Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015

Post »

Kucharek przykro mi, :( znam ten ból.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59

Post »

Witam wszystkich bywalców tego wątku, też przykleję się do niego. Daturami jestem zafascynowana i w tym roku na wiosnę je posadziłam.
Cały sezon kwitły choć szału w ilości nie było, dopiero końcem września zaszalały, na jednej było 27 kwiatów a drugiej 21.
Kiedy zaczęły się rozwijać kwiaty przyszedł mróz 2 października. Czytając i patrząc na zdjęcie Kucharek1 to u Ciebie stało się to samo co u mnie.
Cały sezon na to czekałam, myślałam że z żalu się rozpłaczę. Wiem co czujesz, to przykre.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jednak, pomimo chłodu zakwitła:)
Obrazek

Może i temu pąkowi uda się rozkwitnąć

Obrazek
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 19:52

Post »

I ja się podepnę pod temat. Boję się zmarnować swoją drugą daturę - stąd pytanie.
Zabraliśmy naszą, młodą roślinę już z działki do domu. Baliśmy się, żeby a) nie zmarzła, b) nie zamokła tak jak zeszłoroczna, której nie dosuszyliśmy i zgniła. Teraz stoi na balkonie/w domu i wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Pytanie jest takie - czy już ją przyciąć i zanieść do piwnicy bez podlewania, czy może trzymać na balkonie aż opadną z niej liście? Podlewać jeszcze, czy już zasuszyć?
Pomóżcie proszę, bo w zeszłym roku przez nieumiejętne przygotowanie do zimowania i zapewne również przechowywanie, zmarnowaliśmy piękną roślinkę i bardzo zależy mi na tym, żeby tego błędu nie popełnić drugi raz.

Obrazek

pozdrawiam,
Sarenka
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Sarenko wnoszenie/wynoszenie na dobre jej nie wyjdzie.
Napisz może jakie masz miejsce do zimowania.
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Piwnica w bloku. Mam do dyspozycji dwie - jedna przez ścianę obok kotłowni (temperatura zimą nigdy nie spada poniżej zera) i jedną zimną (czasem zdarza się, że jest tam naprawdę zimno...). Gdzie ją trzymać?
Sarenka
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bloki są różne więc nie wiem czy jest tam jasno czy nie?
Jeśli jest ciemno to zielone będzie miało ciężko przeżyć.
Obetnij do zdrewniałego i wystaw na chwilę na zewnątrz by rana obeschła. Zimowisko musi być na plusie , ale i nie za ciepło .Gdy będzie miała ciepło zacznie rosnąć a przy braku światła padnie :( .
Im mniej światła tym zimniej ;:108 .
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W mojej wypowiedzi zabrakło faktycznie tej informacji - jedna i druga piwnica jest ciemna.
Co do zdrewniałego - to młoda roślina. Tylko jedna z trzech łodyg nosi znamiona drewniejącej. Pozostałe dwie są zielone, trochę szkoda mi je całkiem obcinać...
Rozumiem, że to już ten moment, żeby ją przyciąć i wstawić do piwnicy. Czy od tego momentu całkiem odstawić podlewanie? Niektórzy "znawcy" twierdzą, że od czasu do czasu dobrze jest zwilżyć ziemię...

pozdrawiam,
Sarenka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Sarenko, co do bloku i przechowania tam datur mam wątpliwości, kiedy mieszkałam moje próby były marne i nigdy nie udało mi sie przechować do następnego sezonu.
Ale spróbować warto, nie obcinaj jej zrobisz to bliżej wiosny jeżeli się uda.

:wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Nigdy nie zimowałem brugmansji 'na sucho' - podlewałem rzadko i oszczędnie ale nie dopuściłbym do zupełnego przeschnięcia bryły korzeniowej bo to nie jest kwiat pustyni :wink: nigdy też nie obcinam pędów podczas zimowania - chyba, że były uschnięte - i raczej nie ma potrzeby jej obcinać do zdrewniałej części. Cięcie pielęgnacyjne lepiej zrobić wiosną, jak już zacznie sie wegetacja i będziemy wiedzieć co nam z rośliny zostało :wink: Poza tym brugmansję można również przezimować normalnie na parapecie (jeśli się mieści) - robiłem tak i przeżyła zimę bez zrzucania liści, prawie nie rosła bo była skromnie podlewana, nie było żadnego problemu :wink:
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak długo datura może postać na balkonie, jeśli temperatury w nocy są dodatnie?
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młoda roślina nie poradzi sobie bez światła...Obcinanie nie jest korekcyjne tylko bardziej po to by coś przeżyło .

Zanim mój małżonek zamontował w ciemnej piwnicy doświetlanie led to zielone padały jak muchy :(
Zacznie obumierać z braku światła i cała padnie.Może odbić od korzenia ,ale co roku będzie ten sam problem
1 Jeśli zakwitnie to bardzo późno ze względu na cięcie /obumieranie większości rośliny
2.Pędy będą rosły od ziemi więc znów brak wystarczającej części zdrewniałej i kolejne kłopoty z zimowaniem

Jeśli bardzo chcesz by przeżyła to możesz piwnicę doświetlić .
A może masz możliwość tak cichaczem przechować ją na klatce albo półpiętrze ? ;:224

Albo najprościej zakupić na wyprzedaży w ogrodniczym /od forumowicza roślinę która jest mocno zdrewniała i taką próbować przezimować ;:108 Przy takich warunkach im bardziej zdrewniała tym większe szanse na przeżycie .
To jest problem z tymi roślinami , że musimy mieć odpowiednie miejsce do zimowania i tego nie da się przeskoczyć.

sauromatum ma 100% rację roślinę minimalnie ,ale podlewać .Bez podlewania uschnie , ale i zalać nie można.

meluzyna ile się tylko da .Trzeba tylko pilnować by jej nie przymroziło i tyle. :D
U nas jedna datura została w gruncie na wieczne zimowanie i dalej ładnie kwitnie na tle pstrokatej aktinidii :wink:
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki zjawko, moja dopiero zaczęła kwitnienie :D Żal mi ją chować, przygruntowe przymrozki nie powinny jej zaszkodzić, bo stoi wysoko, na trzecim piętrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”