W tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... o%C5%9Blin , jest co nieco o doświetlaniu.
- czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź - światło czerwonych diod będzie stymulowało wzrost wegetatywny roślin ?/ ... / że jeszcze czerwonych jest prawie 3 razy więcej aniżeli niebieskich to te biedne roślinki będą rosły w górę na metry...
- ja również wszelkie "operacje chirurgiczne" na moich roślinach Adenium, czasami jest to kilkanaście roślin, wykonuję bez zabezpieczania rąk. Po wykonaniu "zaplanowanych - koniecznych" czynności dokładnie myję ręce, chociaż gdy nie mam rąk, palców poplamionych sokiem, nie zawsze to robię (przez zapomnienie lub pośpiech), chociaż takiego postępowania nie polecam. Sok Adenium musi faktycznie być "mocnym chemicznie" ponieważ skalpel, którego używam do przycinania Adenium, pod wpływem soku robi się czarny.jang pisze:A zauważyłeś, że on wszystko gołymi rękoma ... jakoś mu tak nie całkiem straszny ten trujący płyn z roślinek....
- kontynuując temat doświetlania roślin i używanych do tego celu źródeł światła mam prośbę - Jerzy - możesz rozwinąć temat - napisać kilka zdań na temat źródła światła niebieskiego, które użyłeś do doświetlania tego Adenium, jaka to lampa, żarówka ? Myślę, że ten temat nie tylko interesuje mnie, ale również większość Forumowiczów entuzjastów Adenium.Jerzyk pisze: To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi / ... /.
- na tej fotce, kwiat prezentuje się całkiem inaczej niż w poprzednim poście w którym go pokazywałaś. Wygląda bardzo ładnie