Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Poprzednie posty w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882
Jeżeli interesuje was odmiana Reuben to proszę pytać mam " kilka" krzaczków pod swa opieką. Czy ktoś z was ma do czynienia z jeżyną Chester?
Jeżeli interesuje was odmiana Reuben to proszę pytać mam " kilka" krzaczków pod swa opieką. Czy ktoś z was ma do czynienia z jeżyną Chester?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.1
Ja ma jeden krzak posadzony jesienią 2014. Co ciekawe zimą nie zgubił liści. Tego lata po raz pierwszy owocował, owoce, gdy trochę posiedziały na krzaku, były bardzo słodkie, o kulistym kształcie, średniej wielkości. Zaczynają dojrzewać w sierpniu. Odmiana bardzo plenna. Nie chorowała i generalnie nie sprawiała mi żadnych problemów. Spotkałam się z opiniami, że owoce są mało smaczne, mi smakowały bardzo, były nawet słodsze od wielkoowocowej jeżyny rosnącej u sąsiada.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Puchat1,napisz kilka zdań, o jeżynie Reuben.
Jej wady i zalety, czym wyróżnia się na tle innych odmian.
Jednym słowem, czy jesteś z niej mocno zadowolony, czy tak sobie.
Pozdrawiam. Darek.
Jej wady i zalety, czym wyróżnia się na tle innych odmian.
Jednym słowem, czy jesteś z niej mocno zadowolony, czy tak sobie.
Pozdrawiam. Darek.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie Reuben ma lekko kolczaste pędy. Czy to normalne u tej odmiany?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Ja mam pierwszy rok Reubena i rzeczywiście jest kolczasta i sprawia ból czasem.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam jeżynę Reuben ,patrzę ona ma kolce , co prawda niewielkie ,ale są .Już myślałam ,że ktoś mnie naciął.
Teraz czytał, że tak ma być .
Teraz czytał, że tak ma być .
Reuben rzeczywiście ma kolce, w dolnej części większe zaś w górnej mniejsze co może być nieco uciążliwe w trakcie zbioru, ładnie i szybko rośnie nawet bez nawadniania, wytwarza odrosty korzeniowe tak jak malina jesienna. Owoc bardzo słodki, duży, na zimę potrzeba ścinać pędy owocujące, a wiosnę odrosną z powrotem nowe tak jak w malinie jesiennej. Czy jestem zadowolony? czas pokarze gdyż ten rok był specyficzny dla wielu roślin ze względu na suszę
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Tak dla porównania wklejam dwie jeżyny.
1
Tak wygląda black satin przesadzona w upały, w sierpniu tego roku na pełne słońce
2
Tak wygląda jej siostra rosnąca pod altanką od strony zachodniej.
Przesadziłam 1szt bo bałam się że podczas mojego wyjazdu biedula uschnie na wiór.
Pora na przesadzenie siostry na miejsce słoneczne.
1
Tak wygląda black satin przesadzona w upały, w sierpniu tego roku na pełne słońce
2
Tak wygląda jej siostra rosnąca pod altanką od strony zachodniej.
Przesadziłam 1szt bo bałam się że podczas mojego wyjazdu biedula uschnie na wiór.
Pora na przesadzenie siostry na miejsce słoneczne.
Pozdrawiam Jola
Hej, czy jest ktoś na forum kto uprawia jeżynę w większej skali niż na działce czy w ogródku?
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
Przejrzałam tematy jeżynowe i nic takiego nie znalazłam. Przejęłam w tym roku działkę i w gratisie dostałam trzy krzaki jeżyn rosnące obok siebie- w tym roku owocowały. Dwa krzaki wypuściły w tym roku 1-2 nowe pędy, ale trzeci w ogóle. Czy w związku z tym,że należy wyciąć pędy tegoroczne (te które owocowały), a w przyszłym roku mają owocować te nowe(które wyrosły w tym roku) to czy z tego trzeciego krzaka nie będzie jeżyn? Czy jest szansa, ze na wiosnę coś nowego wypuści?(ale to jak się domyślam zaowocuje to dopiero w kolejnym roku). I tak dodatkowo zapytam- pędy, które owocowały w tym roku wyciąć teraz, czy na wiosnę?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Mnie nic nie wiadomo, aby miały na siebie jakiś ujemny wpływ. Trzeba tylko uważać, jeżyna nie ocieniała winorośli.
Mam pytanie - czy jeżyny przycina się na zimę krótko nad ziemią ? Posadziłam młody krzaczek 2 - pędowy jak z nim postąpić /
Pozdrawiam serdecznie Bożena