Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Witaj Ala,śnieg i u mnie wszystko przykrył i nie stopniał dzisiaj do końca,w ogrodzie trzymają sie te jesienne roślinki i śnieg nic im nie robi ,byle ich nie połamał,grzybków nazbierałaś sporo,już coś będzie swojego ,czyściutkiego,podgrzybek bardzo malutki w tym roku,a maślaczek też pychota duszony na masełku i do polędwiczki wieprzowej ,mają być jeszcze cieplejsze dni to znowu nazbieramy następnych :uszy ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alu jakie piękne grzybki, ;:138 u nas były tylko zajączki, kanie i trochę opieniek.
Śniedek nie spotykany, szkoda, że trzeba go wykopywać, a tojad jesienny u mnie nigdy nie zdąża zakwitnąć, muszę się go pozbyć. :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu czy to śniedek arabski ? arabskiego mam ma takie same kwiatki ale juz dawno przekwitł.mój zimuje w gruncie
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu czytałam o tym Twoim zakupionym śniedku. Jest zimujący,ale wszystko zależy gdzie i od kogo kupiłaś go. Czy jest wiarygodny sprzedawca i właściwy odmianowo. Ja też tak bym zrobiła. Bo coś co ma niby zimować może się okazać jednoroczną cebulą. Jak Ci zakwitnie i okaże się ,że to on to możesz go wtedy zostawić na zimę.

Marto u mnie szybko śnieg stopniał,bo padał potem deszcz. Niestety jest zimno jak diabli.Byłam chwile w ogrodzie.Nie da się nic zrobić, bo szybko zmarzłam i przyszłam do domu. Maślaki obgotowałam, zamroziłam i zamarynowałam. Był też przez dwa dni sos do obiadu. Siniaki i parę prawdziwków ususzyłam. Dziś na rynku było sporo grzybów. Sprzedawali je ludzie leśni. Pewnie wiedzą gdzie ich szukać. Myślę,że jeszcze z raz przejadę się do lasu, bo to duża przyjemność i odskocznia od życia codziennego a przy okazji można je pozbierać . Mężuś uwielbia grzyby pod każdą postacią. Ja też lubię je dodawać do różnych potraw.

Tereniu ja zbieram tylko podgrzybki czyli tzw siniaki.maślaki i jak znajdę prawdziwki. Czasami grondole i zielonki.Innych nie zbieram,bo ich nie znam. Zajączek nie znam. Kan się boję a opieniek nie spotykam.
Nie pozbywaj się tojadu. Przecież to kwiat jesieni. Kiedyś pokaże Ci piękno. Może jest jeszcze młody. Daj mu szanse.

Dorciu teraz mi dałaś do myślenia. Szukałam informacji o śniedku. Trzy lata temu z wymiany dostałam go jako śniedka arabskiego nie zimującego. I tak go traktowałam.W tym roku posadzony w połowie maja zakwitł pierwszy raz.Kwitnie dość długo, bo stopniowo.. Teraz nie wiem czy zakwitł tak późno, bo był późno wsadzony czy to nie inna odmiana np.Śniedek Sandersa? Czytając o nim to by się zgadzało,że kwitnie od lipca do września.Sadzi się go w kwietniu a wykopuje w październiku.Kwiaty niczym się nie różnią jak dla mnie. Teraz mam dylemat wykopać go czy zostawić.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

podejrzewam ,że gdyby nie te tropikalne temperatury może też by kwitł dłużej
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Śniedka arabskiego zamówiłam teraz jesienią, ponieważ pisało, że sadzimy na przełomie wrzesień/październiki i że zimuje w gruncie.
Cebulki nawet już zaczęły kiełkować.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu u mnie też były upały .To chyba nie miało znaczenia,tylko Twój szybciej zakończył kwitnienie, bo zimował i szybko rozpoczął wegetacje.

Ewuniu ja jednak nie do końca przekonana jaką odmianę mam wykopię go i na wiosnę znów posadzę.
Ja z tych nie wiernych Tomaszów jestem . :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Alu piękny jest Twój śniadek i tak długo kwitnie. Muszę koniecznie poszukać tą odmianę, która zimuje w gruncie.
Nazbierałaś sporo grzybów. Troszkę Ci zazdroszczę tego grzybobrania. U mnie za sucho było. Grzybnia wyschła.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu jeszcze tyle kolorowych kwiatów masz. ;:215 Śniedek nadal śliczny, ;:oj dla mnie nazwa nie ważna. :oops: Grzyby pachną przez ekran. :) Podziwiam twoją pracę z wykopywaniem roślin. ;:180
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko jaki kol wiek to jest śniedek to wart posadzenia. Tylko by o nim wiedzieć jak z nim postępować. ;:108 To gwarantuje sukces jego uprawy. Ja liczę,że teraz po deszczu mają nastać jeszcze ciepłe dni to jeszcze grzybki będą.Dziś na rynku było sporo to może już ich nie koniec jeszcze. Może jeszcze coś ich nazbieram.

Soniu odmiana jest ważna, bo może bym nie musiała go wykopywać. Już nie mam sił na tę czynność .Dlatego koniec z roślinami nie zimującymi. Wiesz ,że pomimo śniegu nadal kleoma kwitnie.Ponadto trójsklepka,goryczki,zefiranty, zimowity i już skromniej róże,astry. Czekam na chryzantemy nowe z tego roku,bo z zeszłego są lichutkie.

Dla miłych gości jesienne fotki.
Dziś zrobione.

Obrazek

Obrazek
Ostragowiec kwitnie nadal,ale tylko czerwony.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu tak mało zdjęć pokazujesz, ;:oj a rabaty takie ładne. Nawet przekwitłe rudbekie ślicznie wyglądają. ;:215 Ja zwykłe jeżówki dokładnie pościnałam, bo dość mam siewek. ;:202 Jednak zimowit z wieloma płatkami jest cudny.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Alu piękne jesienne widoczki ;:333 Zimowity pięknie kwitną...moje zniszczył śnieg...
u Ciebie tylko czerwony ostrogowiec kwitnie,a u mnie przeciwnie tylko biały....
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Alu jesienny obraz ogrodu jest śliczny ;:333
A co to za piękne białe kwiatuszki na przedostatnim zdjęciu . ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Dziękuję za piękne jesienne fotki. :D
Jeszcze tyle kolorków,I dobrze ;:333
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Po pierwszych opadach śniegu nastały cieplutki dni. W dodatku deszczyk popaduje. Nie jest źle.

Soniu może i rabat pokazuje mało w całości,ale za to na bieżąco pokazywałam to co kwitło.. Mnie jeżówki to tylko różowe się wysiewały. Zeby dłużej kwitły to ścinałam je na bieżąco. Mnie się podobają wszystkie zimowity.Cenie je za późne kwitnienie.

Grażynko ostragowiec biały też mi kwitł,a czerwony cały czas kwitnie i to od lata.

Alu te białe kwiatuszki to aster biały jesienny.Niski.

Aniu kolorków już co raz mniej. Liście się ładnie nie przebarwiają a lecą na potęgę. Funkie zmrożone już nie są ładne.
Grabienia mam sporo. Zeby wsadzić resztę cebul musiałam najpierw pozbierać liście. Czego nie lubię robić.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”