Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Aleksandro to niesamowite, każdy kwiat inny. Moja bidula jeszcze inaczej kwitła.
Oto one:

Obrazek

Obrazek

To są dwa kolejno po sobie kwitnące kwiaty. Twój Olu najładniejszy. Od czego to zależy ?
Mariola
AleksandraBdg

Post »

Sama jestem ciekawa z czego to wynika. Może od nawożenia czy ogólnych warunków. Albo są to rośliny na tyle niestabilne,że kwiaty są zmienne. U mnie pierwszy i drugi kwiat wyglądał identycznie :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

AleksandraBdg pisze:Obrazek
- na tej fotce, kwiat prezentuje się całkiem inaczej niż w poprzednim poście w którym go pokazywałaś. Wygląda bardzo ładnie ;:138 . Jest już całkowicie rozkwitnięty ? Środek kwiatu wygląda jakby środek miał podświetlony ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, kwiat zaczął rozwijać się dopiero dziś. Jest szansa,że jutro będzie troszkę większy lub bardziej rozwinięty.
A ten środeczek tak wygląda, bo zdjęcie wykonane w momencie,kiedy słonko pięknie świeciło :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009

Światło niebieskie jest niezbędne przy doświetlaniu niektórych roślin 25 x 3 W. Przy lampie niebieskiej usytuowałem żarówkę ze sporymi LED - ami, 7 diod niebieskich, 5 diod czerwonych, mała ilość światła czerwonego miesza się z niebieskimi co daje dobry efekt. Żarówka i niebieska lampa wisi po lewej stronie, po prawej wisi lampa 50 W 25 x 3 W color red, blue 4:5, koloru niebieskiego jest troszkę więcej, czerwonego minimalnie mniej, odbite światła mieszają się wszystkie.

Obrazek

Listki zielone są gęste, rosną w miarę wystarczająco.

Obrazek

Onectica

Postanowiłem posadzić baranie rogi na dość sporym kamienie. Miał na końcach strasznie dużo krótkich korzeni, które musiałem wszystkie usunąć.

Obrazek

Teraz jest bardziej czysty, z dołu nie usuwałem, żadnych korzeni. Musiałem wcisnąć między główne korzenie styropian aby nie stykały się ze sobą.

Obrazek

Podwójne patyki trzymają korzenie, żeby roślina nie przewróciła się.

Obrazek

Obrazek

Baran siedzi na kamieniu.

Obrazek

i
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Jerzyk, dzięki Ci bardzo za pierwszą cześć Twojego posta bo oznacza ona, że moja teoria na temat światła, kolorów, plus praktyka ze świetlówkami została przez Twoją praktykę z LED'ami potwierdzona :D

Kupiłem już trochę LED-ów 1W, niebieskie i czerwone i spróbuję sklecić z tego jakąś lampkę :) Znalazłem też dzisiaj świetlówki Diversa Plant 5000K 18W (60cm) mają właśnie trochę więcej światła niebieskiego aniżeli czerwonego i chyba też je kupię, sztuka za 21 zł. Świetlówki te mają też trochę z zakresu UV (poniżej 400nm) i podczerwieni (powyżej 700nm) a, że mają też trochę zielonego więc kolor światła będzie biały neutralny a przynajmniej powinien być :)
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2015, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jan, mam rozumieć, że żarówki/halogeny ledowe używane, np. w domu o barwie niebieskiej i czerwonej (oczywiście z odpowiednią liczbą nm) mogą zastąpić w pewnym stopniu profesjonalny sprzęt do doświetlania roślin? Przepraszam za kolejne pytania odnośnie doświetlania, ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii.
Myślę, że zainteresuje to osoby, które w pewnym sensie zaczynają przygodę z doświetlaniem roślin, a nie chcą wydawać dużej ilości pieniędzy na profesjonalny sprzęt.

