Tulipany cz.3
Re: Tulipany cz.3
Te moje rabatki mają po roku i po 2 lata. Latem kwitną tam lilie, floksy, goźkiki, róże, dzwonki.... Są też juki, hosty i żurawki... mieczyki, dalie i różne jednoroczne.
I tak właśnie się zastanawiam nad posadzeniem tulipanów w doniczkach po chryzantemach, żeby wcześniej je wyjąć i posadzić w to miejsce coś innego. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i rady w związku z tym?
I tak właśnie się zastanawiam nad posadzeniem tulipanów w doniczkach po chryzantemach, żeby wcześniej je wyjąć i posadzić w to miejsce coś innego. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i rady w związku z tym?
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Musi być niesamowity widok , jak jeszcze dosadzisz nowości odnośnie sadzenia cebulek w donicach czy koszykach nie pomoge - sama mam ten dylemat ze względu na buszującą nornice i jeszcze nie podjęłam decyzji jak sadzić cebulki
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
To może ja opiszę moje doświadczenia z doniczkami- te tulipany rosną w takiej donicy po chryzantemach.
Udały się, ale to było w ubiegłym roku. W tym roku miałam posadzone w dużych donicach- ale nie mam zdjęcia nie było mnie w tym czasie jak kwitły.
Mam za to zdjęcie mieczyków w takich samych donicach
http://images68.fotosik.pl/1216/ff55607f656df1f5med.jpg
http://images67.fotosik.pl/1217/013014a2d1895110med.jpg
Ogólnie mam wrażenie, że posadzone bezpośrednio w gruncie i tulipany i mieczyki są ładniejsze dorodniejsze.
Jednakże w donicach mogą też być piękne ale- potrzebują dwa razy więcej naszej opieki- dużo więcej podlewania i dokarmiania.
Natomiast w takich dużych donicach pięknie rosną róże, lepiej niż w gruncie, np. Graham Thomas
http://images68.fotosik.pl/1216/185abb254f2e7326med.jpg
Pozdrawiam Marzena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
InesS Sadziłam tulipany do doniczek wkopanych i rosły żle. Natomiast dobrze rosną w koszykach . Jak zaczynają żółknąć po przekwitnięciu, wyciągam całe koszyki i na boku dojrzewają. Do koszyków daję bardzo dobrą ziemie.
Czy kupował ktoś z Was mix tulipanów 100-200 sztuk z all.... Lub innych firm wysyłkowych? Proszę pochwalcie się zdjęciami jak zakwitły Wasze tulipanowe niespodzianki. Jestem bardzo ciekawa co może zakwitnąć.... Czy raczej takie zwykłe pospolite?
Tulipany
Witam wszystkich forumowiczów.Chciałbym posadzić tulipany i gdy zakwitną a raczej przekwitną to w tym miejscu obok posadzić mieczyki.Czy to dobre rozwiązanie bo chciałbym do maksimum wykorzystać powierzchnie ogrodu.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ze względu na jakieś potwory w glebie, które wyżerają, ryją i robią ogromne doły, w które nawet róża wpada powsadzałam wiadra budowlane ile tylko mogłam. W ten sposób zrobiłam sobie drugi ogród, bo do tych wiader wstawiam donice z cebulkami, które po przekwitnięciu wyciągam i do wiadra wstawiam następne roślinki, np mieczyki
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2015, o 09:20
A to ciekawe rozwiązanie. Można gdzieś tutaj znaleźć zdjęcia Twojej rabatki?Eliza52 pisze:Ja ze względu na jakieś potwory w glebie, które wyżerają, ryją i robią ogromne doły, w które nawet róża wpada powsadzałam wiadra budowlane ile tylko mogłam. W ten sposób zrobiłam sobie drugi ogród, bo do tych wiader wstawiam donice z cebulkami, które po przekwitnięciu wyciągam i do wiadra wstawiam następne roślinki, np mieczyki
U mnie na szczęście koszyki do sadzenia cebulek sprawdził się dosyć dobrze.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Jak robię zdjęcia to staram się zamaskować te donice i wiadra, ale trochę wygląda to tak:
za chryzantemą jest wiadro, w którym wiosną kwitły narcyze, potem kwitły lilie, a obecnie stoi tam donica z tulipanami.
Po prawej stronie też widać donicę, ale nie widać że stoi ona w dużym wiadrze
Staram się nie pokazywać wiader wkopanych w glebę :
W podłużnej donicy stoją 3 małe doniczki z narcyzami, które latem zasychały pod balkonem a w tej donicy rosły bratki
Moje tulipany są w tym wątku od strony 23
za chryzantemą jest wiadro, w którym wiosną kwitły narcyze, potem kwitły lilie, a obecnie stoi tam donica z tulipanami.
Po prawej stronie też widać donicę, ale nie widać że stoi ona w dużym wiadrze
Staram się nie pokazywać wiader wkopanych w glebę :
W podłużnej donicy stoją 3 małe doniczki z narcyzami, które latem zasychały pod balkonem a w tej donicy rosły bratki
Moje tulipany są w tym wątku od strony 23
Pozdrawiam Ela
InesS, ja mam złe doświadczenia z zakupów na AL, (chodziło o cebulki lilii)chyba że przez AL kupisz od B.K. Benex, czy Firma lilia z Częstochowy. A ktoś kto jednego roku pojawia się pod takim adresem, w drugim pod innym , to niestety nie zależy mu na opinii, a na wielkości sprzedaży.Widziałam zdjęcie twoich zakupów cebulek tulipanów od B.K. pozazdrościć widoków wiosną. Ja w tym roku zamówiłam również mix a dodatkowo tych pełnych ze zdjęcia na poprzedniej stronie.
Trochę było mi mało tulipanów a wszystkie takie śliczne i niesamowicie kolorowe, że dokupiłam sobie jeszcze mix 200 szt. + po 5 szt. pełnych we wszystkich kolorach i odmianach. Razem ponad 100 odmian. Na wiosnę okaże się wszystko co i jak zakwitnie. Szkoda tylko, że u mnie już od tygodnia temperatura nocami na minusie, ale mam nadzieję, że tulipanom podczas sadzenia nie ma to znaczenia.
Ja mam wszystkich ok 500 i wiosną jak zakwitają to aż chce się być na działce. Jak do tego co widziałam u ciebie jeszcze dołożysz to co kupiłaś to aż trudno sobie wyobrazić jak bajecznie będzie wiosną. Chyba nawet tęcza wysiada przy tych kolorach. U nas też już na minusie prawie każdej nocy.