Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Lucynko,
masz piękne rośliny! W szczególności na tej zbiorówce widać,jakie są zdrowe i dorodne.
A ten kwiat, to właśnie moje szczepienie z tego roku ;)
masz piękne rośliny! W szczególności na tej zbiorówce widać,jakie są zdrowe i dorodne.
A ten kwiat, to właśnie moje szczepienie z tego roku ;)
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ra Chi Nee Pan Dok (RCN) jeden z ciekawszych adenium, ma bardzo cienkie delikatne odnogi.
Tu jeszcze nie przesadzony do nowego podłoża.
Dwa tygodnie temu wyciągnięty z doniczki.
Posadzony, po kilku dniach złapał nie wiem skąd przędziorki, opryskany dwa razy przędziorki zginęły ale listki zleciały.
Stał kilka dni pod lampą po kilku dniach pojawiły się nowe listki.
Na początku roku posadzony odcięty kawałek od tego RCNa do podłoża, wyrósł dośc wysoki kawałek z bocznymi pędami.
Miesiąc temu posadziłem jeszcze jeden mały kawałek, obecnie rośnie ładnie ale czy sam się rozkrzewi, zobaczymy.
To obesum miało zrobione trzy otwory dwa lata temu, aby można było przez nie przełożyć pędy przez to wzrastałby ilość pędów na kaudesie. Ołówek siedzi aby kaudeks nie zarósł, nowy pęd czeka na podrośnięcie i powędruje w otwór.
Po przesadzeniu do nowego podłoża roślina rośnie bardzo dobrze pod lampą, część korzeni wystawiłem też na zewnątrz.
Na niektórych kółeczkach wybijają młode pędy.
Korzenie na dwa tygodnie będą przykryte.
Tu jeszcze nie przesadzony do nowego podłoża.
Dwa tygodnie temu wyciągnięty z doniczki.
Posadzony, po kilku dniach złapał nie wiem skąd przędziorki, opryskany dwa razy przędziorki zginęły ale listki zleciały.
Stał kilka dni pod lampą po kilku dniach pojawiły się nowe listki.
Na początku roku posadzony odcięty kawałek od tego RCNa do podłoża, wyrósł dośc wysoki kawałek z bocznymi pędami.
Miesiąc temu posadziłem jeszcze jeden mały kawałek, obecnie rośnie ładnie ale czy sam się rozkrzewi, zobaczymy.
To obesum miało zrobione trzy otwory dwa lata temu, aby można było przez nie przełożyć pędy przez to wzrastałby ilość pędów na kaudesie. Ołówek siedzi aby kaudeks nie zarósł, nowy pęd czeka na podrośnięcie i powędruje w otwór.
Po przesadzeniu do nowego podłoża roślina rośnie bardzo dobrze pod lampą, część korzeni wystawiłem też na zewnątrz.
Na niektórych kółeczkach wybijają młode pędy.
Korzenie na dwa tygodnie będą przykryte.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Mój nieduży niepozorny obesum o dość ładnym kolorze, stare zdjęcie.
Roślina utworzyła za to ładny system korzeniowy, który rozszerzyłem styropianem.
Część styropianu pozostał w ziemi, reszta wystaje, pędzie usunięta jak korzenie się wzmocnią.
Jego druga strona.
To obesum powinno być białe, ma malutkie pąki, zobaczymy.
Drugie obesum o dość ładnych kwiatach zaczęło się psuć od dołu.
Postanowiłem je ukorzenić w doniczce, pociąłem je na kawałki.
Ta sama roślina zaszczepiona na innej roślinie, naprzeciwko pierwsza po lewej stronie, o ostrych, wąskich liściach.
Ten sam kawałek zaszczepiony na matce.
Po wyrośnięciu.
Ta po lewej stronie na dole to matka o takich kwiatach, o okrągłych liściach zdjęcie trzecie na górze, liście na dole
Zaszczepiłem na niej jeszcze jedną roślinę o długich wąskich liściach i o ładnych kwiatach.
To ona.
Kupiłem w internecie roślinę o bardzo ładnych kwiatach, jeden kwiat był na roślinie.
Po przekwitnięciu ściąłem cały dłuższy pęd i zaszczepiłem go na kolejnej tej samej roślinie.Został sam
mały kaudeks, wstawiłem go pod lampę aby ładnie odrósł.
Roślina utworzyła za to ładny system korzeniowy, który rozszerzyłem styropianem.
Część styropianu pozostał w ziemi, reszta wystaje, pędzie usunięta jak korzenie się wzmocnią.
Jego druga strona.
To obesum powinno być białe, ma malutkie pąki, zobaczymy.
Drugie obesum o dość ładnych kwiatach zaczęło się psuć od dołu.
Postanowiłem je ukorzenić w doniczce, pociąłem je na kawałki.
Ta sama roślina zaszczepiona na innej roślinie, naprzeciwko pierwsza po lewej stronie, o ostrych, wąskich liściach.
