Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

grazka100, jeśli te małe tykwy dopiero rosną, to nie ma szansy, że uda się je wysuszyć. Skurczą się i zgniją.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mustysia Moje tykwy tylko pną się po balkonie, a posadzone są w ziemi pod balkonem. Jednak kiedy wyrywałam inne krzaczki tykw nie miały wielkich korzeni, troszkę dłuższe od np. korzeni cukinii. Forumowicze sadzą tykwy w donicach i dochowują się całkiem ładnych zbiorów. Trzeba je wtedy odpowiednio nawozić i nie dopuszczać do przeschnięcia ziemi. Moje mimo, że rosną w gruncie to podczas upałów liście miały zwieszone. Podlewałam wtedy obficie letnią wodą, ale liście odżywały dopiero, kiedy słońce na nie nie świeciło. Takie tykwy w donicach to duże wyzwanie i uwiązanie. Przydałby się jakiś system nawadniania.
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

mustysia - ja uprawiam na balkonie. Potrzebne są duże donice jeśli mają być ładne, sporo też daje drenaż z keramzytu bo pomaga kontrolować wilgotność. Na ziemię się trzeba trochę wykosztować bo potrzebna jest jak najbogatsza w składniki odżywcze. Testowałem taką, która zawiera w sobie żel wiążący wodę i całkiem nieźle się to sprawdza, ale i tak trzeba codziennie podlewać wodą w zadziwiających jak na balkon ilościach... w największych upałach to i ponad 20l na dobę. Generalnie da się uprawiać na balkonie ale przygotuj się, że zarośnie Ci go kompletnie :). U mnie w tym roku to po prostu ściana liści była w szczycie sezonu. Coś około 20 owoców mam, na dniach pewnie zbiory więc ilościowo nie jest źle. Jeśli chodzi o wielkość to porównując z okazami ogrodowymi z tego wątku to nie jest się dużo w tyle ale trzeba się liczyć, że mogą być nieco mniejsze niż ogrodowe nawet jeśli będziesz regularnie nawozić :). Chociaż jeśli będziesz przerywać owoce i np, zostawisz tylko po jeden czy dwa na każdym krzaczku to pewnie można próbować się ścigać z ogrodnikami - po prostu trzeba wziąć poprawkę, że w doniczce roślina ma mniejszą wydajność niż w gruncie.
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Kontakt:

Post »

Hehe zdaję sobie sprawę, że balkon będzie cały zarośnięty. Muszę pomyśleć o jakimś stelażu żeby tykwy pięły się po nim a nie po moich sznurach na pranie. Chyba, że zrezygnuję z wieszania prania na sznurach (co w szaleństwie tykwowym jest możliwe..) Tykwy posadzone na balkonie będę próbowała kontrolować jeśli chodzi o wzrost. Przytnę je po 7 parze liści i kiedy zawiążą się owoce i będę pewna, że nie zżółkną będę przycinać aby nie rozrastały się nadmiernie. Myślę też o nawadnianiu. Żeby rośliny miały cały czas dostęp do wody zastosuję takie rozwiązanie jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

No i o tym keramzycie muszę przeczytać bo się nie orientuję :(

karls pokażesz swój balkon i swoje zbiory? ile miałeś na nim posadzonych roślin?

Mój balkon ma 6m długości i 1,20m szerokości. Osłonięty jest ścianami z dwóch stron i wychodzi na południową stronę. Tak więc całe lato jest na nim słoneczko.

Kilka poglądowych zdjęć (jeśli nie można takich tutaj wstawiać to zaraz je usunę)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Z części kwiatów pewnie trzeba będzie zrezygnować ale cóż...chcę spróbować w przyszłym roku z tykwami.
mustysia
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Moje tegoroczne zbiory prezentują się tak. :) Tykwy po lewej są już całkowicie wysuszone. Z chęcią podzieliłbym się nasionami, jednak większość zbioru idzie na sprzedaż, a ponadto podczas zapylania porobiło się mnóstwo mieszańców, gdyż nie bawiłem się w identyfikowanie każdego męskiego kwiatu.

Obrazek
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piękne! Zwłaszcza te okrągłe i spłaszczone oraz te z tyłu wielkie gruszki :) masz już na nie kupców?
mustysia
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Te kuliste nazywają się Cannonball Gourd, a "gruszki" to Martin House. Nasiona tych i wielu innych odmian zawsze kupuję u tej samej allegrowiczki. Mogę podesłać link do jej konta w prywatnej wiadomości. :wink:
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Takie sobie tykwy
Najdłuższe
185 cm
176 cm

Obrazek

Obrazek
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Zdaje się, ze nie załapię się na nasiona od Eryka bo ma przeznaczone je na sprzedaz w całosci, gdyby ktoś miał i chciał się podzielić nasionami Cannonball Gourd to ja chętnie sie wymienię. mustysia jak będziesz chciała nasiona tych okrągłych spłaszczonym to wal jak w dym :wit (mam nadzieję, ze się dobrze wysuszą :oops: ) Też dostałam parę od Doroty46 ;:196 a teraz będzie już dużo.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Karls
200p
200p

Post »

mustysia pisze: karls pokażesz swój balkon i swoje zbiory? ile miałeś na nim posadzonych roślin?

