Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

:wit Witaj, Maryś! ;:196 ;:196
Widzę, że nie wszyscy 'cieszą się' mokrą aurą. Współczuję tym, u których ciągle susza daje się we znaki roślinkom nawet o tej porze roku.
A jak wygląda dziś pogoda u Ciebie? Śnieg stopniał, czy jeszcze dosypał?
U mnie tylko deszcz dzisiaj i zimnica, lecz nie narzekam, bo z pogodą mam dzisiaj kontakt przez szybę okienną, a w domku cieplutko. Podczas domowej harówy wręcz gorąco jak w lipcu.
Wieszczą jeszcze kilka cieplejszych dni, to i Tobie uda się wyjść do drobiu bez konieczności wkładania ciężkich zimowych buciorów. ;:218
A swoją drogą, to o ile zazdrościłam Ci sielskości życia wiosną i latem, o tyle teraz raczej nie zazdroszczę, a cieszę się, że nie muszę z domu wychodzić. Zwłaszcza skoro świt.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci jak najwięcej ;:3 ;:3 ;:3 dni. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu!

Zawitała do Ciebie prawdziwa zima! Piękna, ze śniegiem, ale zbyt wczesna.
Chyba jednak lepsze to, niż nasz kaszubski suchy mróz, który uśmiercił większość roślin i kwiatów.
Po daliach i wielu innych już ani śladu...
Natomiast nasze Marcinki wytrzymały 4 mroźne noce pod rząd ;:333 .
Zobacz, jak dzielnie bronią honoru ogrodu.

Obrazek

Twoje też otrząsną się ze śniegu i będą brylować.
Pozdrawiam.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Lisico właśnie astrów od Ciebie jako jedynych w ogrodzie nie położył mi śnieg ! Tak im przykazałaś?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorem!

Alu u mnie dzisiaj cieknie z wszystkiego ;:306 chodzę i otrzepuję śnieg z kwiatów i krzewów.

Julciu może coś jednak dojdzie i do Ciebie bo w prognozach jakby pozostała część kraju w opadach ;:131
Muszę Ci moja droga powiedzieć, że dzisiaj odkryłam rzecz niesamowitą, otóż kilka dalii chyba ocalało pod tym śniegiem ;:oj sprawdzimy jak słońce podgrzeje :D

Lucynko początkowo miałam takie założenie, na wiosnę kupuję 5 kur noszą jajka do zimy ...pyk, pyk do gara i już...ale życie pisze swoje scenariusze. Kurki nosiły jajeczka zima przyszła dalej nosiły, no to przetrwały do wiosny jednej, drugiej, trzeciej a i najpierw kurnik ten mały przeniosłam bliżej domu dla własnej wygody, potem wybudowałam solidny, ocieplony kurnik i całorocznych kurek mam 14 plus kur czyli kogut ;:306 Latam całą zimę z wrzątkiem jak woda im zamarza, karmię i dbam, chociaż nie zawsze mam z tego jaja. Zresztą z mojej winy, bo cały czas się uczę jak to jest być wiejską gospodynią ;:306 Wcale mi nie zależy na wygodach i bardzo lubię ten ekstremalny ruch ;:65 Ucałowania ;:196

Lisico takie były te nasze marcinki chodziłam, uśmiechałam się do nich aż przyszła śnieżyca i pogięła mi moje śliczności. Częściowo udało mi się otrząsnąć ze śniegu, ale jest tak mokry i lepki że nie udało się całkowicie ;:185 Dzisiaj jeszcze sporo śniegu, ale topi się i liczę na słońce że zrobi porządek. W Krakowie już przeświecało to może i do Będkowic jutro dojdzie. Czytała u Jagody o suchym mrozie u Was, ale dzisiaj może i Tobie podlało?
Zatem czekamy na złotą, ciepłą jesień. Pozdrawiam :wit

