Kompost cz.1
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost
Czyli jeśli ktoś boso nie chodzi po grządkach, można je wrzucać. Gdzieś nawet widziałam ściółkowanie rabat łupinami
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorja suche łupiny z orzechów dość długo się rozkładają. Jeśli mają trafić na kompost to wrzucaj je do wiadra z wodą o ile są to spore ilości Tak robię z kasztanami.Jak podfermentują to wtedy na kompost. Ja spalam łupiny. Jednak widzę , że problem jest nie tylko z łupinami orzechów ale i kasztanów w kompoście. To co jest problemowe do przetworzenia w kompoście oddaję w workach przy ,,wywozie śmieci". W tym sezonie też tak zrobię z liśćmi orzecha i kasztana oraz kasztanów inne na kompost.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Czy dobrze rozumuje że z tymi orzechami włoskimi jest tak że "nie, nie wolno kompostować" tylko jest to trudne i ewentualne nie przerobione fragmenty zostaną... czy tak???
A czy jak wywalę coś na grządki nie przerobionego w 100% to to szkodzi roślinką spowalnia je czy cokolwiek negatywnego powoduje???
A czy jak wywalę coś na grządki nie przerobionego w 100% to to szkodzi roślinką spowalnia je czy cokolwiek negatywnego powoduje???
- Jolek
arek9025 ja nie kompostuję liści orzecha włoskiego ponieważ posiada on jak nieraz wspominano w różnych opracowaniach jakąś substancję która w jakimś stopniu przyczynia się do niewyrastania roślin w pełni. Coś w tym chyba jest bo, oprócz trawy i marnej pokrzywy nic pod nim nie rośnie ( może i przez cień jaki daje). Liście które zgrabywałam pod płot aby uległy rozkładowi i ją nawoziły jednak coś w sobie maja. Nie wszystkie rośliny jakie potem sadziłam przyjmowały się, w tym roku posadziłam dalie i nie kwitną. Maliny nie rozrastają się. Może wymieszane z większą ilością innych liści i przemieszane z glebą nie działają w swoisty sposób.
Jeśli wywalam na grządki fragmenty nie przerobione to wsypuję je do rowku głębokiego na ok 2 szpadle. Do następnego przekopywania rozłożą się Tak też robię z liśćmi które w okresie jesiennym nawiewają mi z pobliskiego lasu a w kompostowniku już się nie mieszczą.
Jeśli wywalam na grządki fragmenty nie przerobione to wsypuję je do rowku głębokiego na ok 2 szpadle. Do następnego przekopywania rozłożą się Tak też robię z liśćmi które w okresie jesiennym nawiewają mi z pobliskiego lasu a w kompostowniku już się nie mieszczą.
-
Jolek właśnie też tak słyszałem o tej "jakiejś substancji" w liściach.
Pytanie czy skorupki orzechów ewentualnie te zielone łupinki się nadają. I jeszcze co z wcześniej wspomnianymi pistacjami które uwielbia cała moja rodzina
Pytanie czy skorupki orzechów ewentualnie te zielone łupinki się nadają. I jeszcze co z wcześniej wspomnianymi pistacjami które uwielbia cała moja rodzina
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Ta substancja to juglon: https://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
Czyli nie stresować się orzechami walić co jest tym bardziej, że mój kompost zużywam po 2 latach kompostowania.
Znajomi Holendrzy, mający naprawdę duży ogród i gigantycznego orzecha włoskiego wyśmiali mnie, jak próbowałam im wytłumaczyć, że nie kompostuje się odpadów z orzecha Powiedzieli, że od pokoleń to robią i nie zauważyli, żeby ich plony były małe, a ogród kwiatowy mają jak z książek... Moje orzechy jeszcze małe, ale zamierzam też je kompostować... w końcu ile tego kompostu rozrzucamy pod rośliny... z 10cm? dżdżownice przyjdą i tak to przemieszają z ziemią
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do tych co boją się kompostować liście orzecha... co z takimi liśćmi robi się w naturze? same się spalają?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Problemem nie jest to, że liście nie dadzą rady się rozłożyć, tylko to, że rozkładają się długo i uzyskany kompost nie służy wszystkim roślinom.
U mnie w odległości 2,5 m od pnia orzecha rośnie borówka amerykańska i czuje się dobrze (tylko ma połowę owoców z tego, ile by miała na słońcu). Trzy borówki rosnące koło wiśni mają się podobnie. Nie widzę różnicy.
*Krzaki owocują słabiej, ale świadomie posadziłam je w rzędzie dużych drzew, bo dzięki takiemu usadowieniu jeszcze teraz jem owoce, gdy na tych samych odmianach na słonecznym miejscu dawno się skończyły.
U mnie w odległości 2,5 m od pnia orzecha rośnie borówka amerykańska i czuje się dobrze (tylko ma połowę owoców z tego, ile by miała na słońcu). Trzy borówki rosnące koło wiśni mają się podobnie. Nie widzę różnicy.
*Krzaki owocują słabiej, ale świadomie posadziłam je w rzędzie dużych drzew, bo dzięki takiemu usadowieniu jeszcze teraz jem owoce, gdy na tych samych odmianach na słonecznym miejscu dawno się skończyły.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
A konkretnie jakim roślinom nie służy jest ktoś w stanie napisać ???
A czy np. dalie po jesiennym przycieciu nadają się na kompost?
Zastanawia mnie czy sa trujące ?
Zastanawia mnie czy sa trujące ?
Mąż Ani
- Jolek
ania156 jak najbardziej nadaje się na kompost. Dalie nie są trujące