Mój balkon ma 6m długości i 1,20m szerokości. Osłonięty jest ścianami z dwóch stron i wychodzi na południową stronę. Tak więc całe lato jest na nim słoneczko.
Oto zdjęcia z dzisiejszych zbiorów. Na pierwszym pudełko zapałek dla oddania skali. Zdjęć balkonu nie wstawiłem ale ma podobne wymiary co u Ciebie, też ściany z obu stron, tylko wychodzi na południowy wschód bardziej. Na długość jest chyba minimalnie krótszy, może z 0,5 metra ale jak widzę po zdjęciach to twój jest węższy z kolei, więc powierzchniowo pewnie na jedno wyjdzie. Jak na taki metraż to myślę, że zebranie 20 owoców to dobry wynik :) - tyle mi się udało w tym roku. 3 różne odmiany - birdhouse, kobra i marenka. Tych ostatnich było najwięcej ale też są najmniejsze - mogłem poprzecinać i zostawić tylko część ale jakoś się za to nie wziąłem i tak już zostało. Jednak w warunkach balkonowych 3 owoce na krzak to mi się wydaje rozsądne maksimum a ja je prawdopodobnie przekroczyłem na niektórych (ciężko dokładnie określić w takim gąszczu :)). Jeśli twój balkon jest od południa to tym bardziej musisz zadbać o dobre nawodnienie. U mnie słońce nie jest przez cały dzień, tylko tak do wczesnego popołudnia a i tak w największych upałach potrafiły trochę opadać i podnosiły się jak bezpośrednie słońce przechodziło.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jak byś miała jakieś pytania to oczywiście pisz ;).
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Eryk-kun tykwy piękne więc na pewno znikną jak ciepłe bułeczki. A gdyby nie wiem jakim cudem stało się inaczej to...może przyjdą dla mnie lepsze czasy i się na którąś załapię ;) tymczasem zanim tych czasów jeszcze nie ma zmuszona jestem poprosić Cię o namiary na panią od nasionek.

Violunia bardzo chętnie skorzystam z Twojej oferty tylko co ja w zamian mogłabym Ci ofiarować? Mam tylko standard bo chyba od tego każdy zaczynam a jak wiadomo apetyt rośnie w trakcie jedzenia. Jak dobrze pójdzie będę miała nasionka miniaturowej tykwy. Nie wiem co z tego wyrośnie, ale gdybyś była zainteresowana to służę ;) jak nasionka dotrą dam znać.

Karls Twoj zbiór tykw jest imponujący a jeszcze kiedy pomyślę, że wyhodowałeś je na balkonie... heh jesteś światełkiem w tunelu, które właśnie zobaczyłam ;) to ja z działki mam mniejszy zbiór od Twojego.. ale fajnie, że można, że rosną i że się udaje ;) chęci mi nie brakuje. O kwiaty dbam wiec o tykwy też będę. Zastanawiam się, czy posadzenie na takim balkonie 5 roślin to za dużo? Czy może lepiej 3?
Z pewnością w przyszłym roku zrezygnuję z sadzenia marenki i wężowej. Natomiast chciałabym wzbogacić hodowlę o inne gatunki. Naoglądałam się na forum Waszych cudenie? i zachorowałam..

No i ciagle się zastanawiam czy te cobry bez zgrubienia na górze szyjki to cobry czy jakaś inna odmiana? Czy może to, że mają one proste szyjki to wina zapylenia przez inny gatunek? I co urośnie z nasionek? Typowa cobra czy może krzyżówka?

Wątek handlowy jest tutaj :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11 - mod./jokaer.
mustysia
Karls
200p
200p

Post »

Kobry mogą mieć zgrubienie lub nie, podobnie jak birdhouse-y czasem mają dwie "krągłości" a czasem tylko jedną. Ja liczyłem, że trafi mi się ta odmiana kobry ze zgrubieniem a jak widać mam proste, tylko ta najmniejsza ma coś na ten kształt :).
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;) A ile roślin posadziłeś na swoim balkonie?
mustysia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Zastanawiam się, czy nie ułożyć tykw na podłodze podgrzewanej w kuchni? Schnąć mogą dużo szybciej, ale czy sie nie odkształcą? Próbował ktoś suszyć je inaczej niż na wisząco?
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Kiedyś postawiłem jedną na grzejniku, to się pozapadała. Inną w pokoju w którym było około 20 stopni, to pojawiły się plamy. Na szczęście plamy nie są jakieś groźne, tylko kiepsko to wygląda.
Moim zdaniem tykwy powinny schnąć wolno, przynajmniej w początkowej fazie, kiedy ma jeszcze sporo wody w sobie, jak będziesz chciała przyspieszyć, stawiając na podgrzewanej podłodze, lub nawet obok grzejnika, to może być za szybko.
Najlepiej wybierz najgorszą tykwę i zrób próbę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”