Siew trawnika czy nie za późno?
Witajcie!
Mam w zamiarze "zrujnować" swój "stary trawnik" i przygotować podłoże za pomocą glebogryzarki separacyjnej, tylko nie wiem czy przyszły tydzień będzie dobrym okresem, czy nie za późno na siew?
Biorąc pod uwagę fakt że po tym zabiegu potrzeba trochę wygrabić oraz to że gleba powinna troszkę odleżeć (kilkanaście dni) zanim posiejemy trawę.
Czy dobrym rozwiązaniem będzie wykonanie tego zabiegu glebogryzarką na jesień a siew na wiosnę?
Czy lepiej wszystko zrobić na wiosnę?
Proszę o radę
Mam w zamiarze "zrujnować" swój "stary trawnik" i przygotować podłoże za pomocą glebogryzarki separacyjnej, tylko nie wiem czy przyszły tydzień będzie dobrym okresem, czy nie za późno na siew?
Biorąc pod uwagę fakt że po tym zabiegu potrzeba trochę wygrabić oraz to że gleba powinna troszkę odleżeć (kilkanaście dni) zanim posiejemy trawę.
Czy dobrym rozwiązaniem będzie wykonanie tego zabiegu glebogryzarką na jesień a siew na wiosnę?
Czy lepiej wszystko zrobić na wiosnę?
Proszę o radę
Re: Siew trawnika czy nie za późno?
Ja jesienią zdjęłam starą trawę ( a właściwie mech i stokrotki), dałam trochę polifoski i wapno.Trawę siałam wiosną.Jesienny siew trawy może się udać, ale nie musi, to zależy jaka będzie zima.
A na wiosnę spulchniałeś ponownie ziemie przez siewem czy nie?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku siałem w październiku, po 2 tygodniach miałem dywan.
W tym roku będę jeszcze siał pod koniec września. Ja bym siał, na wiosnę przyjdą upały i burze, wtedy będzie klops.
W tym roku będę jeszcze siał pod koniec września. Ja bym siał, na wiosnę przyjdą upały i burze, wtedy będzie klops.
Wzruszyłam trochę metalowymi grabiami i posiałam.Całość przysypałam lekko ziemią i podlewałam.pawelsko pisze:A na wiosnę spulchniałeś ponownie ziemie przez siewem czy nie?
Moim zdaniem można jeszcze spokojnie posiać trawę. Podstawa, aby dobrze podlać ziemię bo mimo ostatnich opadów, ziemia jest wciąż sucha. Trawa zdąży się jeszcze ładnie ukorzenić i na wiosnę będzie bardzo ładna.
Witam, ja bym siała i podlewała (mgiełką), lecz najpierw przygotować podłoże bardzo dokładnie - według mnie to jest klucz do sukcesu.
Także zamierzam teraz wysiać trawkę,tylko obok rosną wysokie drzewa, z których będą opadały liście.Czy to nie będzie przeszkadzało nowo rosnącej trawce?
Jenak zdecydowałem sie na zabieg glebogryzarką separacyjną na wiosnę kilka tygodni przed siewem.
I teraz pytanie:
Zamierzam tym urządzeniem "przeorać" rodzima ziemię a potem siać trawę, jak byście radzili?
Czy po tym zabiegu dołożyć warstwę ładnej ziemi ,siać , przygrabić nasiona i zwałować
czy
dopiero po posianiu przysypać nasiona 1 cm dobrej ziemi i przywałować
Dzięki
I teraz pytanie:
Zamierzam tym urządzeniem "przeorać" rodzima ziemię a potem siać trawę, jak byście radzili?
Czy po tym zabiegu dołożyć warstwę ładnej ziemi ,siać , przygrabić nasiona i zwałować
czy
dopiero po posianiu przysypać nasiona 1 cm dobrej ziemi i przywałować
Dzięki
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma czegoś takiego jak ładna ziemia.
Po przekopaniu równasz, wałujesz, równasz, wałujesz, równasz, siejesz, przysypujesz 0,5cm warstwa piasku i wałujesz.
Po przekopaniu równasz, wałujesz, równasz, wałujesz, równasz, siejesz, przysypujesz 0,5cm warstwa piasku i wałujesz.
A dlaczego warstwą piasku a nie ziemi?PiotrekP pisze:Nie ma czegoś takiego jak ładna ziemia.