Ten sam kawałek zaszczepiony na matce.
Po wyrośnięciu.
Ta po lewej stronie na dole to matka o takich kwiatach, o okrągłych liściach zdjęcie trzecie na górze, liście na dole
Zaszczepiłem na niej jeszcze jedną roślinę o długich wąskich liściach i o ładnych kwiatach.
To ona.
Kupiłem w internecie roślinę o bardzo ładnych kwiatach, jeden kwiat był na roślinie.
Po przekwitnięciu ściąłem cały dłuższy pęd i zaszczepiłem go na kolejnej tej samej roślinie.Został sam
mały kaudeks, wstawiłem go pod lampę aby ładnie odrósł.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Jerzyk, takie cuda pokazujesz, że ja już nie nadążam . Czy dobrze zrozumiałam, ukorzeniałeś środkowy kawałek pędu, nie wierzchołkowy, tylko środkowy?
Basia
Basia
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Nie wiem czy się dodrze wyraziłem, na ósmej z góry roślinach szczepiłem te wszystkie nowe szczepki, z nowej rośliny odciąłem pęd główny, który zaszczepiłem na jednej z tych przyciętych roślin z tego zdjęcia.
Mam trzy gotowe nowe rosnące zrazy z nowym ulistnieniem i czwartą zaszczepioną nowy pęd.
Mam trzy gotowe nowe rosnące zrazy z nowym ulistnieniem i czwartą zaszczepioną nowy pęd.
Jerzy
Jerzy
Chodzi mi o siódme zdjęcie. To są ukorzenione kawałki pędów? Nie pędy wierzchołkowe?
Basia
Basia
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Tak te cztery to są ukorzenione kawałki pędów nie pędy wierzchołkowe, dlatego jest kilka rodzajów liści na adenium.
Jerzy
Jerzy
Zdradzisz tajemnicę, jaki ukorzeniacz stosujesz? Przymierzam się do cięcia moich roślin na wiosnę i chciałabym chociaż część ukorzenić. Moja jedyna próba kilka lat temu nie powiodła się. .
Basia
Basia
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Jak ukorzeniam kawałki pędów to smaruję obie przecięte kawałki maścią ogrodniczą tą nową, po zaschnięciu na drugi dzień wsadzam kawałki do podłoża mineralnego. Ukorzeniają się szybko, nie stosowałem ukorzeniacza.
Jerzy
Jerzy
Dziękuję, wypróbuję na wiosnę .
Basia
Basia
W czym robię błąd, że na doniczkach pojawił się jakiś zielony osad (tak jakby jakieś glony), a na wierzchu podłoża i części roślin żółty osad, wpadający w miedziany kolor?
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Justyna
To zależy jaki jest skład podłoży, czy barwi kaudeks jaki dany jest nawóz, czy używasz nawóz w proszku i jaki, czy woda jest odstana.
Moje adenium - To są Baranie rogi, które mają pojedyncze, dość wysokie pędy.
Każdy trzeba było łapać drutem, dwa razy.
Przyciąłem te długaśne pędy, aby się rozkrzewiły. Na każdym pędzie wyrosły trzy zawiązki.
Wyszły na każdym trzy gęste pędy.
To jest posadzone obesum aby wydłużyć mu korzeń i wyrósł on długi w rurce.
Jeden z korzeni wyrósł jako główny, drugi mniejszy, ten mniejszy oplotłem wokół grubszego.
Wyciągnięty z doniczka, nie zdążył dorosnąć do doniczki.
Tu już z przystrzyżonym korzeniem.
Posadzone do doniczki z okręconym korzeniem.
Niech spokojnie rosną, dzięki korzeniowi głównemu wydłużył się mocno kaudeks.
To zależy jaki jest skład podłoży, czy barwi kaudeks jaki dany jest nawóz, czy używasz nawóz w proszku i jaki, czy woda jest odstana.
Moje adenium - To są Baranie rogi, które mają pojedyncze, dość wysokie pędy.
Każdy trzeba było łapać drutem, dwa razy.
Przyciąłem te długaśne pędy, aby się rozkrzewiły. Na każdym pędzie wyrosły trzy zawiązki.
Wyszły na każdym trzy gęste pędy.
To jest posadzone obesum aby wydłużyć mu korzeń i wyrósł on długi w rurce.
Jeden z korzeni wyrósł jako główny, drugi mniejszy, ten mniejszy oplotłem wokół grubszego.
Wyciągnięty z doniczka, nie zdążył dorosnąć do doniczki.
Tu już z przystrzyżonym korzeniem.
Posadzone do doniczki z okręconym korzeniem.
Niech spokojnie rosną, dzięki korzeniowi głównemu wydłużył się mocno kaudeks.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Jerzy - chciałbym zapytać o folię, której użyłeś do wyłożenia "cieplarki" do doświetlania Adenium - to jest "jakaś" specjalna czy zwykła folia aluminiowa "śniadaniowa" ?Jerzyk pisze:
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V