Michale wczoraj rośliny dzielnie stały, wieczorem nawet strząsnęłam z nich mokry śnieg, ale potem dosypało i wszystko leży tak jak u Ciebie rozłożone na boki michałki i krzewy, a nawet połamało ;:131 co prawda kiepską pergolę marketu ;:222 Dobrze że otrzepałam wieczorem młode śliwki i Heptakodium, bo dzisiaj leżałyby na płask :shock:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Mam nadzieję, że w ciągu dzisiejszego dnia śnieg w Twoim ogrodzie roztopił się i wróciła jesień. U mnie wczoraj tylko leciutko posypało, jak cukrem pudrem, ale zimnica była porządna.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit bywam tu i czytam nie opuszczam nic he, he ale pisać mi się nie chce ;:oj
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, u Ciebie zima a u nas mrozek był, dziś na chwilkę na działkę podjechałam, i większość roślin ścięta przez mróz niestety, no cóż taka kolej :( Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj wreszcie zajrzałam do ogródka i rośliny mają się dobrze po wczorajszym podlewaniu śniegiem .Na razie żadna roślina nie ucierpiała.Ja wciąż kombinuję gdzie posadzić nowe róże,żeby sie ładnie komponowały :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,,śnieg troszkę stopniał,ale jeszcze leży niestety ,czyli nie było tak ciepło,grzybki pod brzozami dalej rosną i sie suszą bo Bogdan poszedł sprawdzić i przyniósł,to niesamowite,kwiatuszki kwitną ,zaraz będą zdjęcia bo się jeszcze kręcą ,może coś jutro popada, a w piątek już 15 stopni ,a w sobotę 18 zapowiadają ,ja jeszcze mszę zrobić gruszki i żurawinę ,dzisiaj skończyłam robotę ze świeżymi grzybkami ,które przywiozłam ze sobą ,jutro będzie pyszna zupka i główeczki podgrzybków(bo takie malutkie) do kotlecika i znowu można iść na grzybki :uszy ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu u mnie bardziej przedwiośnie niż jesień, bo śniegu sporo zostało a liście zielone i nawet widać kwiatki. Bardziej czułam wilgoć i mokrość niż zimno. Czyli niewiele skorzystasz i wody pod inną postacią :)

Misiu pewnie na tyle na ile dopuszczają Cię do sprzętu :;230 Ja też nie wszędzie piszę :oops:

Iwonko śnieg nakrył rośliny kołderką i minus im nie zaszkodził, a wody mam pod dostatkiem, jadąc do Krakowa widziałam w polach wręcz błoto. Już zapomniałam tego widoku :;230 I ja Cię pozdrawiam ;:196

Jadziu u mnie na pewno niektóre ucierpiały pod zwałem mokrego śniegu, ale to się dopiero okaże jak zaświeci słońce ;:3 Na razie kapie na kołnierz i nie chce mi się chodzić jak nie muszę :wink: Kombinuj skoro zamówiłaś, ja mam dwie morele do posadzenia :uszy

Martusiu Ty jak nałogowiec, jak opowiadasz o tych grzybkach to mam ochotę się zerwać i lecieć do lasu :;230 Swoją drogą ciekawa jestem czy w naszym lesie znalazłabyś grzyby ...pewnie tak ;:oj Śniegu u mnie jeszcze dużo ale topi się, większość roślin leży niestety :wink: To ocieplenie podobno na krótko, ale dobre i to bo mam borówki przesadzić i chciałam truskawki ale nie wiem czy zdążę. Nie posadziłam też czosnku ;:185 Wykopaliśmy karpy szparagów i mam dylemat gdzie założyć szparagarnię, bo to nie jest takie proste? I ja pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, śniegu nie zazdroszczę ;:185 U mnie podało, cieszą się posadzone roślinki. Dziś szaro-buro. Pozdrawiam gorąco !!!
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

U mnie Marysiu rośliny powoli odzyskują wigor ,ma być na plusie więc chryzantemy jeszcze będą długo kwitły. :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko! Ja też nie posadziłam czosnku a na dodatek zupełnie zapomniałam kupić czosnek do posadzenia ;:223
Jak to dobrze że o tym napisałaś...jak dobrze że ja to przeczytałam!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”