annodomini - dojrzeją. W zeszłym roku tak robiłam, do wiader i do domu gdzie się dało, wszystko dojrzało. Jedyny mankament: mszyce mi się rozlazły po innych roślinach. kaLo i jakie smaczne, bo właśnie, bez żadnych skrupułów wrąbałam kilka tych naszych latorośli ( uprzednio nafaszerowanych) na kolację. Nie są ostre, polecam wszystkim ceniącym w paprykach łagodność : Czereśniowa od Kalo nie jest ostra, jest idealna, każdy da jej radę. Jutro faszeruję 2 porcję i wymyśliłam, że przełożę je w słoiku odmianami bardziej wyrazistymi np Satan`s Kiss.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Whitedame- widzę,ze Twoja czereśniowa trochę większa od czereśni U mnie w tym roku tak wygląda peperoni Tondo.
Tylko ona ostra dość mocno. A na czereśniową się czaję na przyszły rok
annodomini zanim je przeniosłam do domu to nie było na nich widocznych mszyc. Dopiero w cieple to tałatajstwo się uaktywniło. kaLo już się piszę na nasionka
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Moje papryczki jeszcze w gruncie, dopiero jak minęły upały wznowiły wzrost i masowo zaczęły zawiązywać owoce. Najbardziej podoba mi się Chili Jamaica Hot Yellow jest wręcz obwieszona małymi papryczkami. Natomiast Chili Nomex Big Jim zaskoczył mnie swoimi dużymi papryczkami w sporej ilości. Jolokia Bhut Czekolada rozrosła się na potężne krzaczycho i gdzie nie gdzie wiszą ,,bombki". Jest jeszcze inna która zaowocowała obficie ale zaginął jej opis więc nie wiem co to za odmiana.
Witajcie, jako że dopadł mnie 2 dniowy przymrozek -3,4oC większość warzyw nie przetrwało. Udało się uratować papryczki Jalapeno powiedzcie proszę jak je przezimować? Mam oddzielne pomieszczenie gospodarcze ( może być ogrzewane ) ale jaki warunki im zapewnić?
Jak przezimować ,zdrową wyrośnięta, obsypaną owocami , które o dziwo wszystkie dojrzały Lemmon Drop. Zostwić owoce i nie przecinać czy przyciąć, owoce oberwać. Zimować będzie w ganku gdzie jest chłodno, ale dodatnia temperatura. Do szklarni nie, bo tam dorosłe rośliny nie mają wstępu do wiosny. W lutym pójdzie do ogrzewanego tunelu. Moje pytanie jest czy przycina się papryczki które chcemy przezimować.
A jak przycinać do zimowania - to będzie moja pierwsza przygoda z takim zabiegiem, więc totalnie nie mam pojęcia co i jak...
Papryczki mam w 3l i 5l doniczkach i przeniose je z ogrodu do domu do piwnicy (pomieszczenie z oknami).