---15 paź 2015, o 19:56 ----
?
Jerzy, jeszcze prośba do Ciebie. Możesz coś napisać jak wykonujesz growboxy?
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna :)
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Justyna, wiesz, nie spotkałem jeszcze żarówek, halogenów do zastosowań domowych które miałyby odpowiednią dla roślin liczbę nm. Najczęściej na nich jest napisane "światło czerwone", "światło niebieskie" ... ale to nie ma nic wspólnego ze światłem dla roślinek :(
Jedyne "domowe" oświetlenie jakie można zastosować do roślinek to świetlówki, te takie długie rurki. Mam tutaj na myśli PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K. Przeglądałem notę katalogową producenta i jest w niej wykres danych fotometrycznych czyli z jakich kolorów jest "poskładane" to białe światło które widzimy. Jest w niej dużo niebieskiego, trochę mniej czerwonego i b. dużo zielonego. Moim zdaniem jest to najtańsze i najszybsze do poskładania żródło światła dla roślin. Świetlówki 18W kosztują w sklepie ok. 12 - 14 zł + oprawa do nich.

Oczywiście mogą też być te świetlówki kompaktowe, raczej proponowałbym światło białe zimne 6500K ale, że nie widziałem jeszcze nigdy żadnego wykresu z danymi fotometrycznymi tych świetlówek więc nie zamierzam ich ani polecać ani też odradzać, po prostu nie wiem z jakich kolorów to białe światło jest "poskładane" ;)

Jeśli ktoś potrafi lutować to na aukcjach można kupić LED-y, radiatory-bazy do których się je lutuje, ponadto trzeba kupić radiatory do chłodzenia i zasilacz. Można zrobić niewielkie lampki z tych ledów jako uzupełnienie do tych świetlówek lub zrobić oświetlenie tylko z tych ledów. Wyjdzie na pewno dużo taniej aniżeli te "specjalistyczne" lampy. Około 40% ceny tych lamp LED to za słowo "specjalistyczne". To samo jest zresztą ze świetlówkami gdzie sporo ceny to za "akwarystyczne". Oczywiście te różne akwarystyczne dają różne światło, inne dla ryb, inne dla roślin a jeszcze inne są do tego aby fajnie w ogóle akwarium wyglądało ale one potrafią kosztować nawet po ponad 50 zł...

Jeśli chodzi o growboxa to Jerzyk chyba nawet w którymś swoim poście na poprzedniej stronie pisał, karton od środka wyłożony folią aluminiową do pieczenia i lampy...
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Ciekawe są małe żarówki, lampy do doświetlania pojedynczych roślin można zastosować je w oprawie z dobrą osłoną o typowych gwintach. Można zastosować po 2 szt i powiesić w obłożoną folią aluminiową niedużym pudełku. Ciekawe są żarówki na 12 V. Ceny od 15 zł do 50 zł.
Wrzućcie w wyszukiwarkę

Żarówka LED 10W doświetlanie roślin lampa GROW 27,

38 LED lampa GROW plant, do upraw, wzrostu roślin,

80 LED lampa GROW, plant, do upraw, wzrostu roślin,

lampa żarówka LED GROW do uprawy roślin,

żarówka LED GROW 3W do uprawy roślin,

12V żarówka uprawy roślin plant LED GROW PAR

żarówka do uprawy roślin profesional LED GROW PAR

Mój pierwszy kwitnący kwiat - czysto biały.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Faktycznie czysta biel, ;:138 gratuluję, a to Adenium nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, odnośnie kwiatów. Widać sporo pąków.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Piękny kwiat ;:138
Można Cię prosić o zdjęcie tego kwiatu lub któregoś z kolejnych tak z bliska :wit
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ja z takim pytaniem. Po przeniesieniu do domu moje adenium zaczeło gubić liście. Czy to normalne ?
Ewa
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

O tej porze roku tak, tym bardziej po przeniesieniu ze świeżego powietrza na "kaloryferowe" tym bardziej tak. Jak u Ciebie ze słońcem nie wiem, ale u mnie tylko zimno, czarne chmury i deszcze więc tym bardziej tak. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”