Czosnek zimowy cz.4
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
I ja w tym roku pierwszy raz sadzę czosnek. Najpierw muszę go zakupić Nie wiem czy sadzić już czy się wstrzymać jeszczę do listopada.
Dostalam też kilka ząbkow czosnku słoniowego. Posadzimy, zobaczymy, najbardziej na czosnek liczy u mnie M. Jak się czosnek uda, to jedno z nas będzie częściej na kanapie sypiać
Dostalam też kilka ząbkow czosnku słoniowego. Posadzimy, zobaczymy, najbardziej na czosnek liczy u mnie M. Jak się czosnek uda, to jedno z nas będzie częściej na kanapie sypiać
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba obserwować długoterminowe prognozy pogody, ale im później, tym lepiej. Tym bardziej, że znowu zapowiadają ciepłą zimę
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jode22 pisze: Niektórzy sadzą płycej, ale moim zdaniem powoduje to potem przemarzanie. Mnie nigdy nie przemarzły, nawet jak były 30 st. mrozy. W zeszłym roku wykiełkowały w styczniu, ale im to nie zaszkodziło. Przykrywać nie ma potrzeby.
Według literatury i tego co życie pokazało to nie mróz zimą szkodzi tylko ciepło . Przykrywanie podniesie bardziej temp.gleby i czosnek idzie do góry.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja dopiero będę dzielić główki na ząbki . Zamierzałam posadzić ok 24-25 października. Zakopałam nawóz króliczy w miejsce gdzie mam zamiar go sadzić .
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
W sobotę posadziłam 130 ząbków, dość gęsto bo przez całe lato wyrywam tam gdzie za gęsto i taki cały z zieloną łodygą daję np. do sosu.
Sadziłam normalnie ale jak zawsze na wierzchu rozgrabiłam kompost - ziemia tak nie wysycha ( nie robią się wiosną szczeliny jak jest bardzo sucho ) i jest ochrona w razie braku śniegu.
PaulaPola - mogę Ci wysłać trochę mojego czosnku, nie wiem jaki gatunek ale główki i ząbki są duże. Mam go od kilku lat, jest zdrowy.
Sadziłam normalnie ale jak zawsze na wierzchu rozgrabiłam kompost - ziemia tak nie wysycha ( nie robią się wiosną szczeliny jak jest bardzo sucho ) i jest ochrona w razie braku śniegu.
PaulaPola - mogę Ci wysłać trochę mojego czosnku, nie wiem jaki gatunek ale główki i ząbki są duże. Mam go od kilku lat, jest zdrowy.
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Niby to dzielenie główki należy zrobić bezpośrednio przed sadzeniem. Do tego czasu przetrzymywać w główce. Nie powiem Ci dlaczego ale tak wyczytałemchudziak pisze:Ja dopiero będę dzielić główki na ząbki . Zamierzałam posadzić ok 24-25 października.
- PaulaPola
No to się nie spiesze z sadzeniem. Bedę sprawdzać pogodę i decydować się ok listopada. Do tego czasu jeszcze raz przekopie grządke czosnkową. M troche powiększył mi warzywniak i czosnek chce sadzić gdzie wcześniej było dużo podgarycznika(chyba nie przekręciłam nazwy). Raz jua tam wybierałam. Ale nie zaszkodzi jeszcze raz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
Hmm... Czy mogłabyś, tak bardziej łopatologicznie wytłumaczyć jak sporządzić ten roztwór i jak wygląda zaprawianie? Czy wystarczy samo zamoczenie czy też trzeba (jak długo) moczyć ząbki w roztworze?besia pisze:W zeszłym roku zaprawiałam przez moczenie ząbków w 3 % roztworze nadmanganianu potasu .
Taką poradę otrzymałam tu , na Forum . Sposób ten u mnie się sprawdził , więc w tym roku też z niego skorzystam .
Jestem zielony
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Życzę powodzenia z podagrycznikiem, to twardy zawodnik. Na wiosnę na pewno odbije pomimo dwukrotnego wybierania.PaulaPola pisze:No to się nie spiesze z sadzeniem. Bedę sprawdzać pogodę i decydować się ok listopada. Do tego czasu jeszcze raz przekopie grządke czosnkową. M troche powiększył mi warzywniak i czosnek chce sadzić gdzie wcześniej było dużo podgarycznika(chyba nie przekręciłam nazwy). Raz jua tam wybierałam. Ale nie zaszkodzi jeszcze raz
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Roztwór nadmanganianu potasu ale nie 3% tylko ma być 0,1- 0,3% - 1-3 gramów na litr. Moczyć 0,5 godziny. Kupić w Aptece - czasem jest w proszku, czasem w tabletkach.
- PaulaPola
Pomidormen w kilku miejscach udało mi się go wybrać i nie odrasta. Więc proszę uwierz we mnie