wpadłam dlaczego piszesz o jakiś wrzodach ;:306 :;230 Przyznaje się bez bicia. Co do pola słonecznik,ów, to aż się zatrzymałam. Na szczęście było gdzie, bo obok biegnie bardzo wąska droga, na której nawet 2 samochodu maja kłopot sie wyminąć. Ale czyż mogłam sobie i Wam odmówić przyjemności takiego widoku? Nie :D
Sylwio (silvarerum)! Z Marii Teresy na 100% będziesz zadowolona. Kupiłam ją do kompozycji z Pastallami, Pashminą i Musntead Wood. I teraz najbardziej jestem zadowolona właśnie z Marii Teresy i Munstead Wood mimo, że zamawiałam je bez przekonania. Maria Teresa jest zdrowa, a kwitnie właściwie bez przerwy, obficie, deszcze jej nie straszne. Co do trawy... Cóż, drżączki nie mam. Ale Podejrzewam jednak, że chodzi Ci o Uniolę latifolię :D Traw mam także sporo, bo ładnie wypełniają rabaty, a późnym latem i jesienią są nie do zastąpienia ;:215 Zatem ulegaj nadal pokusom.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Łan słoneczników o tej porze to prawdopodobnie wysiany poplon ;:108 ...Też nam takie wyrosły w wysianej mieszance poplonowej ,część już przekopana a część później wysiana jeszcze nie kwitnie i też mam taki łan słonecznikowy,ten już chyba nie zakwitnie... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Twoim wydaniu to nawet marcinki są piękne ;:306 Bo ja się ich całkowicie pozbyłam, kiedy szykowałam miejsce na dalie, a miałam ich trochę różnych odmian. Ale nigdy nie pałałam do nich sympatią ;:185
Miłka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu! Myślę, że masz rację. Tym bardziej, że miedzy nimi rosły i inne rośliny. One były jednak nie tak okazałe, jak słoneczniki. Tak, czy siak - piękny widok ;:167

Dla Ciebie kwiat funkii Raspberry Sundae. Świeżutki. Z dziś :D

Obrazek

Miłko! Nie tylko w moim obiektywie marcinki są słodkie. Zobacz na łan moich białych. W październiku? Bezcenny ;:167

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”