Bardzo możliwe że ślimaki ale nigdy nie zauważyłem szkodnika. Kupię jeszcze inny środek przeciw grzybom i zobaczę czy on zachamuje powstawanie tych plam które są równierz na Pana roślinach.ejacek pisze:Jeśli z przenawożenia to po prostu przez jakiś czas podlewaj tylko wodą, to na pewno nie zaszkodzi , ale w tej chwili niech substrat przeschnie jeśli jest mokry.
A czy te górne wygryzienia to nie jest po prostu sprawka ślimaków ? To akurat było by najlepsze .
Teraz ostatnio było chłodno i deszczowo i ślimaki nawet w dzień się nie chowały , a w nocy mogły dokonać szkód
Agave - agawa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agave - agawa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 17:17
Panie Jacku a co Pan myśli o mojej juce ona też ma plamy pod linkiem poniżej jest moja wiadomość http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Nie wiem od czego są te plamy na juce
, widzę , że lubisz rośliny nawozić. Akurat juka i agawa lubią dość jałowe podłoże i częściej suche niż wilgotne. Oprysk środkiem na grzyby który zrobiłeś nie zaszkodzi. Proponuje przez jakiś czas podlewać troche rzadziej , dać podłożu przeschnąć , a potem podlewać wodą bez nawozu. Czasami przenawożenie jakimś pierwiastkiem też czyni roślinie szkody.

- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Agawa

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, co myślicie o aktualnej pogodzie? kiedy planujecie schować swoje agawy? u mnie nocami temperatura spada do 6-7 stopni i zaczynam myśleć o zabraniu ich do domu. jakby mi mróz załatwił mediopictę i jej mini maleństwo, które właśnie wystawiło noska to bym się chyba zapłakała 

Sylwia
sylwek0512, dopóki temperatury w nocy nie będą spadać poniżej zera, nie masz się czym przejmować. No chyba, że to jakaś wyjątkowo delikatna odmiana.
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- jacekopole71
piękne agawy...jak to wszystko zimować????
- jacekopole71
Alicjo,piwnica z niską temperaturą,pokój nieogrzewany,garaż.Z optymalną temperaturą od 6 do 8 stopni.Podlewanie sprowadza się do minimum.Ja robię to raz w miesiącu,niewielką ilością odstanej wody,lub jeśli jest śnieg pozyskaną z niego wodą.I tyle 

-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, ja też się pochwalę swoimi roślinkami po tym sezonie, powiem Wam, że dopiero jak zobaczyłam swoje zdjęcia wstawiane tu jakiś czas temu, to zauważyłam jak urosły. Będę je zimowała w domu, na północnym parapecie, który niestety jest nad grzejnikiem. Nie mam za specjalnie pola do popisu z miejscem, więc tak wypadło. Mam nadzieję, że nie zrobię im krzywdy w ten sposób.

i to co cieszy najbardziej - spod listka mamusi wygląda maleństwo
mediopicta jest moim oczkiem w głowie, więc radość jest podwójna, boję się trochę, że pokaleczy mamuśkę, ale skoro się pojawiło, to chyba znaczy, że dobrze o nie dbam, a miałam pewne obawy, bo na początku tego roku, kupując agawy byłam zielona.

i to co cieszy najbardziej - spod listka mamusi wygląda maleństwo

Sylwia
- jacekopole71
Sylwku,super agawy
Tak bywa,że człowiek u siebie nie dostrzega za bardzo jak rosną jego podopieczni.Jeśli mogę Ci coś doradzić,to na kaloryfer połóż styropian szerszy od parapetu.Ograniczy to na pewno emisję ciepłego powietrza pod doniczki. Wiem,osobiście sprawdziłem
Agawy przeżyły zimę w dobrej kondycji.
Kolejne agawy z mojej kolekcji:

Kolejne agawy z mojej kolekcji:

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacek, a co to jest to, co wyglada jak reginae, tylko zazieleniona?
I druga od góry z wcześniejszego posta?
a w temacie zimowania na parapecie można też postawić jakaś tekturkę częściowo pionowo tak, żeby przynajmniej na wysokość doniczek odgradzała od pokoju. Wypróbowane, działa
I druga od góry z wcześniejszego posta?
a w temacie zimowania na parapecie można też postawić jakaś tekturkę częściowo pionowo tak, żeby przynajmniej na wysokość doniczek odgradzała od pokoju. Wypróbowane, działa

- jacekopole71
Lucy,nie wiem dokładnie o którą chodzi.Na zdjęciach są dwie Victoria reginae w tym jedna variegata.
Natomiast druga o którą pytasz to Macroacantha.
Sposób z tekturką jak najbardziej dobry
Pozdrawiam.
Natomiast druga o którą pytasz to Macroacantha.
Sposób z tekturką jak najbardziej dobry

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Macie piękne agawy,tylko pozazdrościć
,też mam ochotę zdobyć parę agaw 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2