Epipremnum - problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 paź 2015, o 05:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Epipremnum złociste
Dziwne, normalnie te rośliny rosną błyskawicznie, spróbuj z nawozem.
Właśnie niedawno dodałem nawozu ale nadal nie widać jakiś większych efektów, może spróbować z ukorzeniaczem albo specjalnym nawozem do zielonych roślin ? Bo na razie mam nawóz z odchodów dżdżownic
A był tam kawałek łodyżki, czy sam listek? Może roślina nie ma skąd wypuścić nowych pędów?
Re: Epipremnum złociste - problemy w uprawie
Właśnie sam listek, ale nie więdnie więc chyba powinien choć troche urosnąć
Wiesz co , wstaw zdjęcie, bo może to coś innego. Nie widziałam jeszcze, żeby sam listek epipremnum wypuścił korzenie.
Wg mnie on już nic nie wypuści, nie ma skąd. Chociaż skoro wypuścil korzenie ,to może jest tam jakieś "oczko". Może mądrzejsi się wypowiedzą.
Oby, może potrzebuje czasu?
- mkarpinski
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2015, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
Mam nietypowy problem z moim epipremnum. zauważyłem, ze na jednym z dużych pędów zerwał się korzeń.
Nie wiem z jakiego powodu, natomiast nie bardzo wiem co z tym teraz zrobić. W ziemi został fragment taki jak na zdjęciu, natomiast u góry ma już sporawe liscie.
Pewno teraz mi zaczną jeden po drugim odpadać (chociaż już się trzyma 3 tyg odkąd to zauważyłem). Na pewno na tym pędzie wyrastają już żadne nowe liście (na reszcie owszem).
Nie bardzo wiem co teraz z tym zrobić, żeby odżyło i się dalej rozwijało...
Poniżej zdjęcie fragmentu korzenia który pozostał i liści na tym pędzie.
http://share.pho.to/9o2nX
Pozdrawiam
Mam nietypowy problem z moim epipremnum. zauważyłem, ze na jednym z dużych pędów zerwał się korzeń.
Nie wiem z jakiego powodu, natomiast nie bardzo wiem co z tym teraz zrobić. W ziemi został fragment taki jak na zdjęciu, natomiast u góry ma już sporawe liscie.
Pewno teraz mi zaczną jeden po drugim odpadać (chociaż już się trzyma 3 tyg odkąd to zauważyłem). Na pewno na tym pędzie wyrastają już żadne nowe liście (na reszcie owszem).
Nie bardzo wiem co teraz z tym zrobić, żeby odżyło i się dalej rozwijało...
Poniżej zdjęcie fragmentu korzenia który pozostał i liści na tym pędzie.
http://share.pho.to/9o2nX
Pozdrawiam
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokaż całą roslinę, bo po tym fragmencie zdjęcia nie jestem w stanie ocenić, czy jest to rzeczywiście korzeń, czy może fragment zaschniętego pędu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mkarpinski
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2015, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to jest korzeń (jedyna część tego pędu rośliny, która jest faktycznie w ziemi). Z drugiej stronie wyrastają nowe liście, a przynajmniej powinny bo od dłuższego czasu na tym konkretnym pędzie nic nie wyrasta.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja na tym zdjęciu nie widzę korzenia, tylko zaschnięty pęd.
Prosiłam o zdjęcie całości.
Prosiłam o zdjęcie całości.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Różne kolory na liściach Epipremnum - choroba ?
Otóż moje rośliny od jakiegoś roku (może ciut ponad) mają kłopoty z liśćmi. Różne. Raz nagle dosłownie wszystkie pożółkły i odpadły. Teraz na innych pojawia się takie coś jak na zdjęciach .Na jednych są to wyraźne kropki jak by wyjedzone, na innych coś w rodzaju początku procesu gnilnego. Inne zaś tylko na końcach schną Na szczęście nie dotyczy to wszystkich liści. Na jednej roślince to ok 3-4. Mam nadzieję, że pomożecie, bo boję się i o Epipremnum jak również o inne kwiaty, których mam sporo